Od pondělí do pátku: Svěží jarní večeře, které ještě neznáte

22. dubna 2024 • 04:21

Počasí nás sice vrátilo trochu do zimy, ale jaro si můžete dopřát aspoň na talíři. Jestli přemýšlíte, co udělat v týdnu sobě a rodině k večeři, máme pro vás pět dobrých řešení.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Rajčatová polévka s čočkou

Úterý: Mačkané brambory

Středa: Špagety s pestem ze sušených rajčat

Čtvrtek: Losos s hráškovým pyré

Pátek: Cuketovo-mrkvové placky

Rychlé a oblíbené jsou také špagety carbonara>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Rajčatová polévka s čočkou

Rajčatová polévka s čočkou Rajčatová polévka s čočkou • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • olivový olej
  • 300 g mrkve
  • 300 g brambor typu B
  • 400 g loupaných rajčat v plechovce
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 g sterilované čočky v plechovce (nebo předem uvařené)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti baby špenátu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte v hrnci na troše oleje. Mrkev a brambory oloupejte, mrkev pokrájejte na kolečka, přidejte k cibuli a minutu dvě restujte. Přilijte rajčata a vývar, přiveďte k varu, přidejte brambory pokrájené na kostičky a vařte, aby byla zelenina takřka hotová.

2. Čočku slijte a přidejte do hrnce. Polévku ochuťte solí, pepřem a utřeným česnekem. Vmíchejte špenát, odstavte z ohně a nalijte do misek.

Úterý: Mačkané brambory

Mačkané brambory Mačkané brambory • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg malých přílohových brambor
  • olivový olej
  • 200 g anglické slaniny
  • 4 vejce
  • 1 hrst baby špenátu
  • 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory důkladně omyjte a uvařte doměkka. Sceďte je, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a do každé bouchněte dlaní, aby se rozmáčkla. Brambory potřete olivovým olejem, osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut.

2. Slaninu nakrájejte na nudličky a dejte vypéct na pánev dokřupava. Kousky slaniny pak odložte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Do výpeku na pánvi rozklepněte vejce a usmažte volská oka, osolte je a opepřete.

3. Na talíře rozdělte baby špenát, volská oka a opečené brambory. Ty zasypte parmazánem, vypečenou slaninou a kousky čerstvého kopru.

TIP: Mačkaným bramborám svědčí kombinace se sýrem. Zkuste k nim místo parmazánu přidat jemnou fetu nebo výraznější brynzu. 

Středa: Špagety s pestem ze sušených rajčat

Špagety s pestem ze sušených rajčat Špagety s pestem ze sušených rajčat • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 400 g špaget
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 2 lžíce piniových semínek
  • 1–2 sušené chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kaparů + k podávání
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu + k podávání
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Sušená rajčata rozmixujte se dvěma lžícemi nálevu, pinovými semínky, špetkou chilli, česnekem a kapary. Pastu promíchejte se strouhaným parmazánem, konzistenci dolaďte olivovým olejem, osolte a opepřete.

2. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (na skus), sceďte a promíchejte s připraveným pestem. Když přidáte ještě lžíci či dvě horké vody z těstovin, pesto ke špagetám lépe přilne.

3. Špagety rozdělte do talířů a podávejte posypané parmazánem, lístky bazalky, nasekanými kapary a podle chuti i špetkou nadrcených sušených chilli papriček.

Čtvrtek: Losos s hráškovým pyré

Losos s hráškovým pyré Losos s hráškovým pyré • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 500 g filetu z lososa
  • 350 g mraženého hrášku
  • 1 svazek máty
  • 200 g ricotty
  • olivový olej
  • červený pepř
  • sůl
  • čerstvé hráškové výhonky na ozdobení

Postup:

1. Hrášek dejte do vroucí vody a nechte přejít varem. Sceďte ho a nahrubo rozmixujte tyčovým mixérem. Větší část mátových lístků nasekejte a spolu s ricottou vmíchejte do hrášku. Konzistenci pyré dolaďte jednou či dvěma lžícemi olivového oleje, chuť dotáhněte solí a hrubě mletým červeným pepřem.

2. Lososa nakrájejte na porce, potřete je ze všech stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Dejte je na rozpálenou pánev kůží dolů, po minutě otočte na bok, po další opět otočte. Lososovi stačí z každé strany minuta.

3. Hráškovou kaši rozdělte na talíře, přidejte lososa, hráškové výhonky a pár lístků čerstvé máty a podávejte.

Pátek: Cuketovo-mrkvové placky

Cuketovo-mrkvové placky Cuketovo-mrkvové placky • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 5 středních mrkví
  • 1 střední cuketu
  • 1 červenou cibuli
  • 3 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky 
  • 2 lžičky drceného římského kmínu
  • sůl
  • olej na smažení

Na dip:

  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 hrst nasekaného kopru
  • šťávu z 1/2 citronu
  • čerstvou zeleninu k podávání
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Zeleninu očistěte, mrkev a cuketu nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Přidejte cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka. Vše promíchejte a přidejte vejce, mouku, římský kmín a sůl a umíchejte kompaktní směs.

2. Na pánvi rozpalte malé množství oleje, lžící nanášejte placky a pečte je z obou stran dozlatova.

3. Z jogurtu, nasekaného kopru, citronové šťávy, pepře a soli umíchejte dip. Podávejte ho k plackám spolu s čerstvou zeleninou.

Výborné jsou i brokolicové placky>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková