Od pondělí do pátku: Svěží jarní večeře, které ještě neznáte
Počasí nás sice vrátilo trochu do zimy, ale jaro si můžete dopřát aspoň na talíři. Jestli přemýšlíte, co udělat v týdnu sobě a rodině k večeři, máme pro vás pět dobrých řešení.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Rajčatová polévka s čočkou
Úterý: Mačkané brambory
Středa: Špagety s pestem ze sušených rajčat
Čtvrtek: Losos s hráškovým pyré
Pátek: Cuketovo-mrkvové placky
Rychlé a oblíbené jsou také špagety carbonara>>>
Pondělí: Rajčatová polévka s čočkou
Co budete potřebovat:
- 1 cibuli
- olivový olej
- 300 g mrkve
- 300 g brambor typu B
- 400 g loupaných rajčat v plechovce
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 g sterilované čočky v plechovce (nebo předem uvařené)
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti baby špenátu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte v hrnci na troše oleje. Mrkev a brambory oloupejte, mrkev pokrájejte na kolečka, přidejte k cibuli a minutu dvě restujte. Přilijte rajčata a vývar, přiveďte k varu, přidejte brambory pokrájené na kostičky a vařte, aby byla zelenina takřka hotová.
2. Čočku slijte a přidejte do hrnce. Polévku ochuťte solí, pepřem a utřeným česnekem. Vmíchejte špenát, odstavte z ohně a nalijte do misek.
Úterý: Mačkané brambory
Co budete potřebovat:
- 1 kg malých přílohových brambor
- olivový olej
- 200 g anglické slaniny
- 4 vejce
- 1 hrst baby špenátu
- 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 1 hrst čerstvého kopru
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory důkladně omyjte a uvařte doměkka. Sceďte je, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a do každé bouchněte dlaní, aby se rozmáčkla. Brambory potřete olivovým olejem, osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut.
2. Slaninu nakrájejte na nudličky a dejte vypéct na pánev dokřupava. Kousky slaniny pak odložte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Do výpeku na pánvi rozklepněte vejce a usmažte volská oka, osolte je a opepřete.
3. Na talíře rozdělte baby špenát, volská oka a opečené brambory. Ty zasypte parmazánem, vypečenou slaninou a kousky čerstvého kopru.
TIP: Mačkaným bramborám svědčí kombinace se sýrem. Zkuste k nim místo parmazánu přidat jemnou fetu nebo výraznější brynzu.
Středa: Špagety s pestem ze sušených rajčat
Co budete potřebovat:
- 400 g špaget
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 2 lžíce piniových semínek
- 1–2 sušené chilli papričky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce kaparů + k podávání
- 3 lžíce strouhaného parmazánu + k podávání
- 1 hrst čerstvé bazalky
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Sušená rajčata rozmixujte se dvěma lžícemi nálevu, pinovými semínky, špetkou chilli, česnekem a kapary. Pastu promíchejte se strouhaným parmazánem, konzistenci dolaďte olivovým olejem, osolte a opepřete.
2. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (na skus), sceďte a promíchejte s připraveným pestem. Když přidáte ještě lžíci či dvě horké vody z těstovin, pesto ke špagetám lépe přilne.
3. Špagety rozdělte do talířů a podávejte posypané parmazánem, lístky bazalky, nasekanými kapary a podle chuti i špetkou nadrcených sušených chilli papriček.
Čtvrtek: Losos s hráškovým pyré
Co budete potřebovat:
- 500 g filetu z lososa
- 350 g mraženého hrášku
- 1 svazek máty
- 200 g ricotty
- olivový olej
- červený pepř
- sůl
- čerstvé hráškové výhonky na ozdobení
Postup:
1. Hrášek dejte do vroucí vody a nechte přejít varem. Sceďte ho a nahrubo rozmixujte tyčovým mixérem. Větší část mátových lístků nasekejte a spolu s ricottou vmíchejte do hrášku. Konzistenci pyré dolaďte jednou či dvěma lžícemi olivového oleje, chuť dotáhněte solí a hrubě mletým červeným pepřem.
2. Lososa nakrájejte na porce, potřete je ze všech stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Dejte je na rozpálenou pánev kůží dolů, po minutě otočte na bok, po další opět otočte. Lososovi stačí z každé strany minuta.
3. Hráškovou kaši rozdělte na talíře, přidejte lososa, hráškové výhonky a pár lístků čerstvé máty a podávejte.
Pátek: Cuketovo-mrkvové placky
Co budete potřebovat:
- 5 středních mrkví
- 1 střední cuketu
- 1 červenou cibuli
- 3 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky drceného římského kmínu
- sůl
- olej na smažení
Na dip:
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 hrst nasekaného kopru
- šťávu z 1/2 citronu
- čerstvou zeleninu k podávání
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Zeleninu očistěte, mrkev a cuketu nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Přidejte cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka. Vše promíchejte a přidejte vejce, mouku, římský kmín a sůl a umíchejte kompaktní směs.
2. Na pánvi rozpalte malé množství oleje, lžící nanášejte placky a pečte je z obou stran dozlatova.
3. Z jogurtu, nasekaného kopru, citronové šťávy, pepře a soli umíchejte dip. Podávejte ho k plackám spolu s čerstvou zeleninou.
Výborné jsou i brokolicové placky>>>