Domácí pesto 8x jinak: Z medvědího česneku, bazalky a dalších bylinek i zeleniny

23. března 2021 • 00:00

Uvařit kvalitní těstoviny a smíchat je s pestem trvá jen chvilku a přitom jde o skvělé jídlo. Pesta ale nemusíte kupovat, můžete si je snadno připravit doma čerstvé, navíc levněji a s tím, co máte rádi. Kromě těstovin je využijete i do baget a sendvičů nebo ke grilovanému masu či rybám.

Bazalkové pesto je klasika, pesto rosso ze sušených rajčat je už také celkem známé, ale co byste řekli pestu z mrkvové natě nebo z kopru? Máme pro vás nejen recepty, ale také tipy, kde všude je použít. K domácímu pestu zkuste také domácí pastu podle Koko ve videoreceptu v galerii!

Tak jaké pesto si připravíte jako první?

Pesto z medvědího česneku

〉 Bazalkové pesto

Mrkvové pesto

Koriandrové pesto

Pesto rosso

Avokádové pesto

Rukolové pesto

Koprové pesto

Pesto z medvědího česneku

Suroviny:

  • 1 plná hrst listů medvědího česneku
  • 6–8 lžic olivového oleje
  • 1 malá hrst piniových oříšků
  • strouhaný parmezán (nemusí být)
  • sůl

Postup: Lístky česneku dobře omyjte a nechte oschnout. Rozmixujte je s olejem a piniovými oříšky, pokud máte, přidejte i parmezán a pak teprve dosolte. Sýr je sám o sobě dosti slaný.

Použití: Medvědí česnek je specifický svou vůní a skvěle se hodí k masu, těstovinám i na topinky.

Bazalkové pesto

Suroviny:

  • hrst bazalky
  • 1,5 lžíce piniových oříšků
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Postup: Bazalku omyjte, vodu setřepte a bylinku nechte oschnout. Pak otrhejte lístky a rozmixujte je s olejem, česnekem, solí a pinovými oříšky. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhaný parmazán. Pro vegan verzi jej vynechte.

Použití: Na všechny těstoviny, na italský předkrm caprese, na bruschettu, ale i do polévky, na steak nebo k ochucení salátu.

K domácímu pestu zkuste také domácí pastu. Těstoviny podle videoreceptu hravě zvládnete!

Mrkvové pesto

Suroviny:

  • hrst mrkvové natě  
  • 2 větší stroužky česneku
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

Mrkvovou nať řádně omyjte a nechte oschnout na papírové kuchyňské utěrce. Pak lístky otrhejte a tuhé části rostliny odstraňte. Lístky rozmixujte s olejem, nastrouhaným česnekem, semínky a solí.

Použití: Na těstoviny, do veganských pomazánek, jako dip k pečené zelenině nebo do polévek.

Koriandrové pesto

Suroviny:

  • hrst koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 4–6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička limetkové šťávy  
  • špetka chilli
  • sůl

Postup: Koriandr opláchněte, vodu setřepte a bylinku nechte uschnout. Pak otrhejte lístky a jemné části rostliny a rozmixujte je s utřeným česnekem a dalšími surovinami.

Použití: Tohle pesto skvěle dochutí asijská jídla, ale ani těstovinami nic nezkazíte. Hodí se taky k batátům nebo čerstvým topinkám.

Máte rádi asijskou kuchyni? Inspirujte se těmito recepty.

Pesto rosso

Suroviny:

  • 120 g naložených sušených rajčat
  • 100 g kešú ořechů nebo mandlí
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • sůl

Postup: Rajčata vyjměte z nálevu a nechte v cedníku okapat. Česnek oloupejte a utřete se solí. Pak všechny suroviny rozmixujte.

Použití: Na opečenou bagetu jako předkrm, do těstovin, k ochucení zeleninových polévek nebo pod maso. Pesto rosso se hodí i na pizzu.

Další recepty:

Avokádové pesto

Rukolové pesto

Koprové pesto

Tipy a rady:

1) Základem pesta jsou vždy čerstvé bylinky, olej, sůl a pak dle chuti libovolné ořechy, semínka, sýr parmezán nebo ovčí pecorino a česnek.

2) Pokud používáte spíš české suroviny (mrkvová nať, slunečnicová semínka), dejte do pesta slunečnicový nebo řepkový olej. V ostatních případech použijte olivový.

3) Domácí pesto vydrží v lednici nejméně týden. Skladujte je ve skleněné uzavíratelné skleničce.

Autor: Šárka Adámková