Domácí pesto 8x jinak: Z medvědího česneku, bazalky a dalších bylinek i zeleniny
Uvařit kvalitní těstoviny a smíchat je s pestem trvá jen chvilku a přitom jde o skvělé jídlo. Pesta ale nemusíte kupovat, můžete si je snadno připravit doma čerstvé, navíc levněji a s tím, co máte rádi. Kromě těstovin je využijete i do baget a sendvičů nebo ke grilovanému masu či rybám.
Bazalkové pesto je klasika, pesto rosso ze sušených rajčat je už také celkem známé, ale co byste řekli pestu z mrkvové natě nebo z kopru? Máme pro vás nejen recepty, ale také tipy, kde všude je použít. K domácímu pestu zkuste také domácí pastu podle Koko ve videoreceptu v galerii!
Tak jaké pesto si připravíte jako první?
Pesto z medvědího česneku
Suroviny:
- 1 plná hrst listů medvědího česneku
- 6–8 lžic olivového oleje
- 1 malá hrst piniových oříšků
- strouhaný parmezán (nemusí být)
- sůl
Postup: Lístky česneku dobře omyjte a nechte oschnout. Rozmixujte je s olejem a piniovými oříšky, pokud máte, přidejte i parmezán a pak teprve dosolte. Sýr je sám o sobě dosti slaný.
Použití: Medvědí česnek je specifický svou vůní a skvěle se hodí k masu, těstovinám i na topinky.
Bazalkové pesto
Suroviny:
- hrst bazalky
- 1,5 lžíce piniových oříšků
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 1 stroužek česneku
- sůl
Postup: Bazalku omyjte, vodu setřepte a bylinku nechte oschnout. Pak otrhejte lístky a rozmixujte je s olejem, česnekem, solí a pinovými oříšky. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhaný parmazán. Pro vegan verzi jej vynechte.
Použití: Na všechny těstoviny, na italský předkrm caprese, na bruschettu, ale i do polévky, na steak nebo k ochucení salátu.
K domácímu pestu zkuste také domácí pastu. Těstoviny podle videoreceptu hravě zvládnete!
Mrkvové pesto
Suroviny:
- hrst mrkvové natě
- 2 větší stroužky česneku
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- sůl a pepř
Postup:
Mrkvovou nať řádně omyjte a nechte oschnout na papírové kuchyňské utěrce. Pak lístky otrhejte a tuhé části rostliny odstraňte. Lístky rozmixujte s olejem, nastrouhaným česnekem, semínky a solí.
Použití: Na těstoviny, do veganských pomazánek, jako dip k pečené zelenině nebo do polévek.
Koriandrové pesto
Suroviny:
- hrst koriandru
- 1 stroužek česneku
- 4–6 lžic olivového oleje
- 1 lžička limetkové šťávy
- špetka chilli
- sůl
Postup: Koriandr opláchněte, vodu setřepte a bylinku nechte uschnout. Pak otrhejte lístky a jemné části rostliny a rozmixujte je s utřeným česnekem a dalšími surovinami.
Použití: Tohle pesto skvěle dochutí asijská jídla, ale ani těstovinami nic nezkazíte. Hodí se taky k batátům nebo čerstvým topinkám.
Máte rádi asijskou kuchyni? Inspirujte se těmito recepty.
Pesto rosso
Suroviny:
- 120 g naložených sušených rajčat
- 100 g kešú ořechů nebo mandlí
- 80 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 50 g strouhaného parmezánu
- sůl
Postup: Rajčata vyjměte z nálevu a nechte v cedníku okapat. Česnek oloupejte a utřete se solí. Pak všechny suroviny rozmixujte.
Použití: Na opečenou bagetu jako předkrm, do těstovin, k ochucení zeleninových polévek nebo pod maso. Pesto rosso se hodí i na pizzu.
Další recepty:
Tipy a rady:
1) Základem pesta jsou vždy čerstvé bylinky, olej, sůl a pak dle chuti libovolné ořechy, semínka, sýr parmezán nebo ovčí pecorino a česnek.
2) Pokud používáte spíš české suroviny (mrkvová nať, slunečnicová semínka), dejte do pesta slunečnicový nebo řepkový olej. V ostatních případech použijte olivový.
3) Domácí pesto vydrží v lednici nejméně týden. Skladujte je ve skleněné uzavíratelné skleničce.