Domácí pesto 8x jinak: Z medvědího česneku, bazalky a dalších bylinek i zeleniny

7. dubna 2025 • 04:44

Uvařit kvalitní těstoviny a smíchat je s pestem trvá jen chvilku, přitom jde o skvělé jídlo. Pesto si ale nemusíte kupovat, můžete si ho snadno připravit doma čerstvé, navíc levněji a z toho, co máte rádi. Kromě těstovin ho využijete i do baget a sendvičů nebo ke grilovanému masu či rybám.

Bazalkové pesto je klasika, pesto rosso ze sušených rajčat je už také celkem známé, ale co byste řekli pestu z mrkvové natě nebo z kopru? Máme pro vás nejen recepty, ale také tipy, kde všude je použít. 

Tak jaké pesto si připravíte jako první?

Pesto z medvědího česneku

Bazalkové pesto

Mrkvové pesto

Koriandrové pesto

Pesto rosso

Pesto z ředkvičkových listů

Rukolové pesto

Koprové pesto

Tipy a rady

1. Základem pesta jsou vždy čerstvé bylinky, olej, sůl a pak dle chuti libovolné ořechy, semínka, sýr parmazán nebo ovčí pecorino a česnek.

2. Pokud používáte spíš české suroviny (mrkvová nať, slunečnicová semínka), dejte do pesta slunečnicový nebo řepkový olej. V ostatních případech použijte olivový.

3. Domácí pesto vydrží v lednici nejméně týden. Skladujte ho ve skleněné uzavíratelné skleničce.

Pesto z medvědího česneku

Video se připravuje ...

Suroviny:

  • 1 plná hrst listů medvědího česneku
  • 6–8 lžic olivového oleje
  • 1 malá hrst piniových oříšků
  • strouhaný parmazán (nemusí být)
  • sůl

Postup: 

Lístky česneku dobře omyjte a nechte oschnout. Pak je překrájejte, krátce rozmixujte, přidejte piniové oříšky a olivový olej a společně rozmixujte. Pak vmíchejte parmazán a nakonec podle chuti dosolte. Sýr je sám o sobě dost slaný.

Použití: Medvědí česnek je specifický svou vůní a skvěle se hodí k masu, těstovinám i na topinky.

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto si můžete snadno připravit doma Bazalkové pesto si můžete snadno připravit doma • Autor: iStock

Suroviny:

  • hrst bazalky
  • 1,5 lžíce piniových oříšků
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Postup:

Bazalku omyjte, vodu setřepte a bylinku nechte oschnout. Pak otrhejte lístky a rozmixujte je s česnekem, solí a pinovými oříšky, průběžně přilévejte olivový olej. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhaný parmazán. Pro vegan verzi jej vynechte, případně nahraďte lahůdkovým droždím.

Použití: Na všechny těstoviny, na italský předkrm caprese, na bruschettu, ale i do polévky, na steak nebo k ochucení salátu.

Mrkvové pesto

Suroviny:

  • hrst mrkvové natě  
  • 2 větší stroužky česneku
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

Mrkvovou nať řádně omyjte a nechte oschnout na papírové kuchyňské utěrce. Pak lístky otrhejte a tuhé části rostliny odstraňte. Lístky rozmixujte s olejem, nastrouhaným česnekem, semínky a solí.

Použití: Na těstoviny, do veganských pomazánek, jako dip k pečené zelenině nebo do polévek.

Koriandrové pesto

Suroviny:

  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 4–6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička limetkové šťávy  
  • špetka chilli
  • sůl

Postup:

Koriandr opláchněte, vodu setřepte a bylinku nechte uschnout. Pak otrhejte lístky a jemné části rostliny a rozmixujte je s utřeným česnekem a dalšími surovinami.

Použití: Tohle pesto skvěle dochutí asijská jídla, ale ani těstovinami nic nezkazíte. Hodí se taky k pečeným batátům nebo čerstvým topinkám.

Pesto rosso

Suroviny:

  • 120 g naložených sušených rajčat
  • 100 g kešú ořechů nebo mandlí
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • sůl

Postup:

Rajčata vyjměte z nálevu a nechte v cedníku okapat. Česnek oloupejte a utřete se solí. Pak všechny suroviny rozmixujte.

Použití: Na opečenou bagetu jako předkrm, do těstovin, k ochucení zeleninových polévek nebo pod maso. Pesto rosso se hodí i na pizzu.

Zkuste i další recepty na domácí pesto:

Pesto z ředkvičkových listů

Rukolové pesto

Koprové pesto

Video se připravuje ...

Autor: Šárka Adámková, red