Od pondělí do pátku: Syté večeře do 30 minut na stole. A zbyde i do krabičky na oběd!

8. dubna 2024 • 04:34

Pomalu přichází období, kdy nejraději trávíme volné chvíle venku. Klidně se tedy zdržte pod rozkvétajícími stromy cestou z práce, místo toho, abyste trávili čas v kuchyni. Máme pro vás totiž pět rychlých večeří na všední dny, které zvládnete připravit do 30 minut.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Rigatoni s lososem

Úterý: Salát s červenou čočkou

Středa: Zapečené noky s rajčaty

Čtvrtek: Chlebová polévka

Pátek: Rizoto s chorizem

Doplňte si večeři chutným a zdravým salátem>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Rigatoni s lososem

Rigatoni s lososem Rigatoni s lososem • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 500 g těstovin rigatoni (nebo jiných kratších těstovin)
  • 300 g lososa bez kůže
  • 1 menší cibuli
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml bílého vína
  • olivový olej na opečení
  • citronovou šťávu
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • sůl
  • strouhaný parmazán, sušená rajčata a pesto na podávání

Postup:

1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a mezitím si připravíme omáčku. Lososa nakrájíme na menší kousky, osolíme ho a krátce orestujeme v hlubší pánvi na olivovém oleji. Maso vyndáme z pánve a dáme stranou. V pánvi zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a po chvilce zalijeme smetanou, kterou si předem smícháme s vínem. Přidáme lososa a společně několik minut povaříme.

2. Uvařené těstoviny slijeme, přidáme do pánve s lososem a promícháme. Podle chuti zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a ještě promícháme.

3. Podáváme posypané parmazánem a případně i doplněné nakrájenými sušenými rajčaty a pestem. 

Úterý: Salát s červenou čočkou

Salát z červené čočky Salát z červené čočky • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 2 menší cibule
  • olivový olej
  • 300 g červené čočky
  • 550 ml zeleninového vývaru
  • 3 rajčata
  • 2 červené papriky
  • 1 malou plechovku sterilované kukuřice
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 citron
  • čerstvé bylinky na ozdobení

Postup:

1. Cibuli nakrájíme nadrobno a ve větším hrnci s trochou oleje ji osmažíme dozlatova. Přidáme propláchnutou čočku, přilijeme zeleninový vývar, přivedeme k varu a vaříme bez pokličky asi 5 minut. Pak teplotu snížíme, hrnec přiklopíme pokličkou a necháme zahřívat přibližně 10 minut, dokud nebude čočka měkká a tekutina vyvařená.

2. K uvařené čočce přidáme najemno nakrájená rajčata a papriky, propláchnutou a scezenou kukuřici a vše dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Nakonec salát dle chuti zakápneme trochou citronové šťávy a podáváme ho posypaný nasekanými bylinkami.

TIP: Do salátu můžete přidat i další druhy zeleniny, například povařenou mrkev nebo lehce orestovanou cuketu.

Středa: Zapečené noky s rajčaty

Zapečené noky s rajčaty Zapečené noky s rajčaty • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 2 balení hotových bramborových noků (po 500 g)
  • 4 šalotky
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml rajčatového pyré
  • 2 plechovky nasekaných rajčat (po 400 g)
  • 2 lžíce ricotty
  • 1 bochánek mozzarelly
  • 70 g strouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • cukr podle potřeby

Postup:

1. Noky připravíme dle návodu, ale necháme je trochu tužší. Poté je slijeme a dáme stranou.

2. Šalotky nakrájíme najemno a orestujeme je několik minut v hlubší pánvi na olivovém oleji. Pak přidáme prolisovaný česnek a necháme ho jen krátce rozvonět, aby se nepřipálil. Přidáme rajčatové pyré, nasekaná rajčata, promícháme, dochutíme solí, pepřem a případně i trochou cukru, pokud je omáčka moc kyselá, a necháme chvilku probublat.

3. Do omáčky vmícháme ricottu a je-li hodně hustá, podlijeme ji trochou vody. Pak vmícháme uvařené noky a vše přendáme do zapékací mísy. Povrch posypeme mozzarellou natrhanou na malé kousky a strouhaným parmazánem a krátce vše zapečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, aby se sýr roztekl a jen lehce zezlátl. 

Čtvrtek: Chlebová polévka

Chlebová polévka Chlebová polévka • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíci kmínu
  • 130 g starého tvrdého chleba
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžíci sádla
  • sůl
  • 2 hrsti pažitky nebo petrželky

Postup:

1. Zeleninový vývar okmínujeme a rozvaříme v něm tvrdý chléb. Asi po sedmi minutách přidáme česnek utřený se solí, nakonec do polévky vmícháme rozkvedlané vejce a necháme ho srazit.

2. Vmícháme lžíci sádla, polévku dochutíme solí a při podávání ji posypeme pažitkou nebo petrželkou.

TIP: Polévku můžeme podávat v malých vydlabaných bochníčcích chleba, které nejdříve zapečeme v troubě, aby ztvrdly, a polévka je hned nepromáčela.

Pátek: Rizoto s chorizem

Rizoto s chorizem Rizoto s chorizem • Autor: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 klobásu chorizo
  • 200 g rýže
  • 400 g sekaných rajčat v plechovce
  • 500 ml silného zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • sůl
  • nastrouhaný sýr a nasekané čerstvé bylinky na posypání

Postup:

1. V hlubším hrnci na troše oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekaný česnek a nakrájenou klobásu a opékáme 4–5 minut, dokud vše lehce nezhnědne.

2. Vsypeme propláchnutou rýži, promícháme, přidáme rajčata a zalijeme vývarem. Osolíme, zamícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme přibližně 15 minut, dokud není rýže uvařená al dente (tvrdší na skus).

3. Podáváme s nastrouhaným sýrem a nasekanými bylinkami.

Ze zbytků uvařených těstovin a vařeného masa si můžeme udělat rychlý salát>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková