Od pondělí do pátku: Syté večeře do 30 minut na stole. A zbyde i do krabičky na oběd!
Pomalu přichází období, kdy nejraději trávíme volné chvíle venku. Klidně se tedy zdržte pod rozkvétajícími stromy cestou z práce, místo toho, abyste trávili čas v kuchyni. Máme pro vás totiž pět rychlých večeří na všední dny, které zvládnete připravit do 30 minut.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Rigatoni s lososem
Úterý: Salát s červenou čočkou
Středa: Zapečené noky s rajčaty
Čtvrtek: Chlebová polévka
Pátek: Rizoto s chorizem
Doplňte si večeři chutným a zdravým salátem>>>
Pondělí: Rigatoni s lososem
Co budeme potřebovat:
- 500 g těstovin rigatoni (nebo jiných kratších těstovin)
- 300 g lososa bez kůže
- 1 menší cibuli
- 1 lžíci hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 ml bílého vína
- olivový olej na opečení
- citronovou šťávu
- čerstvě mletý bílý pepř
- sůl
- strouhaný parmazán, sušená rajčata a pesto na podávání
Postup:
1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a mezitím si připravíme omáčku. Lososa nakrájíme na menší kousky, osolíme ho a krátce orestujeme v hlubší pánvi na olivovém oleji. Maso vyndáme z pánve a dáme stranou. V pánvi zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a po chvilce zalijeme smetanou, kterou si předem smícháme s vínem. Přidáme lososa a společně několik minut povaříme.
2. Uvařené těstoviny slijeme, přidáme do pánve s lososem a promícháme. Podle chuti zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a ještě promícháme.
3. Podáváme posypané parmazánem a případně i doplněné nakrájenými sušenými rajčaty a pestem.
Úterý: Salát s červenou čočkou
Co budeme potřebovat:
- 2 menší cibule
- olivový olej
- 300 g červené čočky
- 550 ml zeleninového vývaru
- 3 rajčata
- 2 červené papriky
- 1 malou plechovku sterilované kukuřice
- 2 lžičky dijonské hořčice
- mletý pepř
- sůl
- 1 citron
- čerstvé bylinky na ozdobení
Postup:
1. Cibuli nakrájíme nadrobno a ve větším hrnci s trochou oleje ji osmažíme dozlatova. Přidáme propláchnutou čočku, přilijeme zeleninový vývar, přivedeme k varu a vaříme bez pokličky asi 5 minut. Pak teplotu snížíme, hrnec přiklopíme pokličkou a necháme zahřívat přibližně 10 minut, dokud nebude čočka měkká a tekutina vyvařená.
2. K uvařené čočce přidáme najemno nakrájená rajčata a papriky, propláchnutou a scezenou kukuřici a vše dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Nakonec salát dle chuti zakápneme trochou citronové šťávy a podáváme ho posypaný nasekanými bylinkami.
TIP: Do salátu můžete přidat i další druhy zeleniny, například povařenou mrkev nebo lehce orestovanou cuketu.
Středa: Zapečené noky s rajčaty
Co budeme potřebovat:
- 2 balení hotových bramborových noků (po 500 g)
- 4 šalotky
- olivový olej
- 3 stroužky česneku
- 250 ml rajčatového pyré
- 2 plechovky nasekaných rajčat (po 400 g)
- 2 lžíce ricotty
- 1 bochánek mozzarelly
- 70 g strouhaného parmazánu
- mletý pepř
- sůl
- cukr podle potřeby
Postup:
1. Noky připravíme dle návodu, ale necháme je trochu tužší. Poté je slijeme a dáme stranou.
2. Šalotky nakrájíme najemno a orestujeme je několik minut v hlubší pánvi na olivovém oleji. Pak přidáme prolisovaný česnek a necháme ho jen krátce rozvonět, aby se nepřipálil. Přidáme rajčatové pyré, nasekaná rajčata, promícháme, dochutíme solí, pepřem a případně i trochou cukru, pokud je omáčka moc kyselá, a necháme chvilku probublat.
3. Do omáčky vmícháme ricottu a je-li hodně hustá, podlijeme ji trochou vody. Pak vmícháme uvařené noky a vše přendáme do zapékací mísy. Povrch posypeme mozzarellou natrhanou na malé kousky a strouhaným parmazánem a krátce vše zapečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, aby se sýr roztekl a jen lehce zezlátl.
Čtvrtek: Chlebová polévka
Co budeme potřebovat:
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíci kmínu
- 130 g starého tvrdého chleba
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 lžíci sádla
- sůl
- 2 hrsti pažitky nebo petrželky
Postup:
1. Zeleninový vývar okmínujeme a rozvaříme v něm tvrdý chléb. Asi po sedmi minutách přidáme česnek utřený se solí, nakonec do polévky vmícháme rozkvedlané vejce a necháme ho srazit.
2. Vmícháme lžíci sádla, polévku dochutíme solí a při podávání ji posypeme pažitkou nebo petrželkou.
TIP: Polévku můžeme podávat v malých vydlabaných bochníčcích chleba, které nejdříve zapečeme v troubě, aby ztvrdly, a polévka je hned nepromáčela.
Pátek: Rizoto s chorizem
Co budeme potřebovat:
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 klobásu chorizo
- 200 g rýže
- 400 g sekaných rajčat v plechovce
- 500 ml silného zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl
- nastrouhaný sýr a nasekané čerstvé bylinky na posypání
Postup:
1. V hlubším hrnci na troše oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekaný česnek a nakrájenou klobásu a opékáme 4–5 minut, dokud vše lehce nezhnědne.
2. Vsypeme propláchnutou rýži, promícháme, přidáme rajčata a zalijeme vývarem. Osolíme, zamícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme přibližně 15 minut, dokud není rýže uvařená al dente (tvrdší na skus).
3. Podáváme s nastrouhaným sýrem a nasekanými bylinkami.
Ze zbytků uvařených těstovin a vařeného masa si můžeme udělat rychlý salát>>>