Od pondělí do pátku: Svěží jarní večeře, které vám nezaberou moc času

25. března 2024 • 04:52

Asi málokdo má v týdnu těsně před Velikonocemi možnost trávit čas dlouhým vyvařováním pro rodinu. Máme pro vás tipy na večeře, jejichž příprava je jednoduchá a rychlá. Navíc jsou všechny v jarním, odlehčeném stylu.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Caesar salát s medvědím česnekem

Úterý: Jarní sekaná

Středa: Květákové mini pizzy

Čtvrtek: Brokolicový krém s krevetami a mandlemi

Pátek: Lososové špízy s quinoou

Tip pro milovníky sladkého: Dukátové buchtičky s kapkou rumu

Jestli vám z víkendu zbyly uvařené těstoviny, udělejte z nich salát k večeři>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Caesar salát s medvědím česnekem

Caesar salát s medvědím česnekem Caesar salát s medvědím česnekem • Autor: Titbit.cz

Co budete potřebovat:

  • 1 velké kuřecí prso
  • 150 ml mléka
  • 30 g majonézy
  • 1 menší svazek medvědího česneku 
  • 3 ančovičky
  • 10 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce citronové šťávy 
  • 1 římský salát
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Na dokončení:

  • krutony (ze 4 plátků toastového chleba)
  • klíčky 
  • hoblinky parmazánu
  • ančovičky, opečená slanina (nemusí být)

Postup:

1. Kuřecí maso nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a opečte na pánvi s olejem.

2. Ručním mixérem společně rozmixujte mléko, majonézu, medvědí česnek, ančovičky a parmazán, až vznikne krásně zelená hustá zálivka. Dochuťte ji citronovou šťávou, solí a pepřem.

3. Listy římského salátu operte, nechte okapat, natrhejte je na kousky a promíchejte se zálivkou. Salát rozdělte do misek nebo na talíře, přidejte krutony, opečené kuře a salát ozdobte klíčky a posypejte hoblinami parmazánu, trochou ančoviček a kdo má rád, třeba i opečenou slaninou. 

Úterý: Jarní sekaná

Jarní sekaná Jarní sekaná • Autor: archiv redakce

Co budete potřebovat:

  • 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 1 cibuli
  • 1 vejce
  • hrst ovesných vloček
  • 4 karotky
  • 200 g hrášku
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 lžičku lístků tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na vymazání formy

Postup:

1. Mleté maso dejte do velké mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, ovesné vločky, sůl, pepř, hořčici a tymián. Vše důkladně propracujte a nakonec přidejte hrášek a nakrájenou karotku.

2. Směs opatrně promíchejte a přendejte ji do olejem vymazané chlebíčkové formy. Povrch potřete vodou, sekanou dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu dozlatova (mezitím můžete připravit zeleninový salát nebo třeba vyžehlit prádlo...).

TIP: Kdybyste si sekanou chtěli ještě vylepšit, vyložte chlebíčkovou formu plátky anglické slaniny. Podávejte ji s pečivem nebo zeleninovým salátem.

Středa: Květákové mini pizzy

Květákové mini pizzy Květákové mini pizzy • Autor: Dieta

Co budete potřebovat:

  • 1 květák
  • 40 g chia semínek
  • 3/4 hrnku vody
  • 125 g pohankové mouky
  • 1 a 1/2 lžíce sušeného oregana
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 175 g mozarelly
  • 20 g kukuřice
  • 20 g černých oliv bez pecek
  • čerstvá bazalka
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Chia semínka zalijte vodou a dejte stranou.

2. Květák očištěte, rozeberte na růžičky a rozmixujte je v mixéru. Vzniklou hmotu dejte do čisté utěrky a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Přesypte ji do mísy, přidejte mouku, oregano, sůl, pepř a nabobtnalá chia semínka a dobře promíchejte.

3. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí lžíce a rukou na něj z hmoty utvořte malé kulaté placky (pizzy). Dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut dozlatova.

4. Rajčatový protlak ochuťte prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Upečené mini pizzy potřete každou lžící ochuceného protlaku, poklaďte plátky mozzarelly a posypte kukuřicí a na kolečka nakrájenými olivami. Znovu vše dejte do trouby a pečte ještě asi 5 až 10 minut. Hotové mini pizzy ozdobte čerstvou bazalkou.

TIP: Mini pizzy si můžete obložit podle vlastní chuti. Výborné jsou například se sušenou šunkou a rukolou.

Čtvrtek: Brokolicový krém s krevetami a mandlemi 

Brokolicový krém s krevetami a mandlemi Brokolicový krém s krevetami a mandlemi • Autor: Dieta

Co budete potřebovat:

  • 1 brokolici
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 120 g lučiny
  • hrst mandlových plátků
  • 200 g vařených krevet
  • mletý pepř
  • sůl
  • celozrnnou bagetu k podávání

Postup:

1. Brokolici očistěte a rozeberte na růžičky. V hrnci rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte na plátky nakrájený česnek. Dejte pozor, aby nezačal hnědnout. Přidejte růžičky brokolice, zalijte je vývarem, osolte, opepřete a vařte do změknutí.

2. Polévku odstavte z ohně, přidejte do ní lučinu a vše rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Podle potřeby ho dochuťte solí a pepřem.

3. Mandlové plátky opečte za stálého míchání nasucho na pánvi. Polévku rozdělte do misek nebo talířů, každou porci ozdobte krevetami a mandlemi a podávejte s celozrnnou bagetou.

Pátek: Lososové špízy s quinoou

Lososové špízy s quinoou Lososové špízy s quinoou • Autor: Dieta

Co budete potřebovat:

  • 200 g quinoy
  • 2 lžíce pesta
  • několik snítek čerstvé bazalky a máty
  • 400 g lososa bez kůže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • limetková šťáva
  • sůl

Postup:

1. Quinou několikrát důkladně propláchněte studenou vodou a pak ji v osolené vodě uvařte doměkka, trvá to asi 15 minut. Sceďte ji, nechte okapat a pak ji promíchejte s pestem a nasekanými bylinkami a podle potřeby dochuťte solí.

2. Lososa nakrájejte na kostky, osolte je, pokapejte limetkovou šťávou a napíchněte na grilovací jehly nebo špejle.

3. Špízy pokapejte olejem a opečte ze všech stran na grilovací pánvi nebo přímo na grilu a podávejte s quinoou.

A ještě máme ti pro ty, kteří si potrpí spíš na sladké:

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a kapkou rumu

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a kapkou rumu Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a kapkou rumu • Autor: David Peltán/Vinařská kuchařka spolku vinařů Dunajovské kopce

Co budete potřebovat:

  • 18 g droždí
  • 60 g cukru
  • 150 ml mléka
  • 350 g hladké mouky
  • 50 g másla 
  • špetku soli
  • trochu strouhané citronové kůry

Na omáčku:

  • 250 ml smetany (min. 31%)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 žloutky
  • rum

Na dokončení:

  • 30 g másla
  • rum

Postup:

1. Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravte kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné zchladlé máslo, špetku soli a citronovou kůru a promíchejte. Pak přidejte připravený kvásek a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho moukou a nechte hodinu kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

2. Z vykynutého těsta vytvořte kuličky, které naskládejte jednu vedle druhé do vymazaného pekáčku, dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova. 

3. Mezitím připravte omáčku. V kastrůlku zahřejte na mírném ohni smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmíchejte žloutkovou emulzi - žloutky rozmíchané ve vodní lázni. Pak do omáčky vmíchejte trochu rumu a nechte vyvařit.

4. Upečené buchtičky potřete teplou směsí rozpuštěného másla a trochy rumu a podávejte je s připravenou omáčkou. A můžete je ještě ozdobit drobným čerstvým ovocem a mátou.

Na Velikonoce by se vám mohl hodit na špenátovou nádivku bez masa>>>

Video se připravuje ...
 
Autor: Anna Kopečková