Od pondělí do pátku: Svěží jarní večeře, které vám nezaberou moc času
Asi málokdo má v týdnu těsně před Velikonocemi možnost trávit čas dlouhým vyvařováním pro rodinu. Máme pro vás tipy na večeře, jejichž příprava je jednoduchá a rychlá. Navíc jsou všechny v jarním, odlehčeném stylu.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Caesar salát s medvědím česnekem
Úterý: Jarní sekaná
Středa: Květákové mini pizzy
Čtvrtek: Brokolicový krém s krevetami a mandlemi
Pátek: Lososové špízy s quinoou
Tip pro milovníky sladkého: Dukátové buchtičky s kapkou rumu
Jestli vám z víkendu zbyly uvařené těstoviny, udělejte z nich salát k večeři>>>
Pondělí: Caesar salát s medvědím česnekem
Co budete potřebovat:
- 1 velké kuřecí prso
- 150 ml mléka
- 30 g majonézy
- 1 menší svazek medvědího česneku
- 3 ančovičky
- 10 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 římský salát
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
Na dokončení:
- krutony (ze 4 plátků toastového chleba)
- klíčky
- hoblinky parmazánu
- ančovičky, opečená slanina (nemusí být)
Postup:
1. Kuřecí maso nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a opečte na pánvi s olejem.
2. Ručním mixérem společně rozmixujte mléko, majonézu, medvědí česnek, ančovičky a parmazán, až vznikne krásně zelená hustá zálivka. Dochuťte ji citronovou šťávou, solí a pepřem.
3. Listy římského salátu operte, nechte okapat, natrhejte je na kousky a promíchejte se zálivkou. Salát rozdělte do misek nebo na talíře, přidejte krutony, opečené kuře a salát ozdobte klíčky a posypejte hoblinami parmazánu, trochou ančoviček a kdo má rád, třeba i opečenou slaninou.
Úterý: Jarní sekaná
Co budete potřebovat:
- 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
- 1 cibuli
- 1 vejce
- hrst ovesných vloček
- 4 karotky
- 200 g hrášku
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 1 lžičku lístků tymiánu
- mletý pepř
- sůl
- olej na vymazání formy
Postup:
1. Mleté maso dejte do velké mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, ovesné vločky, sůl, pepř, hořčici a tymián. Vše důkladně propracujte a nakonec přidejte hrášek a nakrájenou karotku.
2. Směs opatrně promíchejte a přendejte ji do olejem vymazané chlebíčkové formy. Povrch potřete vodou, sekanou dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu dozlatova (mezitím můžete připravit zeleninový salát nebo třeba vyžehlit prádlo...).
TIP: Kdybyste si sekanou chtěli ještě vylepšit, vyložte chlebíčkovou formu plátky anglické slaniny. Podávejte ji s pečivem nebo zeleninovým salátem.
Středa: Květákové mini pizzy
Co budete potřebovat:
- 1 květák
- 40 g chia semínek
- 3/4 hrnku vody
- 125 g pohankové mouky
- 1 a 1/2 lžíce sušeného oregana
- 140 g rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- 175 g mozarelly
- 20 g kukuřice
- 20 g černých oliv bez pecek
- čerstvá bazalka
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Chia semínka zalijte vodou a dejte stranou.
2. Květák očištěte, rozeberte na růžičky a rozmixujte je v mixéru. Vzniklou hmotu dejte do čisté utěrky a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Přesypte ji do mísy, přidejte mouku, oregano, sůl, pepř a nabobtnalá chia semínka a dobře promíchejte.
3. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí lžíce a rukou na něj z hmoty utvořte malé kulaté placky (pizzy). Dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut dozlatova.
4. Rajčatový protlak ochuťte prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Upečené mini pizzy potřete každou lžící ochuceného protlaku, poklaďte plátky mozzarelly a posypte kukuřicí a na kolečka nakrájenými olivami. Znovu vše dejte do trouby a pečte ještě asi 5 až 10 minut. Hotové mini pizzy ozdobte čerstvou bazalkou.
TIP: Mini pizzy si můžete obložit podle vlastní chuti. Výborné jsou například se sušenou šunkou a rukolou.
Čtvrtek: Brokolicový krém s krevetami a mandlemi
Co budete potřebovat:
- 1 brokolici
- 1 lžíci olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 120 g lučiny
- hrst mandlových plátků
- 200 g vařených krevet
- mletý pepř
- sůl
- celozrnnou bagetu k podávání
Postup:
1. Brokolici očistěte a rozeberte na růžičky. V hrnci rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte na plátky nakrájený česnek. Dejte pozor, aby nezačal hnědnout. Přidejte růžičky brokolice, zalijte je vývarem, osolte, opepřete a vařte do změknutí.
2. Polévku odstavte z ohně, přidejte do ní lučinu a vše rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Podle potřeby ho dochuťte solí a pepřem.
3. Mandlové plátky opečte za stálého míchání nasucho na pánvi. Polévku rozdělte do misek nebo talířů, každou porci ozdobte krevetami a mandlemi a podávejte s celozrnnou bagetou.
Pátek: Lososové špízy s quinoou
Co budete potřebovat:
- 200 g quinoy
- 2 lžíce pesta
- několik snítek čerstvé bazalky a máty
- 400 g lososa bez kůže
- 2 lžíce olivového oleje
- limetková šťáva
- sůl
Postup:
1. Quinou několikrát důkladně propláchněte studenou vodou a pak ji v osolené vodě uvařte doměkka, trvá to asi 15 minut. Sceďte ji, nechte okapat a pak ji promíchejte s pestem a nasekanými bylinkami a podle potřeby dochuťte solí.
2. Lososa nakrájejte na kostky, osolte je, pokapejte limetkovou šťávou a napíchněte na grilovací jehly nebo špejle.
3. Špízy pokapejte olejem a opečte ze všech stran na grilovací pánvi nebo přímo na grilu a podávejte s quinoou.
A ještě máme ti pro ty, kteří si potrpí spíš na sladké:
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a kapkou rumu
Co budete potřebovat:
- 18 g droždí
- 60 g cukru
- 150 ml mléka
- 350 g hladké mouky
- 50 g másla
- špetku soli
- trochu strouhané citronové kůry
Na omáčku:
- 250 ml smetany (min. 31%)
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky
- rum
Na dokončení:
- 30 g másla
- rum
Postup:
1. Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravte kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné zchladlé máslo, špetku soli a citronovou kůru a promíchejte. Pak přidejte připravený kvásek a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho moukou a nechte hodinu kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
2. Z vykynutého těsta vytvořte kuličky, které naskládejte jednu vedle druhé do vymazaného pekáčku, dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.
3. Mezitím připravte omáčku. V kastrůlku zahřejte na mírném ohni smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmíchejte žloutkovou emulzi - žloutky rozmíchané ve vodní lázni. Pak do omáčky vmíchejte trochu rumu a nechte vyvařit.
4. Upečené buchtičky potřete teplou směsí rozpuštěného másla a trochy rumu a podávejte je s připravenou omáčkou. A můžete je ještě ozdobit drobným čerstvým ovocem a mátou.