Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné recepty plné zeleniny a úplně bez masa
Jaro se blíží, to meteorologické už dokonce začalo, a je čas trochu odlehčit jídelníček a zakomponovat do něj víc zeleniny. Máme pro vás tipy na svěží a jednoduché večeře na celý pracovní týden, v nichž si zeleninu užijete v nejrůznějších podobách.
Na co se můžete těšit?
Pondělí: Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem
Úterý: Hustá špenátová polévka
Středa: Penne s rajčaty a vlašskými ořechy
Čtvrtek: Muffiny s fetou a špenátem
Pátek: Křupavé tofu se zeleninou
Máte rádi zelí? Udělejte si z něj výborný a zdravý salát>>>
Pondělí: Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem
Suroviny:
- 4 větší plátky chleba (ideálně celozrnného)
- 250 g zeleného mraženého hrášku
- 40 g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- několik lístků čerstvé máty
- 4 natvrdo uvařená vejce
- chilli vločky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Mražený hrášek zalijte v cedníku vroucí vodou, aby změkl. Pak ho rozmixujte s parmazánem, olivovým olejem a trochou máty, osolte a opepřete.
2. Plátky celozrnného chleba opečte v toastovači, případně z obou stran v pánvi na oleji. Potřete je připraveným pestem z hrášku, obložte vařenými vejci nakrájenými na plátky a posypte podle chuti chilli vločkami.
Úterý: Hustá špenátová polévka
Suroviny:
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 500 g čerstvého špenátu
- 200 g brambor
- 50 g másla
- 80 g cibule
- 2 stroužky česneku
- kůra z půlky limety
- 60 g smetany (klasické nebo sójové)
- mletý pepř
- sůl
K podávání:
- 60 g ricotty
- 4 vařená křepelčí vajíčka (nebo 2 slepičí)
- 2 ředkvičky
- malá hrst čerstvé řeřichy nebo jiných bylinek
Postup:
1. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky a nechte ji zesklovatět. Jakmile začne růžovět, přidejte prolisované stroužky česneku, limetovou kůru a polovinu špenátu nasekaného nahrubo. Míchejte, dokud špenát nepovadne. Pak přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky, zalijte horkou vodou nebo 1 litrem zeleninového vývaru a vařte asi 15 minut.
2. Přidejte zbytek špenátu a polévku rozmixujte dohladka. Zjemněte ji smetanou, osolte, opepřete a krátce prohřejte.
3. Polévku podávejte ozdobenou lžící ricotty, vařeným křepelčím vajíčkem nebo půlkou slepičího a nasekanými ředkvičkami a bylinkami.
Středa: Penne s rajčaty a vlašskými ořechy
Suroviny:
- 350 g těstovin penne (klasických nebo celozrnných)
- 3 rajčata
- 4 stroužky česneku
- 40 g vlašských ořechů
- hrst hladkolisté petrželky
- 40 g parmazánu
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a vodu slijte.
2. Rajčata omyjte, stroužky česneku oloupejte, obojí nasekejte na malé kousky a orestujte v pánvi na olivovém oleji. Přidejte nasekané ořechy, petrželku a uvařené těstoviny, osolte, opepřete a promíchejte.
3. Těstoviny rozdělte na talíře a každou porci posypte hoblinkami parmazánu.
Čtvrtek: Muffiny s fetou a špenátem
Suroviny:
- 450 g špaldové celozrnné mouky
- 15 g kypřicího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 vejce
- 275 ml mléka (obyčejného nebo rýžového)
- 100 ml řepkového oleje
- 125 g mladého špenátu
- 100 g rajčat
- 125 g sýra feta
- mletý pepř
- sůl
- cherry rajčata na ozdobení
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo pečicím papírem a dejte stranou.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sušený česnek a oregano, směs osolte a opepřete. V další míse rozšlehejte vejce, mléko, olej a vše spojte s moučnou směsí. Vmíchejte nasekaný špenát, na kostky nakrájená rajčata a rozdrobenou fetu.
3. Těsto rozdělte lžící do připravených košíčků ve formě a navrch každého muffinu můžete ještě položit jedno cherry rajče. Vše dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 20–25 minut dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem.
Pátek: Křupavé tofu se zeleninou
Suroviny:
- 200 g uzeného tofu
- 4 lžíce olivového oleje
- 40 g sezamových semínek
- 400 g brokolice
- 200 g cukrového hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 300 g salátové okurky
- 1 větší kedlubna
- 30 g medu
- 4 lžičky dijonské hořčice
- citronová šťáva
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Tofu nakrájejte na tenké proužky, pokapejte je polovinou oleje a obalte v sezamu. Jednotlivé kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10–15 minut dozlatova.
2. Brokolici rozebranou na růžičky a cukrový hrášek spařte vroucí vodou a ihned zchlaďte ledovou. Obojí nakrájejte spolu s okurkou a kedlubnou na stejně velké kousky.
3. V misce smíchejte zbylý olivový olej, med, hořčici, trochu citronové šťávy, soli a pepře a tuto zálivku promíchejte s nakrájenou zeleninou.
4. Zeleninu rozdělte na talíře nebo do misek, přidejte opečené tofu a podávejte samotné či s pečivem.
Brokolici využijete i do polévky>>>