Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné recepty plné zeleniny a úplně bez masa

4. března 2024 • 04:29

Jaro se blíží, to meteorologické už dokonce začalo, a je čas trochu odlehčit jídelníček a zakomponovat do něj víc zeleniny. Máme pro vás tipy na svěží a jednoduché večeře na celý pracovní týden, v nichž si zeleninu užijete v nejrůznějších podobách.

Na co se můžete těšit?

Pondělí: Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem

Úterý: Hustá špenátová polévka

Středa: Penne s rajčaty a vlašskými ořechy

Čtvrtek: Muffiny s fetou a špenátem

Pátek: Křupavé tofu se zeleninou

Máte rádi zelí? Udělejte si z něj výborný a zdravý salát>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem

Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 4 větší plátky chleba (ideálně celozrnného)
  • 250 g zeleného mraženého hrášku
  • 40 g parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • několik lístků čerstvé máty
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • chilli vločky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Mražený hrášek zalijte v cedníku vroucí vodou, aby změkl. Pak ho rozmixujte s parmazánem, olivovým olejem a trochou máty, osolte a opepřete.

2. Plátky celozrnného chleba opečte v toastovači, případně z obou stran v pánvi na oleji. Potřete je připraveným pestem z hrášku, obložte vařenými vejci nakrájenými na plátky a posypte podle chuti chilli vločkami.

Úterý: Hustá špenátová polévka

Špenátová polévka Špenátová polévka • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 200 g brambor
  • 50 g másla
  • 80 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kůra z půlky limety
  • 60 g smetany (klasické nebo sójové)
  • mletý pepř
  • sůl

K podávání:

  • 60 g ricotty
  • 4 vařená křepelčí vajíčka (nebo 2 slepičí)
  • 2 ředkvičky
  • malá hrst čerstvé řeřichy nebo jiných bylinek

Postup:

1. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky a nechte ji zesklovatět. Jakmile začne růžovět, přidejte prolisované stroužky česneku, limetovou kůru a polovinu špenátu nasekaného nahrubo. Míchejte, dokud špenát nepovadne. Pak přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky, zalijte horkou vodou nebo 1 litrem zeleninového vývaru a vařte asi 15 minut.

2. Přidejte zbytek špenátu a polévku rozmixujte dohladka. Zjemněte ji smetanou, osolte, opepřete a krátce prohřejte.

3. Polévku podávejte ozdobenou lžící ricotty, vařeným křepelčím vajíčkem nebo půlkou slepičího a nasekanými ředkvičkami a bylinkami.  

 

Středa: Penne s rajčaty a vlašskými ořechy

Penne s rajčaty a ořechy Penne s rajčaty a ořechy • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 350 g těstovin penne (klasických nebo celozrnných)
  • 3 rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • 40 g vlašských ořechů
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 40 g parmazánu
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a vodu slijte.

2. Rajčata omyjte, stroužky česneku oloupejte, obojí nasekejte na malé kousky a orestujte v pánvi na olivovém oleji. Přidejte nasekané ořechy, petrželku a uvařené těstoviny, osolte, opepřete a promíchejte.

3. Těstoviny rozdělte na talíře a každou porci posypte hoblinkami parmazánu.

Čtvrtek: Muffiny s fetou a špenátem

Muffiny s fetou a špenátem Muffiny s fetou a špenátem • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 450 g špaldové celozrnné mouky
  • 15 g kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 vejce
  • 275 ml mléka (obyčejného nebo rýžového)
  • 100 ml řepkového oleje
  • 125 g mladého špenátu
  • 100 g rajčat
  • 125 g sýra feta
  • mletý pepř
  • sůl
  • cherry rajčata na ozdobení

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo pečicím papírem a dejte stranou.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sušený česnek a oregano, směs osolte a opepřete. V další míse rozšlehejte vejce, mléko, olej a vše spojte s moučnou směsí. Vmíchejte nasekaný špenát, na kostky nakrájená rajčata a rozdrobenou fetu.

3. Těsto rozdělte lžící do připravených košíčků ve formě a navrch každého muffinu můžete ještě položit jedno cherry rajče. Vše dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 20–25 minut dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem.

Pátek: Křupavé tofu se zeleninou

Křupavé tofu se zeleninou Křupavé tofu se zeleninou • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 200 g uzeného tofu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 40 g sezamových semínek
  • 400 g brokolice
  • 200 g cukrového hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • 300 g salátové okurky
  • 1 větší kedlubna
  • 30 g medu
  • 4 lžičky dijonské hořčice
  • citronová šťáva
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Tofu nakrájejte na tenké proužky, pokapejte je polovinou oleje a obalte v sezamu. Jednotlivé kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10–15 minut dozlatova.

2. Brokolici rozebranou na růžičky a cukrový hrášek spařte vroucí vodou a ihned zchlaďte ledovou. Obojí nakrájejte spolu s okurkou a kedlubnou na stejně velké kousky.

3. V misce smíchejte zbylý olivový olej, med, hořčici, trochu citronové šťávy, soli a pepře a tuto zálivku promíchejte s nakrájenou zeleninou.

4. Zeleninu rozdělte na talíře nebo do misek, přidejte opečené tofu a podávejte samotné či s pečivem.

Brokolici využijete i do polévky>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková