Od pondělí do pátku: Jednoduché večeře, které mají nápad
Rychlé těstoviny, tofu s exotickou vůní, kuře s italským akcentem, kuličky z mletého masa po mexicku nebo rychlá polévka jako z restaurace. I tak může vypadat večeře ve všední den. S chutí do toho!
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Rajčatová polévka s petrželkovým pestem
Úterý: Tortilly s masovými kuličkami
Středa: Těstoviny s pestem, rajčátky a opečenou kukuřicí
Čtvrtek: Tofu s brokolicí a kokosovou rýží
Pátek: Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem
A kdyby se vám nechtělo vařit, udělejte pomazánku, třeba ředkvičkovou>>>
Pondělí: Rajčatová polévka s petrželkovým pestem
Rajčatová polévka s petrželkovým pestem
Co budete potřebovat:
- 1 svazek hladkolisté petrželky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce slunečnicových semínek + k podávání
- olivový olej
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 2 větší šalotky
- 2 konzervy sekaných rajčat
- 1/2 bagety
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Nejdříve připravte pesto: Petrželku, česnek, slunečnicová semínka a 3 lžíce olivového oleje rozmixujte nahrubo, promíchejte s nastrouhaným parmazánem a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
2. Šalotky oloupejte, pokrájejte nahrubo a zpěňte na lžíci olivového oleje. Přidejte rajčata, pár minut povařte, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka.
3. Bagetu natrhejte na kousky a opečte je na zbylém oleji.
4. Polévku rozdělte do misek, přidejte lžíci pesta, krutony a trochu slunečnicových semínek.
Úterý: Tortilly s masovými kuličkami
Co budete potřebovat:
- 4 jarní cibulky
- 1 velký svazek koriandru
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 5 lžic polenty
- 300 g řeckého jogurtu
- 2 šalotky
- 1 chilli papričku
- 2 avokáda
- 8 kukuřičných tortill
- 2 hrsti rukoly
- 1 limetu k podávání
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Jarní cibulku a koriandr nasekejte nadrobno, polovinu dejte do mísy spolu s mletým masem, přidejte vejce a polentu, důkladně osolte a opepřete. Směs dobře zpracujte rukama, aby se všechny suroviny pěkně spojily.
2. Mokrýma rukama tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Dejte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut.
3. Zbytek nasekané cibulky s koriandrem promíchejte s jogurtem, osolte ho a opepřete. Šalotky a chilli papričku pokrájejte na tenká kolečka, avokáda na plátky.
4. Tortilly potřete ochuceným jogurtem, přidejte rukolu, plátky avokáda a masové kuličky. Zasypte šalotkou, podle chuti chilli papričkou a zakápněte limetovou šťávou.
Středa: Těstoviny s pestem, rajčátky a opečenou kukuřicí
Těstoviny s pestem, rajčátky a opečenou kukuřicí
Co budete potřebovat:
- 300 g těstovin (farfalle, fusilli, penne…)
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- 1 hrst bazalkových lístků
- 1 hrst kešu oříšků
- 1 stroužek česneku
- 5–6 lžic olivového oleje
- 2 předvařené kukuřice
- 2 hrsti cherry rajčat
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. Mezitím připravte pesto: bylinky, ořechy, česnek a olej rozmixujte, dochuťte solí a pepřem. Pesto dejte do větší mísy.
2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a kukuřici opečte ze všech stran. Přidejte rajčátka pokrájená na půlky a pár minut je restujte, jen aby chytla barvu. Opečenou kukuřici vyndejte, postavte vertikálně na prkénko a shora dolů z ní několika řezy okrájejte zrna.
3. Než slijete těstoviny, přidejte tak 2–3 lžíce vody z těstovin k pestu v míse. Těstoviny slijte a ještě horké hned přidejte do mísy k pestu a dobře promíchejte. Přidejte kukuřici a opečená rajčata, promíchejte a chuť dolaďte trochou soli, pepře a olivového oleje.
Čtvrtek: Tofu s brokolicí a kokosovou rýží
Tofu s brokolicí a kokosovou rýží
Co budete potřebovat:
- 400 g přírodního tofu
- 200 g jasmínové rýže
- 1 hrst kokosových vloček
- 4 lžíce kokosového mléka
- 400 g brokolice
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce arašídového másla
- 4 lžíce rýžového octa
- 4 lžíce medu
- sůl
- černý sezam, chilli papričku a limetu k podávání
Postup:
1. Tofu dobře osušte, pokrájejte na větší kostky, rozložte na prkénko, osolte a nechte vypotit. Rýži uvařte podle návodu na obalu.
2. Kokosové vločky opražte nasucho na pánvi. Promíchejte je s horkou uvařenou rýží a kokosovým mlékem a nechte chvíli odstát.
3. Brokolici rozeberte na růžičky, dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou, povařte 5 minut a prudce zchlaďte ledovou vodou.
4. Tofu osušte papírovou utěrkou. Do pánve dejte sójovou omáčku, arašídové máslo, rýžový ocet a med, důkladně promíchejte metličkou, asi minutu povařte, přidejte tofu a opékejte, dokud se nevytvoří krusta, asi 3–5 minut.
Tofu podávejte s rýží a brokolicí, posypané černým sezamem, pokrájenou chilli papričkou a bohatě zakapané limetovou šťávou.
Pátek: Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem
Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem
Co budete potřebovat:
- 100 g anglické slaniny
- 1 červenou cibuli
- olivový olej
- 200 g baby špenátu
- 200 g mascarpone
- 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 4 kuřecí prsa
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Slaninu pokrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Obojí zpěňte na pánvi na lžíci olivového oleje a restujte, dokud slanina nezezlátne a cibule nezměkne. Přidejte špenát a za občasného míchání ho nechte na pánvi zavadnout, je to otázka minuty či dvou. Pánev odstavte z ohně a vmíchejte mascarpone, nastrouhaný parmazán a směs dochuťte solí a pepřem.
2. Kuřecí prsa podélně nakrojte a rozložte jako knihu. Na spodní část dejte dvě lžíce špenátové směsi, přiklopte a zajistěte provázkem.
3. Prsa opečte zprudka na pánvi na troše olivového oleje, z každé strany asi dvě minuty. Poté dopečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte s pečivem, rýží nebo bramborami.
Výborná k večeři je i čína>>>