Od pondělí do pátku: Jednoduché večeře, které mají nápad

15. dubna 2024 • 04:46

Rychlé těstoviny, tofu s exotickou vůní, kuře s italským akcentem, kuličky z mletého masa po mexicku nebo rychlá polévka jako z restaurace. I tak může vypadat večeře ve všední den. S chutí do toho!

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Rajčatová polévka s petrželovým pestem

Úterý: Tortilly s masovými kuličkami

Středa: Těstoviny s pestem, rajčátky a opečenou kukuřicí

Čtvrtek: Tofu s brokolicí a kokosovou rýží

Pátek: Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

A kdyby se vám nechtělo vařit, udělejte pomazánku, třeba ředkvičkovou>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Rajčatová polévka s petrželovým pestem

Rajčatová polévka s petrželovým pestem Rajčatová polévka s petrželovým pestem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1 svazek hladkolisté petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce slunečnicových semínek + k podávání
  • olivový olej
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 2 větší šalotky
  • 2 konzervy sekaných rajčat
  • 1/2 bagety
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Nejdříve připravte pesto: Petrželovou nať, česnek, slunečnicová semínka a 3 lžíce olivového oleje rozmixujte nahrubo, promíchejte s nastrouhaným parmazánem a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

2. Šalotky oloupejte, pokrájejte nahrubo a zpěňte na lžíci olivového oleje. Přidejte rajčata, pár minut povařte, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka.

3. Bagetu natrhejte na kousky a opečte je na zbylém oleji.

4. Polévku rozdělte do misek, přidejte lžíci pesta, krutony a trochu slunečnicových semínek.

Úterý: Tortilly s masovými kuličkami

Tortilly s masovými kuličkami Tortilly s masovými kuličkami • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 4 jarní cibulky
  • 1 velký svazek koriandru
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 5 lžic polenty
  • 300 g řeckého jogurtu
  • 2 šalotky
  • 1 chilli papričku
  • 2 avokáda
  • 8 kukuřičných tortill 
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 limetu k podávání
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Jarní cibulku a koriandr nasekejte nadrobno, polovinu dejte do mísy spolu s mletým masem, přidejte vejce a polentu, důkladně osolte a opepřete. Směs dobře zpracujte rukama, aby se všechny suroviny pěkně spojily. 

2. Mokrýma rukama tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. 

3. Zbytek nasekané cibulky s koriandrem promíchejte s jogurtem, osolte ho a opepřete. Šalotky a chilli papričku pokrájejte na tenká kolečka, avokáda na plátky.

4. Tortilly potřete ochuceným jogurtem, přidejte rukolu, plátky avokáda a masové kuličky. Zasypte šalotkou, podle chuti chilli papričkou a zakápněte limetovou šťávou.

Středa: Těstoviny s pestem, rajčátky a opečenou kukuřicí

Těstoviny s pestem, rajčátky a opečenou kukuřicí Těstoviny s pestem, rajčátky a opečenou kukuřicí • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 300 g těstovin (farfalle, fusilli, penne…)
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 1 hrst bazalkových lístků
  • 1 hrst kešu ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 5–6 lžic olivového oleje
  • 2 předvařené kukuřice
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. Mezitím připravte pesto: bylinky, ořechy, česnek a olej rozmixujte, dochuťte solí a pepřem. Pesto dejte do větší mísy.

2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a kukuřici opečte ze všech stran. Přidejte rajčátka pokrájená na půlky a pár minut je restujte, jen aby chytla barvu. Opečenou kukuřici vyndejte, postavte vertikálně na prkénko a shora dolů z ní několika řezy okrájejte zrna.

3. Než slijete těstoviny, přidejte tak 2–3 lžíce vody z těstovin k pestu v míse. Těstoviny slijte a ještě horké hned přidejte do mísy k pestu a dobře promíchejte. Přidejte kukuřici a pečená rajčata, promíchejte a chuť dolaďte trochou soli, pepře a olivového oleje.

Čtvrtek: Tofu s brokolicí a kokosovou rýží

Tofu s brokolicí a kokosovou rýží Tofu s brokolicí a kokosovou rýží • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 400 g přírodního tofu
  • 200 g jasmínové rýže
  • 1 hrst kokosových vloček
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • 400 g brokolice
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce arašídového másla
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 4 lžíce medu
  • sůl
  • černý sezam, chilli papričku a limetu k podávání 

Postup:

1. Tofu dobře osušte, pokrájejte na větší kostky, rozložte na prkénko, osolte a nechte vypotit. Rýži uvařte podle návodu na obalu. 

2. Kokosové vločky opražte nasucho na pánvi. Promíchejte je s horkou uvařenou rýží a kokosovým mlékem a nechte chvíli odstát. 

3. Brokolici rozeberte na růžičky, dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou, povařte 5 minut a prudce zchlaďte ledovou vodou.

4. Tofu osušte papírovou utěrkou. Do pánve dejte sójovou omáčku, arašídové máslo, rýžový ocet a med, důkladně promíchejte metličkou, asi minutu povařte, přidejte tofu a opékejte, dokud se nevytvoří krusta, asi 3–5 minut.

Tofu podávejte s rýží a brokolicí, posypané černým sezamem, pokrájenou chilli papričkou a bohatě zakapané limetovou šťávou.

Pátek: Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 100 g anglické slaniny
  • 1 červenou cibuli
  • olivový olej
  • 200 g baby špenátu
  • 200 g mascarpone
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 4 kuřecí prsa 
  • mletý pepř
  • sůl 

Postup:

1. Slaninu pokrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Obojí zpěňte na pánvi na lžíci olivového oleje a restujte, dokud slanina nezezlátne a cibule nezměkne. Přidejte špenát a za občasného míchání ho nechte na pánvi zavadnout, je to otázka minuty či dvou. Pánev odstavte z ohně a vmíchejte mascarpone, strouhaný parmazán a směs dochuťte solí a pepřem.

2. Kuřecí prsa podélně nakrojte a rozložte jako knihu. Na spodní část dejte dvě lžíce špenátové směsi, přiklopte a zajistěte provázkem.

3. Prsa opečte zprudka na pánvi na troše olivového oleje, z každé strany asi dvě minuty. Poté dopečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte s pečivem, rýží nebo bramborami.

Výborná k večeři je i čína>>>

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková