Od pondělí do pátku: 5 nápaditých večeří, díky kterým budete mít rychlejší metabolismus
V lednu má člověk sice chuť zalézt za kamna a dát si něco pořádně hutného, pokud ale toužíte po odlehčené, zdravé a zároveň chutné stravě, jste na správném místě. Dopřejte si talíře plné čerstvých a výborných jídel, která rozproudí váš metabolismus a nedovolí mu usnout na vavřínech.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Zelená frittata s kadeřávkem, petrželkou a brusinkami
Úterý: Brokolicový salát s grilovanou kotletou
Středa: Celozrnné tortilly s tuňákem a mangovou salsou
Čtvrtek: Grilované kuře s citrusovo-čekankovým salátem
Pátek: Losos s květákovým pyré
Zkuste i salát s grilovaným sýrem halloumi>>>
Pondělí: Zelená frittata s kadeřávkem, petrželkou a brusinkami
Suroviny:
- 5 velkých vajec
- 1 cibule
- 2 hrnky nasekaného kadeřávku
- 1 svazek listové petržele
- 3 lžíce loupaných pistácií
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce sušených brusinek
- několik lístků čerstvé máty
- sůl (skvělá je růžová nebo lehce zauzená sůl)
Postup:
1. Pánev předem pořádně rozpálíme. Vejce rozklepneme do mísy, osolíme a rozmícháme metličkou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Kadeřávek natrháme najemno nebo ho můžeme i nasekat. Petržel a vyloupané pistáciové oříšky nasekáme nahrubo.
2. Do dobře rozehřáté pánve nalijeme olivový olej, chvíli počkáme, pak vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Jakmile začnou okraje růžovět, přidáme kadeřávek, na pánvi ho promícháme s cibulí a necháme lehce zavadnout, asi 2 minuty.
3. Poté celou směs zalijeme vejci tak, aby zakryla všechny mezery mezi kadeřávkem a pánví. Dokud jsou vajíčka ještě tekutá, zasypeme je brusinkami a listovou petrželí a počkáme ještě asi 4 minuty, dokud vajíčka neztuhnou.
4. Nakonec frittatu posypeme nasekanými pistáciemi a ozdobíme ji drobnými lístky čerstvé máty.
TIP: Kadeřávek můžete nahradit lístky baby špenátu.
Úterý: Brokolicový salát s grilovanou kotletou
Suroviny:
- 4 menší vepřové kotlety
- 3 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce javorového sirupu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 velký stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 střední brokolice
- 1 velká mrkev
- 1 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 svazek pažitky
- 1 lžíce míchaného sezamu
- 3 lžíce mandlových plátků
Postup:
1. Kotlety omyjeme, nařízneme na krajích, aby se maso na pánvi nebo grilu nekroutilo, a naložíme je do marinády ze 2 lžic sójové omáčky, 2 lžic javorového sirupu, 2 lžiček dijonské hořčice, rozmačkaného stroužku česneku, kousku nasekané chilli papričky a 4 lžic olivového oleje. Takto je necháme odležet alespoň hodinu v lednici.
2. Mezitím si připravíme salát z brokolice. Tu rozebereme na růžičky a vložíme ji na 2 minuty do vroucí vody. Pak ji rychle zchladíme v ledové vodě, aby si zachovala hezkou barvu, necháme odkapat a vložíme do mísy.
3. Mrkev oloupeme, nakrájíme ji na dlouhé nudličky nebo pomocí škrabky na dlouhé tenké plátky a přidáme k brokolici.
4. Připravíme si zálivku z 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžic javorového sirupu, lžíce limetové šťávy a lžíce sezamového oleje. Vše dobře našleháme a zálivkou pokapeme zeleninu v míse. Přidáme nasekanou pažitku, sezamová semínka a plátky mandlí, které můžeme předem nasucho opražit na pánvi.
5. Kotlety vyndáme z lednice a opečeme na grilovací pánvi nebo na grilu asi 7–8 minut, 5 minut z jedné a 2–3 minuty z druhé strany, a podáváme se salátem.
TIP: Pažitku můžete nahradit nasekanou kadeřavou petrželkou a troškou libečku (i sušeného).
Středa: Celozrnné tortilly s tuňákem a mangovou salsou
Suroviny:
- 200 g čerstvého tuňáka
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 celozrnné tortilly
- 1 mango
- 1 červená cibule
- 2 lžíce čerstvých brusinek
- svazek koriandru (může být i hladkolistá petržel pro ty, kdo nemají rádi koriandr)
- 1 lžíce medu
- 1 limeta
- drcený barevný pepř
- sůl
Postup:
1. Tuňáka nakrájíme na kostky o straně asi 2 cm. Obalíme je v drceném barevném pepři a zprudka opečeme ze všech stran 2-3 minuty na části olivového oleje tak, aby se povrch masa zatáhl, ale střed zůstal ještě růžový.
2. Mango oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostičky. Přidáme najemno nasekanou červenou cibuli, nasekané brusinky a koriandr (nebo petržel). Vše promícháme, přidáme sůl, med, limetovou šťávu a zbylou část olivového oleje.
3. Tortilly ohřejeme na rozpálené pánvi z obou stran. Každou poklademe kousky tuňáka, zasypeme mangovou salsou s brusinkami, z obou stran ji přeložíme směrem do středu a ihned podáváme.
TIP: Tuňáka můžete nahradit také kousky rostbífu, grilovaným krůtím nebo kuřecím masem, případně kousky bílé ryby. Máte-li rádi ostřejší chuť, přidejte do salsy nasekanou čerstvou chilli papričku.
Čtvrtek: Grilované kuře s citrusovo-čekankovým salátem
Suroviny:
- 4 kuřecí prsa
- olivový olej
- 1 růžový grapefruit
- 1 pomeranč
- 1 červená čekanka
- 50 g zakysané smetany
- 50 g bílého jogurtu
- 1 lžička nasekané pažitky
- drcený černý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuřecí prsa potřeme olejem, osolíme, posypeme drceným pepřem a opečeme na grilovací pánvi nebo grilu ze všech stran dozlatova (trvá to asi 12 minut). Necháme je vychladnout a pak je nakrájíme na plátky.
2. Grep i pomeranč oloupeme, zbavíme je i bílé slupky a nakrájíme na kolečka. Čekanku natrháme a smícháme s citrusy.
3. V misce rozmícháme smetanu s bílým jogurtem, nasekanou pažitkou a trochou soli.
4. Citrusový salát rozdělíme na talíře, přidáme nakrájená kuřecí prsa a vše zakápneme připraveným dresinkem.
TIP: Do dresinku můžete přidat také miso pastu nebo kapku medu.
Pátek: Losos s květákovým pyré
Suroviny:
- 3,5 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 květák
- 150 ml mandlového mléka
- 2 lžíce piniových oříšků
- 2 lžíce čerstvého křenu
- 4 filety lososa
- 1 citron
- 3 lžíce čerstvého kopru
- sůl
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje, vsypeme oloupanou a najemno nasekanou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme omytý a na růžičky rozebraný květák, vše zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 10 minut. Pak vodu slijeme, květák zalijeme mandlovým mlékem, přidáme piniové oříšky a vaříme ještě asi 5 minut, dokud není květák měkký. Necháme chvíli odstát, přidáme křen, vše rozmixujeme dohladka a podle potřeby dochutíme solí.
2. Lososa osolíme, zakapeme citronovou šťávou a posypeme nasekaným koprem. Dáme ho na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10-15 minut.
3. Květákové pyré rozdělíme na talíře, lehce ho pokapeme olivovým olejem nebo šťávou z ryby a poklademe porcí lososa. Zdobíme čerstvým koprem a plátkem citronu, případně vše posypeme opraženými piniovými oříšky.
TIP: Pokud nechcete lososa péct v troubě, můžete ho připravit i v páře.