Od pondělí do pátku: 5 nápaditých večeří, díky kterým budete mít rychlejší metabolismus

15. ledna 2024 • 04:09

V lednu má člověk sice chuť zalézt za kamna a dát si něco pořádně hutného, pokud ale toužíte po odlehčené, zdravé a zároveň chutné stravě, jste na správném místě. Dopřejte si talíře plné čerstvých a výborných jídel, která rozproudí váš metabolismus a nedovolí mu usnout na vavřínech.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Zelená frittata s kadeřávkem, petrželkou a brusinkami

ÚterýBrokolicový salát s grilovanou kotletou

Středa: Celozrnné tortilly s tuňákem a mangovou salsou

Čtvrtek: Grilované kuře s citrusovo-čekankovým salátem

Pátek: Losos s květákovým pyré

Zkuste i salát s grilovaným sýrem halloumi>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Zelená frittata s kadeřávkem, petrželkou a brusinkami

Zelená frittata s kadeřávkem, petrželkou a brusinkami Zelená frittata s kadeřávkem, petrželkou a brusinkami • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 5 velkých vajec
  • 1 cibule
  • 2 hrnky nasekaného kadeřávku
  • 1 svazek listové petržele
  • 3 lžíce loupaných pistácií
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce sušených brusinek
  • několik lístků čerstvé máty
  • sůl (skvělá je růžová nebo lehce zauzená sůl)

Postup:

1. Pánev předem pořádně rozpálíme. Vejce rozklepneme do mísy, osolíme a rozmícháme metličkou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Kadeřávek natrháme najemno nebo ho můžeme i nasekat. Petržel a vyloupané pistáciové oříšky nasekáme nahrubo.

2. Do dobře rozehřáté pánve nalijeme olivový olej, chvíli počkáme, pak vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Jakmile začnou okraje růžovět, přidáme kadeřávek, na pánvi ho promícháme s cibulí a necháme lehce zavadnout, asi 2 minuty.

3. Poté celou směs zalijeme vejci tak, aby zakryla všechny mezery mezi kadeřávkem a pánví. Dokud jsou vajíčka ještě tekutá, zasypeme je brusinkami a listovou petrželí a počkáme ještě asi 4 minuty, dokud vajíčka neztuhnou.

4. Nakonec frittatu posypeme nasekanými pistáciemi a ozdobíme ji drobnými lístky čerstvé máty.

TIP: Kadeřávek můžete nahradit lístky baby špenátu.  

Úterý: Brokolicový salát s grilovanou kotletou

Brokolicový salát s grilovanou kotletou Brokolicový salát s grilovanou kotletou • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 4 menší vepřové kotlety
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 střední brokolice
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 svazek pažitky
  • 1 lžíce míchaného sezamu
  • 3 lžíce mandlových plátků

Postup:

1. Kotlety omyjeme, nařízneme na krajích, aby se maso na pánvi nebo grilu nekroutilo, a naložíme je do marinády ze 2 lžic sójové omáčky, 2 lžic javorového sirupu, 2 lžiček dijonské hořčice, rozmačkaného stroužku česneku, kousku nasekané chilli papričky a 4 lžic olivového oleje. Takto je necháme odležet alespoň hodinu v lednici.

2. Mezitím si připravíme salát z brokolice. Tu rozebereme na růžičky a vložíme ji na 2 minuty do vroucí vody. Pak ji rychle zchladíme v ledové vodě, aby si zachovala hezkou barvu, necháme odkapat a vložíme do mísy.

3. Mrkev oloupeme, nakrájíme ji na dlouhé nudličky nebo pomocí škrabky na dlouhé tenké plátky a přidáme k brokolici.

4. Připravíme si zálivku z 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžic javorového sirupu, lžíce limetové šťávy a lžíce sezamového oleje. Vše dobře našleháme a zálivkou pokapeme zeleninu v míse. Přidáme nasekanou pažitku, sezamová semínka a plátky mandlí, které můžeme předem nasucho opražit na pánvi.

5. Kotlety vyndáme z lednice a opečeme na grilovací pánvi nebo na grilu asi 7–8 minut, 5 minut z jedné a 2–3 minuty z druhé strany, a podáváme se salátem.

TIP: Pažitku můžete nahradit nasekanou kadeřavou petrželkou a troškou libečku (i sušeného).

Středa: Celozrnné tortilly s tuňákem a mangovou salsou

Celozrnné tortilly s tuňákem a mangovou salsou Celozrnné tortilly s tuňákem a mangovou salsou • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 200 g čerstvého tuňáka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 celozrnné tortilly
  • 1 mango
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce čerstvých brusinek
  • svazek koriandru (může být i hladkolistá petržel pro ty, kdo nemají rádi koriandr)
  • 1 lžíce medu
  • 1 limeta
  • drcený barevný pepř
  • sůl

Postup:

1. Tuňáka nakrájíme na kostky o straně asi 2 cm. Obalíme je v drceném barevném pepři a zprudka opečeme ze všech stran 2-3 minuty na části olivového oleje tak, aby se povrch masa zatáhl, ale střed zůstal ještě růžový.

2. Mango oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostičky. Přidáme najemno nasekanou červenou cibuli, nasekané brusinky a koriandr (nebo petržel). Vše promícháme, přidáme sůl, med, limetovou šťávu a zbylou část olivového oleje.

3. Tortilly ohřejeme na rozpálené pánvi z obou stran. Každou poklademe kousky tuňáka, zasypeme mangovou salsou s brusinkami, z obou stran ji přeložíme směrem do středu a ihned podáváme.

TIP: Tuňáka můžete nahradit také kousky rostbífu, grilovaným krůtím nebo kuřecím masem, případně kousky bílé ryby. Máte-li rádi ostřejší chuť, přidejte do salsy nasekanou čerstvou chilli papričku.

Čtvrtek: Grilované kuře s citrusovo-čekankovým salátem

Grilované kuře s citrusovo-čekankovým salátem Grilované kuře s citrusovo-čekankovým salátem • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsa
  • olivový olej
  • 1 růžový grapefruit
  • 1 pomeranč
  • 1 červená čekanka
  • 50 g zakysané smetany
  • 50 g bílého jogurtu
  • 1 lžička nasekané pažitky
  • drcený černý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuřecí prsa potřeme olejem, osolíme, posypeme drceným pepřem a opečeme na grilovací pánvi nebo grilu ze všech stran dozlatova (trvá to asi 12 minut). Necháme je vychladnout a pak je nakrájíme na plátky.  

2. Grep i pomeranč oloupeme, zbavíme je i bílé slupky a nakrájíme na kolečka. Čekanku natrháme a smícháme s citrusy.

3. V misce rozmícháme smetanu s bílým jogurtem, nasekanou pažitkou a trochou soli.

4. Citrusový salát rozdělíme na talíře, přidáme nakrájená kuřecí prsa a vše zakápneme připraveným dresinkem.

TIP: Do dresinku můžete přidat také miso pastu nebo kapku medu.

Pátek: Losos s květákovým pyré

Losos s květákovým pyré Losos s květákovým pyré • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 3,5 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 květák
  • 150 ml mandlového mléka
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce čerstvého křenu
  • 4 filety lososa
  • 1 citron
  • 3 lžíce čerstvého kopru
  • sůl

Postup:

1. V hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje, vsypeme oloupanou a najemno nasekanou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme omytý a na růžičky rozebraný květák, vše zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 10 minut. Pak vodu slijeme, květák zalijeme mandlovým mlékem, přidáme piniové oříšky a vaříme ještě asi 5 minut, dokud není květák měkký. Necháme chvíli odstát, přidáme křen, vše rozmixujeme dohladka a podle potřeby dochutíme solí.

2. Lososa osolíme, zakapeme citronovou šťávou a posypeme nasekaným koprem. Dáme ho na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10-15 minut.

3. Květákové pyré rozdělíme na talíře, lehce ho pokapeme olivovým olejem nebo šťávou z ryby a poklademe porcí lososa. Zdobíme čerstvým koprem a plátkem citronu, případně vše posypeme opraženými piniovými oříšky.

TIP: Pokud nechcete lososa péct v troubě, můžete ho připravit i v páře.

Video se připravuje ...
Autor: PL