Od pondělí do pátku: Skvělé a nápadité večeře z mletého masa
Mleté maso, ať už si ho namelete sami nebo ho koupíte v obchodě, nabízí nepřeberné množství možností, jak ho připravit. A nejen to. Z mletého masa totiž můžete vykouzlit vynikající a originální jídlo, nad kterým se všem strávníkům budou sbíhat sliny. A navíc rychlé, což se v případě večeří jistě hodí.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Pánev z mletého masa se zeleninou
Úterý: Masové koule ve slanině
Středa: Papriky plněné mletým masem
Čtvrtek: Domácí pastýřský koláč
Pátek: Fazolový guláš s mletým masem a batáty
Výborná k večeři je i sekaná>>>
Pondělí: Pánev z mletého masa se zeleninou
Suroviny:
- 400 g hovězího mletého masa
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 1 menší cuketa
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- olivový nebo slunečnicový olej
- koření na mleté maso
- tymián
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostky nakrájené papriky zbavené semínek. Jakmile začnou zlátnout, přidáme cuketu nakrájenou na půlkolečka a cibuli nakrájenou na proužky. Krátce orestujeme, vmícháme prolisovaný česnek, promícháme a zeleninu dáme stranou.
2. Do pánve přilijeme trochu oleje, přidáme mleté maso, posypeme ho kořením na mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme trochu tymiánu a hořčici a restujeme dozlatova. Pak přidáme rajčatovou pastu a připravenou zeleninu, vše promícháme a restujeme ještě asi 2-4 minuty.
3. Podáváme s chlebem nebo tortillami.
Úterý: Masové koule ve slanině
Suroviny:
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 3 lžíce sušených rajčat
- hrst nasekané zelené petrželky
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 8 plátků slaniny
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V míse smícháme mleté maso, na kostičky nakrájenou cibuli a nasekaná sušená rajčata, přidáme zelenou petrželku a hořčici, osolíme, opepříme a promícháme.
2. Navlhčenými dlaněmi tvoříme z masové směsi koule o průměru 5-6 cm, každou obalíme plátkem slaniny a spíchneme párátkem.
3. Koule rozložíme do pekáčku vyloženého papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30-35 minut nebo dokud není maso propečené i uvnitř.
4. Podáváme s bramborovou kaší nebo mačkanými bramborami.
Středa: Papriky plněné mletým masem
Suroviny:
- 6 paprik
- 500 g mletého krůtího masa
- 400 g sekaných konzervovaných rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce soli
- olivový olej
- 200 g strouhaného sýru
Postup:
1. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud maso nezhnědne.
2. Následně přidáme konzervovaná rajčata, dochutíme solí a oreganem, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme přibližně 20 minut. Pak poklici odstraníme a necháme vydusit všechnu tekutinu.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Papriky rozřízneme na půlky a zbavíme je semínek. Každou půlku naplníme masovou směsí, posypeme sýrem a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
4. Papriky dáme do trouby a pečeme asi 15 minut, dokud se sýr nerozteče a papriky nezačnou na okrajích zlátnout.
5. Podáváme s chlebem nebo rýží.
Čtvrtek: Domácí pastýřský koláč
Suroviny:
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- 300 g mletého masa
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce másla + na vymazání formiček
- 50 ml mléka
- muškátový oříšek
- 100 g strouhaného sýru typu Gouda nebo Eidam
- slunečnicový olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme na něj zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nastrouhanou mrkev a dále restujeme, dokud nezačne na okrajích zlátnout. K zelenině přidáme mleté maso, ochutíme ho worcesterem, osolíme, opepříme, přidáme hořčici a restujeme za průběžného míchání, dokud maso nezhnědne.
3. Připravíme si čtyři formičky vhodné na zapékání, vymažeme je máslem a naplníme masovou směsí.
4. Do horkých uvařených brambor přidáme máslo a mléko, rozmačkáme je na kaši a dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.
5. Brambory navrstvíme na maso ve formičkách, povrch zasypeme sýrem, formičky dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova.
TIP: Koláč můžete připravit i v jedné velké zapékací formě. Počítejte pak s trochu delším časem pečení v troubě.
Pátek: Fazolový guláš s mletým masem a batáty
Suroviny:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hořčice
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 velký batát
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 plechovka červených fazolí v nálevu
- rostlinný olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V hluboké pánvi na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, necháme ho rozvonět, pak přidáme mleté maso a orestujeme ho dozlatova.
2. K masu přidáme hořčici, promícháme a restujeme asi 2 minuty. Pak přidáme krájená rajčata, na kostičky nakrájený a oloupaný batát, bobkový list, nové koření a vývar. Nakonec vmícháme scezené propláchnuté fazole a vaříme pod poklicí asi 15-20 minut, dokud nejsou batáty měkké.
3. Poté poklici odklopíme, necháme vyvařit minimálně polovinu tekutiny a guláš ještě případně dochutíme.
4. Podáváme s chlebem.
Z mletého masa si můžete udělat také čevabčiči>>>