Od pondělí do pátku: Skvělé a nápadité večeře z mletého masa

11. prosince 2023 • 04:11

Mleté maso, ať už si ho namelete sami nebo ho koupíte v obchodě, nabízí nepřeberné množství možností, jak ho připravit. A nejen to. Z mletého masa totiž můžete vykouzlit vynikající a originální jídlo, nad kterým se všem strávníkům budou sbíhat sliny. A navíc rychlé, což se v případě večeří jistě hodí.

Na co se můžete těšit: 

Pondělí: Pánev z mletého masa se zeleninou

Úterý: Masové koule ve slanině

Středa: Papriky plněné mletým masem

Čtvrtek: Domácí pastýřský koláč

Pátek: Fazolový guláš s mletým masem a batáty

Výborná k večeři je i sekaná>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Pánev z mletého masa se zeleninou

Pánev z mletého masa se zeleninou Pánev z mletého masa se zeleninou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 400 g hovězího mletého masa
  • 2 papriky (červená a žlutá)
  • 1 menší cuketa
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • koření na mleté maso
  • tymián
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostky nakrájené papriky zbavené semínek. Jakmile začnou zlátnout, přidáme cuketu nakrájenou na půlkolečka a cibuli nakrájenou na proužky. Krátce orestujeme, vmícháme prolisovaný česnek, promícháme a zeleninu dáme stranou.

2. Do pánve přilijeme trochu oleje, přidáme mleté maso, posypeme ho kořením na mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme trochu tymiánu a hořčici a restujeme dozlatova. Pak přidáme rajčatovou pastu a připravenou zeleninu, vše promícháme a restujeme ještě asi 2-4 minuty.

3. Podáváme s chlebem nebo tortillami.

Úterý: Masové koule ve slanině

Masové koule ve slanině Masové koule ve slanině • Autor: iStock

Suroviny:

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 3 lžíce sušených rajčat
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 8 plátků slaniny
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V míse smícháme mleté maso, na kostičky nakrájenou cibuli a nasekaná sušená rajčata, přidáme zelenou petrželku a hořčici, osolíme, opepříme a promícháme.

2. Navlhčenými dlaněmi tvoříme z masové směsi koule o průměru 5-6 cm, každou obalíme plátkem slaniny a spíchneme párátkem.

3. Koule rozložíme do pekáčku vyloženého papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30-35 minut nebo dokud není maso propečené i uvnitř.

4. Podáváme s bramborovou kaší nebo mačkanými bramborami.

Středa: Papriky plněné mletým masem

Papriky plněné mletým masem Papriky plněné mletým masem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 6 paprik
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 400 g sekaných konzervovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce soli
  • olivový olej
  • 200 g strouhaného sýru

Postup:

1. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud maso nezhnědne.

2. Následně přidáme konzervovaná rajčata, dochutíme solí a oreganem, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme přibližně 20 minut. Pak poklici odstraníme a necháme vydusit všechnu tekutinu.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Papriky rozřízneme na půlky a zbavíme je semínek. Každou půlku naplníme masovou směsí, posypeme sýrem a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

4. Papriky dáme do trouby a pečeme asi 15 minut, dokud se sýr nerozteče a papriky nezačnou na okrajích zlátnout.

5. Podáváme s chlebem nebo rýží.

Čtvrtek: Domácí pastýřský koláč

Domácí pastýřský koláč Domácí pastýřský koláč • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 300 g mletého masa
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce másla + na vymazání formiček
  • 50 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • 100 g strouhaného sýru typu Gouda nebo Eidam
  • slunečnicový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme na něj zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nastrouhanou mrkev a dále restujeme, dokud nezačne na okrajích zlátnout. K zelenině přidáme mleté maso, ochutíme ho worcesterem, osolíme, opepříme, přidáme hořčici a restujeme za průběžného míchání, dokud maso nezhnědne.

3. Připravíme si čtyři formičky vhodné na zapékání, vymažeme je máslem a naplníme masovou směsí.

4. Do horkých uvařených brambor přidáme máslo a mléko, rozmačkáme je na kaši a dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.

5. Brambory navrstvíme na maso ve formičkách, povrch zasypeme sýrem, formičky dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova.

TIP: Koláč můžete připravit i v jedné velké zapékací formě. Počítejte pak s trochu delším časem pečení v troubě.

Pátek: Fazolový guláš s mletým masem a batáty

Fazolový guláš s mletým masem a batáty Fazolový guláš s mletým masem a batáty • Autor: iStock

Suroviny:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 velký batát
  • 1 bobkový list
  •  4 kuličky nového koření
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 plechovka červených fazolí v nálevu
  • rostlinný olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V hluboké pánvi na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, necháme ho rozvonět, pak přidáme mleté maso a orestujeme ho dozlatova.

2. K masu přidáme hořčici, promícháme a restujeme asi 2 minuty. Pak přidáme krájená rajčata, na kostičky nakrájený a oloupaný batát, bobkový list, nové koření a vývar. Nakonec vmícháme scezené propláchnuté fazole a vaříme pod poklicí asi 15-20 minut, dokud nejsou batáty měkké.

3. Poté poklici odklopíme, necháme vyvařit minimálně polovinu tekutiny a guláš ještě případně dochutíme.

4. Podáváme s chlebem.

Z mletého masa si můžete udělat také čevabčiči>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL