Od pondělí do pátku: Rychlé a nápadité večeře bez masa
Naši předci jedli maso výjimečně. Zkusme se jimi inspirovat. Ukážeme vám, že chutná jídla se dají připravit i bez něj. Navíc je to zdravější, rychlejší a levnější. Máme pro vás pět receptů pro pracovní týden, u kterých si na maso ani nevzpomenete.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Noky s brokolicí, chilli a parmazánem
Úterý: Krémová polévka s restovanými žampiony
Středa: Čočkový salát s fetou
Čtvrtek: Květákové steaky
Pátek: Plněné bramborové slupky se špenátem a gorgonzolou
I výborná dršťková polévka se dá udělat bez masa>>>
Pondělí: Noky s brokolicí, chilli a parmazánem
Suroviny:
- 1 balíček noků
- 1 cibule
- 1/2 hlávky brokolice
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- olivový olej
- hrst nasekaných čerstvých bylinek (bazalka nebo hladkolistá petržel)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Noky uvaříme podle návodu na obalu.
2. Brokolici rozebereme na růžičky a na 2 minuty spaříme v horké vodě. Pak ji ihned zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.
2. Cibuli nakrájíme na proužky a chilli papričku na kolečka či nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme chilli papričku a promícháme. Nakonec přidáme brokolici a restujeme asi 3-4 minuty.
3. Do směsi vmícháme připravené noky a nasekané bylinky, krátce prohřejeme a stáhneme z ohně. Podáváme posypané parmazánem.
Úterý: Krémová polévka s restovanými žampiony
Suroviny:
- 250 g žampionů
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 větší brambora
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 ml smetany
- mletý kmín
- houbové koření
- mletý pepř
- sůl
- nasekaná hladkolistá petržel na posypání
Postup:
1. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, orestujeme je na polovině másla a dáme stranou.
2. Na zbylém tuku orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme kmín, houbové koření, dvě třetiny žampionů (zbylou třetinu si necháme na ozdobení) a oloupanou na kostičky nakrájenou bramboru. Vše zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a vaříme, dokud nejsou bramborové kostičky měkké.
3. Na malé pánvi rozpustíme zbylou polovinu másla, zaprášíme ji hladkou moukou a za stálého míchání krátce orestujeme, až se máslo s moukou spojí a začne vonět.
4. Jakmile jsou brambory měkké, vmícháme do polévky připravenou zápražku a ještě několik minut povaříme. Pak polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme ji solí a pepřem, vmícháme do ní smetanu a už jen prohřejeme.
5. Polévku podáváme ozdobenou orestovanými plátky žampionů a posypanou zelenou petrželkou.
TIP: Pro pikantnější chuť můžete do polévky přidat nasekaný nebo prolisovaný stroužek česneku.
Středa: Čočkový salát s fetou
Suroviny:
- 200 g čočky
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 malá cibulka (může být bílá nebo červená)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- 50 g fety
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Čočku propláchneme a uvaříme v neosolené vodě doměkka.
2. Papriky zbavíme semínek, omyjeme a nakrájíme společně s oloupanou cibulí na jemné kostičky.
3. Uvařenou čočku scedíme a necháme lehce vychladnout. Pak ji osolíme, opepříme, zakapeme octem a olivovým olejem, promícháme a necháme chvíli odstát.
4. Pak do čočky přimícháme cibuli, papriku a nasekanou petrželku a promícháme.
5. Podáváme posypané rozdrobenou fetou.
Čtvrtek: Květákové steaky
Suroviny:
- 2 menší květáky
- 3 lžíce olivového oleje
- kurkuma
- mletý římský kmín
- mletá paprika
- citronová šťáva
- sůl
- olej na opečení
Postup:
1. Květáky zbavíme listů, omyjeme, necháme odkapat a pak je nakrájíme na plátky silné asi 1-1,5 cm.
2. V misce smícháme olivový olej s kurkumou, římským kmínem, mletou paprikou, solí a trochou citronové šťávy. Směs dobře rozšleháme vidličkou a potřeme jí steaky z obou stran.
3. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a květákové steaky na něm opečeme z obou stran dozlatova. Nebo je rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 minut. Během pečení steaky obrátíme.
TIP: Steaky podávejte s domácí majonézou a bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
Pátek: Plněné bramborové slupky se špenátem a gorgonzolou
Suroviny:
- 4 velké brambory se silnější slupkou
- 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- hrst čerstvého špenátu
- 150 ml smetany na vaření
- 150 g gorgonzoly
- mletý pepř
- sůl
- vlašské ořechy na posypání
Postup:
1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme je trochu zchladnout, pak je překrojíme na půlky a vnitřky vydlabeme až téměř k slupce.
2. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a necháme ho rozvonět. Pak přidáme špenát, promícháme a počkáme, až zavadne. Vše zalijeme smetanou a chvíli mícháme, dokud směs lehce nezhoustne. Nakonec vmícháme vydlabanou část brambor, směs osolíme a opepříme.
3. Připravenou směsí naplníme vydlabané půlky brambor, rozložíme je na plech s papírem na pečení, povrch posypeme rozdrobenou gorgonzolou a zapečeme 20-25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
4. Podáváme posypané nasekanými vlašskými ořechy.
Pochutnat si můžete i na jednoduchém italském rizotu>>>