Od pondělí do pátku: Rychlé a nápadité večeře bez masa

8. ledna 2024 • 04:29

Naši předci jedli maso výjimečně. Zkusme se jimi inspirovat. Ukážeme vám, že chutná jídla se dají připravit i bez něj. Navíc je to zdravější, rychlejší a levnější. Máme pro vás pět receptů pro pracovní týden, u kterých si na maso ani nevzpomenete.

Na co se můžete těšit: 

Pondělí: Noky s brokolicí, chilli a parmazánem

Úterý: Krémová polévka s restovanými žampiony

Středa: Čočkový salát s fetou

Čtvrtek: Květákové steaky

Pátek: Plněné bramborové slupky se špenátem a gorgonzolou

I výborná dršťková polévka se dá udělat bez masa>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Noky s brokolicí, chilli a parmazánem

Noky s brokolicí, chilli a parmazánem Noky s brokolicí, chilli a parmazánem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 balíček noků
  • 1 cibule
  • 1/2 hlávky brokolice
  • 1 chilli paprička 
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (bazalka nebo hladkolistá petržel)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Noky uvaříme podle návodu na obalu.

2. Brokolici rozebereme na růžičky a na 2 minuty spaříme v horké vodě. Pak ji ihned zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.

2. Cibuli nakrájíme na proužky a chilli papričku na kolečka či nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme chilli papričku a promícháme. Nakonec přidáme brokolici a restujeme asi 3-4 minuty.

3. Do směsi vmícháme připravené noky a nasekané bylinky, krátce prohřejeme a stáhneme z ohně. Podáváme posypané parmazánem.

Úterý: Krémová polévka s restovanými žampiony

Krémová polévka s restovanými žampiony Krémová polévka s restovanými žampiony • Autor: iStock

Suroviny:

  • 250 g žampionů
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 větší brambora
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany
  • mletý kmín
  • houbové koření
  • mletý pepř
  • sůl
  • nasekaná hladkolistá petržel na posypání

Postup:

1. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, orestujeme je na polovině másla a dáme stranou.

2. Na zbylém tuku orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme kmín, houbové koření, dvě třetiny žampionů (zbylou třetinu si necháme na ozdobení) a oloupanou na kostičky nakrájenou bramboru. Vše zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a vaříme, dokud nejsou bramborové kostičky měkké.  

3. Na malé pánvi rozpustíme zbylou polovinu másla, zaprášíme ji hladkou moukou a za stálého míchání krátce orestujeme, až se máslo s moukou spojí a začne vonět.

4. Jakmile jsou brambory měkké, vmícháme do polévky připravenou zápražku a ještě několik minut povaříme. Pak polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme ji solí a pepřem, vmícháme do ní smetanu a už jen prohřejeme.

5. Polévku podáváme ozdobenou orestovanými plátky žampionů a posypanou zelenou petrželkou.

TIP: Pro pikantnější chuť můžete do polévky přidat nasekaný nebo prolisovaný stroužek česneku.

Středa: Čočkový salát s fetou

Čočkový salát s fetou Čočkový salát s fetou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g čočky
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 malá cibulka (může být bílá nebo červená)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 50 g fety
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Čočku propláchneme a uvaříme v neosolené vodě doměkka.

2. Papriky zbavíme semínek, omyjeme a nakrájíme společně s oloupanou cibulí na jemné kostičky.

3. Uvařenou čočku scedíme a necháme lehce vychladnout. Pak ji osolíme, opepříme, zakapeme octem a olivovým olejem, promícháme a necháme chvíli odstát.

4. Pak do čočky přimícháme cibuli, papriku a nasekanou petrželku a promícháme.

5. Podáváme posypané rozdrobenou fetou.

Čtvrtek: Květákové steaky

Květákové steaky Květákové steaky • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 menší květáky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • kurkuma
  • mletý římský kmín
  • mletá paprika
  • citronová šťáva
  • sůl
  • olej na opečení

Postup:

1. Květáky zbavíme listů, omyjeme, necháme odkapat a pak je nakrájíme na plátky silné asi 1-1,5 cm.  

2. V misce smícháme olivový olej s kurkumou, římským kmínem, mletou paprikou, solí a trochou citronové šťávy. Směs dobře rozšleháme vidličkou a potřeme jí steaky z obou stran.

3. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a květákové steaky na něm opečeme z obou stran dozlatova. Nebo je rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 minut. Během pečení steaky obrátíme.

TIP: Steaky podávejte s domácí majonézou a bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Pátek: Plněné bramborové slupky se špenátem a gorgonzolou

Plněné bramborové slupky se špenátem a gorgonzolou Plněné bramborové slupky se špenátem a gorgonzolou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 4 velké brambory se silnější slupkou
  • 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvého špenátu
  • 150 ml smetany na vaření
  • 150 g gorgonzoly
  • mletý pepř
  • sůl
  • vlašské ořechy na posypání

Postup:

1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme je trochu zchladnout, pak je překrojíme na půlky a vnitřky vydlabeme až téměř k slupce.

2. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a necháme ho rozvonět. Pak přidáme špenát, promícháme a počkáme, až zavadne. Vše zalijeme smetanou a chvíli mícháme, dokud směs lehce nezhoustne. Nakonec vmícháme vydlabanou část brambor, směs osolíme a opepříme.

3. Připravenou směsí naplníme vydlabané půlky brambor, rozložíme je na plech s papírem na pečení, povrch posypeme rozdrobenou gorgonzolou a zapečeme 20-25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

4. Podáváme posypané nasekanými vlašskými ořechy.

Pochutnat si můžete i na jednoduchém italském rizotu>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL