Mango je skvělé nasladko i naslano. Naučte se ho krájet a udělejte z něj dort, salát, nebo si ho dejte s masem

17. února 2023 • 00:00

Málokteré ovoce má tolik možností využití jako exotické mango. Je to výborná zdravá svačinka, můžete si ho dát jako přílohu k masu, nebo z něj vyrobit perfektní dezert. Navíc má nádhernou barvu, která vám prozáří i ty nejšedivější zimní dny. Nenechávejte toto ovoce v obchodě bez povšimnutí a vyzkoušejte ho ve sladkých i slaných receptech.  

Exotické mango je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě. Legenda říká, že strom manga se narodil z popela dcery boha Slunce. Pochází z Indie, i jeho latinský název Mangifera indica znamená v překladu „indická rostlina nesoucí mango“. V Indii je mango symbolem lásky, a pokud někomu darujete košík tohoto ovoce, je to považováno za přátelské gesto. Hodně se mango pěstuje i v dalších částech subtropické Asie, v Mexiku a Jižní Americe.

Víte, jak poznáte zralé mango? >>>

Video se připravuje ...

Kromě toho, že je strašně dobré, je mango i zdravé. Je skvělým zdrojem vitaminu C a A , také vlákniny nebo minerálů, jako je draslík nebo vápník. Mnohé z těchto látek působí jako účinné antioxidanty. Díky tomu mango funguje jako prevence proti infekcím a zánětům, pomáhá snižovat riziko vzniku cukrovky nebo rakoviny, také uklidňuje nervy nebo pomáhá oživit barvu pokožky.

Jak poznat, že je zralé?

Chcete-li si na mangu opravdu pochutnat, musí být zralé. Pak je neskutečně šťavnaté a sladké. Existuje spousta různých odrůd manga, které se liší tvarem, chutí i barvou. Dužnina má většinou krásnou zlatožlutou barvu, ale slupka může být červená, žlutá, oranžová nebo i zelená. Proto nevybírejte mango jen podle toho, jakou má barvu, protože ta není indikátorem jeho zralosti. Raději zkuste pohmatem, zda je měkké a na povrchu pružné. Můžete k němu přičichnout v místě stopky, zda má příjemnou ovocnou vůni. Sázkou na jistotu je koupit mango označené písmenty RTE (ready to eat), tedy připraveno k jídlu. Pokud si koupíte tvrdší mango, nechte ho dozrát tři až čtyři dny při pokojové teplotě.

Jak z něj dostat  co nejvíc dužniny? 

Mistrem přes mango se stanete až ve chvíli, kdy se vám podaří ho nakrájet, tedy co nejefektivněji oddělit dužninu od podélné pecky, která se skrývá uvnitř.

Existuje několik způsobů krájení. Mango nejdříve omyjte a osušte. Pak ho oloupejte pomocí škrabky na zeleninu nebo ostrého nože. Nyní zkuste zjistit pomocí nože, kde se přibližně nachází pecka, a dužninu z jedné strany podélně odřízněte co nejblíže pecce. Stejně to udělejte i z druhé strany, a pak odřízněte od pecky i veškeré zbylé kousky dužniny. Pecka má kolem sebe vlákna, takže počítejte s tím, že se vám nikdy nepodaří odříznout veškerou dužninu.

Odkrojenou půlku manga nakrojte do mřížky, abyste neporušili slupku. Odkrojenou půlku manga nakrojte do mřížky, abyste neporušili slupku. • Autor: iStock

Druhou možností je mango neloupat a odkrojit z něj dužninu i se slupkou z obou stran pecky. Dužninu v obou odkrojených částech pak nakrájejte na proužky nebo kostičky tak, abyste neporušili slupku, a buď vydlabejte lžící, nebo otočte mango „naruby“ a dužninu odřízněte nožem.

Zkuste ho nasladko i naslano

Mango je výborné jen tak samotné jako zdravá svačinka. Jako sladké ovoce skvěle funguje v různých dortech, moučnících nebo lahodných nápojích. V létě z něj můžete připravit výborný dezert na grilu. 

Pavlova s mangem Pavlova s mangem • Autor: iStock

Vyzkoušejte tyto sladké recepty s mangem:

Mangový cheesecake

Mangový dort s kokosem

Pavlova s marakujou a mangem

Mangové smoothie

Smoothie bowl s avokádem, mangem a ananasem

Mangová limonáda

Tapiokový pudink s kokosovým mlékem a mangem

Vanilkový pudink s medovým mangem

Nebojte se mango použít i naslano, v kombinaci s masem nebo zeleninou. Budete mile překvapeni. Dá se přidávat například do karí, salátů, je z něj výborná salsa k masu i rybám a dokáže dodat šťávu i domácímu burgeru.

Pečená pražma s mangovou salsou Pečená pražma s mangovou salsou • Autor: F.O.O.D.

Zkuste tyto slané recepty s mangem:

Mangová salsa

Marinované kuřecí špízy s mangovým salátem

Burgery s trhaným vepřovým masem a mangem

Tacos s krevetami a mangovou pikantní salsou

Žluté cavatappi

Kokosové kari s krůtími prsíčky

Pečená pražma s mangovou salsou

Autor: AK