Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti

8. června 2023 • 00:00

Čaj z kopru je nejen osvěžujícím nápojem s výraznou chutí, ale skrývá v sobě také mnoho benefitů pro zdraví těla i mysli. Objevte tajemství tohoto blahodárného nápoje a naučte se, jak ho správně připravit.

Koprový čaj je jedním z těch nápojů, které oslovují nejen svou chutí, ale také prospěšnými účinky na zdraví. Je oblíbený díky schopnosti uklidnit trávicí potíže, zlepšit spánek a vnést klid do mysli.

Zkuste také zázračný čaj z kořene pampelišky >>>

Video se připravuje ...

Koprový čaj nabízí několik zdravotních benefitů. Jeho antispasmodické vlastnosti pomáhají uklidnit trávicí potíže, jako jsou nadýmání, plynatost a křeče v břiše. Obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před škodlivými látkami, díky obsahu vitaminu C podporuje imunitní systém a pomáhá udržovat pevné zdraví. Má také mírně diuretické účinky, které podporují tvorbu moči a odplavování toxinů z těla. Koprový čaj se také může pyšnit pozitivním vlivem na psychiku. Jeho aroma a chuť mají relaxační účinky a pomáhají uklidnit mysl. Při popíjení koprového čaje se tak vaše mysl upokojí a budete se cítit harmoničtěji. Dále také pomáhá při nespavosti a snižuje úzkost a stres.

Recept na koprový čaj

Kopr si můžete snadno vypěstovat doma Kopr si můžete snadno vypěstovat doma • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 lžíce čerstvých koprových listů nebo 1/2 lžičky sušených koprových listů (lze také použít lžičku semen nebo jeden rozkvetlý květ)
  • 1 šálek vroucí vody (250 ml)
  • med nebo citronová šťáva pro dochucení

Postup:

1. Pokud používáte čerstvé koprové listy či květ, opláchněte je pod tekoucí vodou a jemně osušte. Pokud používáte sušené listy nebo semínka, přeskočte tento krok.

2. V konvici nebo v rendlíku přiveďte vodu k varu a vypněte.

3. Přidejte kopr a nechte čaj louhovat po dobu 5-10 minut, abyste dosáhli požadované intenzity chuti.

4. Sceďte čaj pomocí čajového sítka nebo jemného čajového sítkového sáčku. Případně přidejte med nebo citronovou šťávu pro dochucení.

5. Koprový čaj je nejlepší pít hned, ale můžete si připravit i větší množství a uložit ho v chladničce po dobu 2-3 dnů. Uchovávejte ho v dobře uzavřené nádobě, abyste zachovali jeho čerstvost a chuť.

Zajímavosti:

  • Koprový čaj je oblíbeným nápojem v různých kulturách po celém světě, od Středomoří až po Asii.
  • V indické kuchyni se koprový čaj často podává po jídle pro své blahodárné účinky na trávicí trakt.

Vynikající je i koprovka z čerstvého kopru>>>

Video se připravuje ...

Autor: TR