Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z plechu

13. listopadu 2023 • 04:21

Čas letí zběsile a vy si říkáte, co ještě musíte stihnout? Pokusíme se vám zkrátit alespoň čas strávený v kuchyni vařením večeře. Stačí nakrájet ingredience a dát je péct do trouby. I s přípravou vám to nezabere víc než 20 minut času.

Na co se můžete těšit: 

Pondělí: Pečená zelenina s cizrnou

Úterý: Rybí rolky s prosciuttem a červenou řepou

Středa: Masové koule s pečenou zeleninou

Čtvrtek: Kuře na zeleninové podušce

Pátek: Losos s teplým čočkovým salátem

Na plechu v troubě si můžete upéct i výborné celerové hranolky>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Pečená zelenina s cizrnou

Pečená zelenina s cizrnou Pečená zelenina s cizrnou • Autor: Alena Hrbková/Dieta

Suroviny:

  • 1 menší brokolice
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 1 plechovka cizrny ve slaném nálevu
  • 1 velká červená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 150–200 g čerstvého kozího sýra
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Mezitím rozebereme brokolici na menší růžičky, zelí nakrájíme na proužky, cizrnu slijeme a propláchneme vodou, cibuli oloupeme a nakrájíme podélně na proužky.  

2. Nakrájenou zeleninu s cizrnou zprudka orestujeme v pánvi na lžíci olivového oleje. Přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, zbylý olej a piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme.

3. Směs rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, dáme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut.

4. Upečenou směs posypeme čerstvým kozím sýrem a podáváme. 

Úterý: Rybí rolky s prosciuttem a pečenou řepou

Rybí rolky s prosciuttem a pečenou řepou Rybí rolky s prosciuttem a pečenou řepou • Autor: Alena Hrbková/Dieta

Suroviny:

  • 200 g tresky
  • 200 g prosciutta
  • 4 menší řepy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 4 lžíce medu
  • 2 jablka
  • hrst rukoly
  • směs salátů (řepné listy, dubáček, čekanka)
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Tresku nakrájíme na kousky o velikosti asi 3 x 3 cm, lehce je osolíme a obalíme v plátcích prosciutta.

2. Řepu si buď předvaříme zhruba 20 minut ve vodě, nebo ji koupíme již uvařenou. Oloupeme ji a nakrájíme na měsíčky.

3.  V míse smícháme olivový olej, balzamikový ocet, med, sůl, pepř a v této marinádě připravenou řepu obalíme. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na měsíčky a přidáme k řepě do marinády.

4. Řepu s jablky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, přidáme rybí balíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15–20 minut.

5. K upečené směsi přidáme rukolu, směs salátů a zbylou marinádu, lehce promícháme, posypeme nasekanými ořechy a podáváme.

Středa: Masové koule s pečenou zeleninou

Masové koule s pečenou zeleninou Masové koule s pečenou zeleninou • Autor: Alena Hrbková/Dieta

Suroviny:

  • 2 plátky tmavého toastového chleba
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 malá sklenička sušených rajčat
  • 2 lžíce hořčice
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 150 g růžičkové kapusty
  • 1 červená paprika
  • 100 g hlívy
  • 50 g schwarzwaldské šunky nebo libové anglické slaniny
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, smícháme s vejcem a rukama promačkáme. Přidáme nasekanou cibuli, na drobné kousky nakrájená sušená rajčata, hořčici a hovězí maso, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Ze směsi utvoříme koule o průměru 5–6 cm a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení.

2. Růžičkovou kapustu zbavíme oschlých vnějších listů a růžičky rozkrojíme na půlky. Přidáme semínek zbavenou a na proužky nakrájenou červenou papriku, na proužky nakrájenou hlívu a na kostičky nakrájenou schwarzwaldskou šunku nebo libovou slaninu. Vše promícháme, lehce osolíme a rozložíme na plech mezi masové kuličky.

3. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme přibližně 20-25 minut.

TIP:  Pro vylepšení chuti můžete před podáváním směs ještě pokapat balzamikovým octem nebo krémem.  

Čtrvrtek: Kuře na zeleninové podušce

Kuře na zeleninové podušce Kuře na zeleninové podušce • Autor: Alena Hrbková/Dieta

Suroviny:

  • 4 porce kuřecího masa
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 cibule
  • 1 kg malých brambor
  • 2 velké mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuře osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.  

2.  Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Malé brambory omyjeme, případně i oloupeme, pokud mají silnou slupku, a nakrájíme je na půlky či čtvrtky. Kořenovou zeleninu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kousky přibližně stejně velké jako brambory.

3. Všechnu nakrájenou zeleninu dáme do mísy, osolíme a promícháme.

4. Plech vyložíme papírem na pečení, na dno položíme zeleninu a pokapeme ji olivovým olejem. Na zeleninu položíme kuřecí kousky, vše dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 minut dozlatova.

Pátek: Losos s teplým čočkovým salátem

Losos s teplým čočkovým salátem Losos s teplým čočkovým salátem • Autor: Alena Hrbková/Dieta

Suroviny:

  • 1/2 dýně hokkaidó
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 svazek mladé cibulky
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 3-4 porce lososa
  • 200 g čočky beluga
  • 1 menší svazek listové petrželky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Dýni omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na větší kostky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Mladou cibulku zbavíme konců a nakrájíme na větší kolečka.

2. Připravenou dýni a zeleninu promícháme s javorovým sirupem, olivovým olejem a šťávou z jednoho pomeranče.

3. Lososa osolíme, opepříme a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Kolem rozložíme zeleninu, vše dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut.

4. Mezitím uvaříme ve vodě černou čočku (nemusí se namáčet a na uvaření stačí přibližně 20 minut). Uvařenou čočku slijeme, osolíme a ještě teplou ji promícháme s pečenou zeleninou z plechu. Přidáme nasekanou zelenou petrželku, teplý salát rozdělíme na talíře a na každou porci položíme lososa.

Video se připravuje ...

Autor: PL