Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z plechu
Čas letí zběsile a vy si říkáte, co ještě musíte stihnout? Pokusíme se vám zkrátit alespoň čas strávený v kuchyni vařením večeře. Stačí nakrájet ingredience a dát je péct do trouby. I s přípravou vám to nezabere víc než 20 minut času.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Pečená zelenina s cizrnou
Úterý: Rybí rolky s prosciuttem a červenou řepou
Středa: Masové koule s pečenou zeleninou
Čtvrtek: Kuře na zeleninové podušce
Pátek: Losos s teplým čočkovým salátem
Na plechu v troubě si můžete upéct i výborné celerové hranolky>>>
Pondělí: Pečená zelenina s cizrnou
Suroviny:
- 1 menší brokolice
- 1/4 hlávky červeného zelí
- 1 plechovka cizrny ve slaném nálevu
- 1 velká červená cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- šťáva z jednoho citronu
- 3 lžíce piniových oříšků
- 150–200 g čerstvého kozího sýra
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Mezitím rozebereme brokolici na menší růžičky, zelí nakrájíme na proužky, cizrnu slijeme a propláchneme vodou, cibuli oloupeme a nakrájíme podélně na proužky.
2. Nakrájenou zeleninu s cizrnou zprudka orestujeme v pánvi na lžíci olivového oleje. Přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, zbylý olej a piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme.
3. Směs rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, dáme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut.
4. Upečenou směs posypeme čerstvým kozím sýrem a podáváme.
Úterý: Rybí rolky s prosciuttem a pečenou řepou
Rybí rolky s prosciuttem a pečenou řepou
Suroviny:
- 200 g tresky
- 200 g prosciutta
- 4 menší řepy
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce balzamikového octa
- 4 lžíce medu
- 2 jablka
- hrst rukoly
- směs salátů (řepné listy, dubáček, čekanka)
- 2 lžíce vlašských ořechů
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Tresku nakrájíme na kousky o velikosti asi 3 x 3 cm, lehce je osolíme a obalíme v plátcích prosciutta.
2. Řepu si buď předvaříme zhruba 20 minut ve vodě, nebo ji koupíme již uvařenou. Oloupeme ji a nakrájíme na měsíčky.
3. V míse smícháme olivový olej, balzamikový ocet, med, sůl, pepř a v této marinádě připravenou řepu obalíme. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na měsíčky a přidáme k řepě do marinády.
4. Řepu s jablky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, přidáme rybí balíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15–20 minut.
5. K upečené směsi přidáme rukolu, směs salátů a zbylou marinádu, lehce promícháme, posypeme nasekanými ořechy a podáváme.
Středa: Masové koule s pečenou zeleninou
Masové koule s pečenou zeleninou
Suroviny:
- 2 plátky tmavého toastového chleba
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 malá sklenička sušených rajčat
- 2 lžíce hořčice
- 400 g mletého hovězího masa
- 150 g růžičkové kapusty
- 1 červená paprika
- 100 g hlívy
- 50 g schwarzwaldské šunky nebo libové anglické slaniny
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, smícháme s vejcem a rukama promačkáme. Přidáme nasekanou cibuli, na drobné kousky nakrájená sušená rajčata, hořčici a hovězí maso, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Ze směsi utvoříme koule o průměru 5–6 cm a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení.
2. Růžičkovou kapustu zbavíme oschlých vnějších listů a růžičky rozkrojíme na půlky. Přidáme semínek zbavenou a na proužky nakrájenou červenou papriku, na proužky nakrájenou hlívu a na kostičky nakrájenou schwarzwaldskou šunku nebo libovou slaninu. Vše promícháme, lehce osolíme a rozložíme na plech mezi masové kuličky.
3. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme přibližně 20–25 minut.
TIP: Pro vylepšení chuti můžete před podáváním směs ještě pokapat balzamikovým octem nebo krémem.
Čtrvrtek: Kuře na zeleninové podušce
Suroviny:
- 4 porce kuřecího masa
- 1 lžíce hořčice
- 2 cibule
- 1 kg malých brambor
- 2 velké mrkve
- 2 petržele
- 1/2 menšího celeru
- 4 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuře osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Malé brambory omyjeme, případně i oloupeme, pokud mají silnou slupku, a nakrájíme je na půlky či čtvrtky. Kořenovou zeleninu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kousky přibližně stejně velké jako brambory.
3. Všechnu nakrájenou zeleninu dáme do mísy, osolíme a promícháme.
4. Plech vyložíme papírem na pečení, na dno položíme zeleninu a pokapeme ji olivovým olejem. Na zeleninu položíme kuřecí kousky, vše dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 minut dozlatova.
Pátek: Losos s teplým čočkovým salátem
Losos s teplým čočkovým salátem
Suroviny:
- 1/2 dýně hokkaido
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 svazek mladé cibulky
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 pomeranče
- 3–4 porce lososa
- 200 g čočky beluga
- 1 menší svazek listové petrželky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Dýni omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na větší kostky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Mladou cibulku zbavíme konců a nakrájíme na větší kolečka.
2. Připravenou dýni a zeleninu promícháme s javorovým sirupem, olivovým olejem a šťávou z jednoho pomeranče.
3. Lososa osolíme, opepříme a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Kolem rozložíme zeleninu, vše dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut.
4. Mezitím uvaříme ve vodě černou čočku (nemusí se namáčet a na uvaření stačí přibližně 20 minut). Uvařenou čočku slijeme, osolíme a ještě teplou ji promícháme s pečenou zeleninou z plechu. Přidáme nasekanou zelenou petrželku, teplý salát rozdělíme na talíře a na každou porci položíme lososa.