Ochutnejte plněné knedlíčky z celého světa. Zkuste japonské gyoza, brazilské coxinha či španělské empanadas

6. února 2024 • 04:20

Plněné knedlíčky můžete ochutnat po celém světě, zbožňují je totiž snad úplně všude. Vypadají sice jinak než ty naše české, na chuti jim to ale rozhodně neubírá. Zkuste si některé z lahodných plněných knedlíčků či taštiček připravit i doma, rozhodně nebudete litovat!

Které knedlíčky ochutnáte jako první?

Japonské gyoza knedlíčky
Brazilské coxinha
Španělské empanadas
Čínské Dim Sum knedlíčky
Polské pirohy

Připravte si i české plněné bramborové knedlíky:

Video se připravuje ...

Japonské gyoza knedlíčky

Mezi jedny z nejoblíbenějších japonských dobrot patří gyoza, malé plněné knedlíčky. Jsou tvořeny tenkým těstem z mouky a vody plněným směsí masa a dalších ingrediencí. Zajímavé jsou i díky svému nezaměnitelnému tvaru. Tradičně se gyoza podávají s omáčkou připravenou z octa, sójovky a sezamového oleje. Existuje mnoho variant přípravy. Některé jsou smažené na pánvi a vytvářejí křupavou kůrčičku, jiné jsou vařené v páře. Tak jako tak nabízejí harmonii chutí a vůní, která je pro japonskou kuchyni typická.

Japonské gyoza knedlíčky Japonské gyoza knedlíčky • Autor: iStock

Ingredience:  

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 ml vroucí vody
  • olej na smažení

Na náplň:

  • 200 g najemno umleté vepřové plece
  • 1 najemno nasekaná jarní cibulka
  • půl lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • půlka nasekané červené cibule
  • 1 utřený stroužek česneku
  •  sůl a pepř

Na omáčku:

  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2-3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje

Postup přípravy:

1. V míse promícháme mouku se solí a zalijeme vroucí vodou (mouka se musí zapařit). Umícháme kompaktní těsto a prohněteme ho dohladka. Připravené těsto rozválíme na co nejtenčí plát. Z těsta pak vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 centimetrů.

2. Poté promícháme všechny ingredience na náplň a doprostřed každého kolečka položíme lžíci náplně. Těsto přeložíme tak, aby vznikl půlkruh, a okraje zahrneme.

3. Do pánve nalijeme trošku oleje, a když je lehce rozpálený, položíme tam knedlíčky spodní stranou bez okrajů. Opékáme, dokud nezezlátnou. Pak knedlíčky zalijeme asi 150 ml vody, přikryjeme pokličkou a necháme napařovat asi 5 minut.

4. Ze všech ingrediencí smícháme omáčku, nalijeme ji do misky a kolem ní položíme hotové knedlíčky.

Brazilské coxinha

Coxinha (v překladu „malé stehýnko“) je oblíbeným brazilským pokrmem, který se podává často na večírcích nebo slavnostech. Jde v podstatě o smaženou kuličku těsta tvarovanou do podoby slzy plněnou kuřecím masem, případně dalšími přísadami. Součástí těsta použitého na obalení náplně je obvykle i kuřecí vývar, což mu přidává na jedinečné chuti. Dnes jsou stále běžnější všemožné variace původního receptu, do náplně se přidávají navíc různé ingredience jako sýr, kukuřice, ořechy a mnoho dalšího.

Brazilské coxinha Brazilské coxinha • Autor: iStock

Ingredience:

  • 3 kuřecí prsa
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvé petrželky

Na těsto:

  • 350 ml mléka
  • 50 g másla
  • 450 g hladké mouky
  • 350 ml vývaru z kuřecích prsou

Na obalení:

  • 3 vejce
  • strouhanka

Postup přípravy

1. Kuřecí prsa vhodíme do vody a krátce povaříme. Asi 350 ml vývaru z prsou si odlijeme stranou. K němu přilijeme mléko, přidáme máslo a zahřejeme. Když se máslo rozpustí, začneme pomalu přisypávat mouku. Na mírném ohni mícháme, dokud nezískáme těsto hladké konzistence. Těsto pak vyklopíme na pomoučený vál a necháme vychladnout.

2. Uvařená kuřecí prsa nakrájíme na drobné kousíčky. Na oleji osmahneme cibuli s prolisovaným česnekem. Pak odstavíme, přimícháme kuřecí maso spolu s bylinkami a dle chuti osolíme a opepříme.

3. Z těsta odkrajujeme kousky, z těch vytvoříme placičky a do každé z nich vložíme lžičku kuřecí náplně. Těsto pak vytvarujeme do tvaru slzy. Hotové coxinha nakonec obalíme v rozšlehaných vejcích, následně ve strouhance a usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Brazilské coxinha Brazilské coxinha • Autor: iStock

Španělské empanadas

Plněné taštičky empanadas jsou skvělým předkrmem, svačinou, ale i večeří. Jsou oblíbeným pokrmem ve Španělsku, Portugalsku i Latinské Americe, popularitu si však získaly všude na světě. Každá kultura má své vlastní specifické recepty a způsoby přípravy. Mohou se péct i smažit, podávat za tepla i za studena.

Španělské empanadas Španělské empanadas • Autor: iStock

Ingredience:

Na těsto:

  • 60 g studeného másla
  • 8 lžic studené vody
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl

Na náplň:

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 300 g nasekaných rajčat
  • 1 větší cibule
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody
  • sůl a pepř
  • hrst čerstvého nasekaného koriandru

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidáme máslo nakrájené na kousky a prsty zpracujeme na drobenku. Postupně přidáváme po lžících vodu a vždy ji dobře zapracujeme, aby se těsto spojilo. Hmotu přendáme na pomoučený vál, vytvoříme kompaktní těsto a necháme ho odležet asi 30 minut.

1. Mezitím si osmažíme na suché pánvi mleté maso, rozdělíme ho vařečkou na malé kousky a mícháme asi 5–7 minut, dokud neztratí růžovou barvu. Přidáme cibuli a chilli a smažíme dalších 5 minut doměkka. Přidáme rajčata a vaříme do zhoustnutí asi 12-15 minut. Ochutíme solí, pepřem a přidáme koriandr.

3. Připravíme si vál, pomoučíme ho a z odleželého těsta na něm vyválíme malé placičky. Na ně rozdělíme náplň, vždy jen na polovinu, a okraje necháme volné. Tyto volné kraje potřeme vodou, každou placičku přeložíme napůl, okraje přitiskneme prsty a poté vidličkou.

4. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a přeneseme na něj empanadas. Potřeme je vejcem. Vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut dozlatohněda.

Čínské Dim Sum knedlíčky

Plněné knedlíčky Dim Sum se dají připravit na tisíc způsobů. Existuje spousta variant, které se liší náplní i tvarem. Tradičně se připravují na bambusovém pařáčku a podávají se s různými omáčkami. Základem je těsto won ton, které můžete koupit ve specializovaných asijských prodejnách nebo si ho vyrobit sami doma. To se pak plní masovou, krevetovou nebo vegetariánskou náplní, každý si tak přijde na své. Vyzkoušejte třeba variantu s mletým krůtím masem a zeleninou.

Dim Sum knedlíčky Dim Sum knedlíčky • Autor: iStock

Ingredience:

  • 2 lžíce oleje
  • 300 g čínského zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 2 jarní cibulky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • sůl a pepř
  • sezam, bylinky a chilli omáčka k podávání

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce solamylu
  • 180 ml vařící vody

Postup přípravy:

1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme najemno nakrájené zelí, prolisovaný česnek a zázvor. Restujeme asi 6 minut a poté přendáme do mísy. Přidáme maso, nasekané cibulky, vejce, ústřicovou omáčku, sůl a pepř. Zpracujeme kompaktní směs a vytvoříme z ní asi 16 kuliček. Naskládáme je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a odložíme do ledničky.

2. Mezitím do mísy nasypeme mouku spolu se škrobem a zalijeme vroucí vodou. Zamícháme nejprve vařečkou a poté rukama zpracujeme na měkké nelepivé těsto. Pokud těsto stále lepí, podsypeme ještě trochou mouky, ale dáváme pozor, aby zůstalo vláčné. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 5 cm, zabalíme ho do fólie a necháme v ledničce asi hodinu odpočinout.

3. Z válečku odkrajujeme 3 až 5 mm silné plátky, na ploše lehce poprášené škrobem z nich vyválíme velmi tenká kolečka a okraje potřeme vodou. Každé kolečko vezmeme do dlaně, doprostřed položíme kuličku masové náplně a postupně řasením okrajů vytvoříme malé měšce.

4. Pařák vyložíme pečicím papírem a vidličkou nebo špejlí do něj propíchneme několik otvorů. Vložíme do něj měšce, pařák postavíme do kastrolu s vroucí vodou (hladina se nesmí dotýkat knedlíčků) a takto v páře vaříme 6 minut. Knedlíčky podáváme posypané nakrájenou cibulkou, sezamem a bylinkami společně s chilli omáčkou.

Knedlíčky Dim Sum s krevetami Knedlíčky Dim Sum s krevetami • Autor: iStock

Polské pirohy

Ať už jsou plněné jakoukoli náplní, pirohy neboli pierogi zůstávají ikonickým pokrmem polské kuchyně. Jejich historie sahá až do středověku, kdy byly považovány za pokrm aristokracie a vyšších vrstev obyvatelstva. Tradiční pirohy jsou připravovány z těsta z mouky, vody a soli. To se následně plní různými náplněmi, které mohou zahrnovat brambory, tvaroh, maso, kapustu nebo ovoce. Pirohy mohou být vařené, pečené nebo smažené a často jsou podávány s kysanou smetanou, cibulí nebo máslem.

Polské pirohy Polské pirohy • Autor: iStock

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml horké vody
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky soli

Na náplň:

  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička cukru krupice
  • 3-4 oloupané a uvařené brambory
  • 1 a 1/2 hrnku měkkého tvarohu
  • sůl, pepř
  • rozpuštěné máslo

Postup přípravy:

1. Cibuli nakrájenou na tenké plátky a pozvolna osmažíme na pánvi na rozehřátém másle, až zezlátne a začne karamelizovat. Během smažení ji osolíme a vmícháme do ní cukr. Když je cibule hotová, pánev odstavíme z ohně. 

2. Na těsto promícháme mouku s horkou vodou, olejem a solí. Vypracujeme vláčné hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme odpočívat asi 20 minut v chladu.

3. Mezitím si připravíme náplň. Brambory rozmačkáme a dohladka promícháme s tvarohem a zkaramelizovanou cibulí, osolíme a opepříme.

4. Těsto rozválíme na placku o výšce asi 3 mm a skleničkou z něj vykrájíme kolečka o průměru asi 5 cm. K jedné straně těsta dáme lžíci náplně, přeložíme napůl a okraje dobře zmáčkneme k sobě. Taštičky vkládáme do vroucí vody a vaříme na mírném ohni. Když vyplavou na hladinu, vaříme ještě asi 3 minuty. Pak je vyjmeme děrovanou naběračkou a podáváme horké, přelité rozpuštěným máslem.

Umíte udělat játrové knedlíčky do polévky?>>>

 

Autor: Michaela Láchová