Poctivá jídla drsných horalů podle původních receptur: Skromné krkonošské kyselo i syté tyrolské knedlíky

27. října 2023 • 00:00

Jídla pocházející z horských oblastí jsou vydatná, hřejivá a z kvalitních surovin. Zároveň bývají esencí skromnosti, která je horalům vlastní. Ochutnejte poctivá jídla z českých i sousedních hor.

Krkonošské kyselo

Skromná a rychlá polévka z chlebového kvásku, sušených hub a brambor, podávaná s míchanými vajíčky na cibulce a voňavým koprem. To je krkonošské kyselo Skromná a rychlá polévka z chlebového kvásku, sušených hub a brambor, podávaná s míchanými vajíčky na cibulce a voňavým koprem. To je krkonošské kyselo • Autor: F.O.O.D./Marek Bartoš

Skromná a rychlá polévka z chlebového kvásku, sušených hub a brambor, podávaná s míchanými vajíčky na cibulce a voňavým koprem. To je pochoutka z Krakonošova revíru, pravé krkonošské kyselo. Je syté a co do ceny surovin ho můžete zařadit mezi ty „hubenější" recepty, ideální na týden před výplatou.

Výborná a jednoduchá je i bramboračka>>>

Video se připravuje ...

Domácí tartiflette (zapečené brambory se sýrem)

Domácí tartiflette (čili zapečené brambory se sýrem) jsou možná netradiční v našich krajích, nicméně tento aromatický horký pokrm je jako stvořený pro chladné podzimní a zimní večery Domácí tartiflette (čili zapečené brambory se sýrem) jsou možná netradiční v našich krajích, nicméně tento aromatický horký pokrm je jako stvořený pro chladné podzimní a zimní večery • Autor: F.O.O.D.

Pusťte si do vaší kuchyně kouzlo a vůni Savojských Alp. Domácí tartiflette (čili zapečené brambory se sýrem) jsou možná netradiční v našich krajích, nicméně tento aromatický horký pokrm je jako stvořený pro chladné podzimní a zimní večery. Je to jednoduché, chutné a syté jídlo. Základem jsou brambory, které se zapékají se zrajícím plísňovým sýrem, cibulí, tyrolským špekem, smetanou a bílým vínem.

Císařský trhanec

Říká se, že jednoho dne se císař ukryl v lesech před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec Říká se, že jednoho dne se císař ukryl v lesech před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec • Autor: F.O.O.D.

O tom, jak vznikl tento nadýchaný dezert, se traduje několik příběhů a jen těžko lze soudit, který z nich je ten pravý. Říká se, že jednoho dne se císař ukryl v lesích před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec. Císař si jej tolik oblíbil, že tuto recepturu prosadil i na královském dvoře. Ať už je tomu jakkoliv, jedno je jisté, pokrm vznikl na dvoře císaře Františka Josefa a právě on si jej natolik zamiloval, že po něm získal svůj název. Připravte si císařský trhanec doma i vy.

Kaplická cmunda

Milujete chuť dozlatova osmažených bramboráků, vůni majoránky a česneku? Pak musíte vyzkoušet lidové jídlo z jižních Čech, přesněji severozápadního okraje Novohradských hor Milujete chuť dozlatova osmažených bramboráků, vůni majoránky a česneku? Pak musíte vyzkoušet lidové jídlo z jižních Čech, přesněji severozápadního okraje Novohradských hor • Autor: F.O.O.D.

Milujete chuť dozlatova osmažených bramboráků, vůni majoránky a česneku? Pak musíte vyzkoušet lidové jídlo z jižních Čech, přesněji severozápadního okraje Novohradských hor. Tím není nic jiného než oblíbená kaplická cmunda. Po této dobrotě plněné opečenou krkovičkou a kysaným zelím se budete oblizovat až za ušima.

Tyrolské knedlíky

Abyste se vydali po stopách tyrolské kuchyně, nemusíte na dovolenou až k sousedům do Rakouska Abyste se vydali po stopách tyrolské kuchyně, nemusíte na dovolenou až k sousedům do Rakouska • Autor: F.O.O.D.

Abyste se vydali po stopách tyrolské kuchyně, nemusíte na dovolenou až k sousedům do Rakouska. Poctivé tyrolské knedlíky můžete vykouzlit za pouhých 35 minut u vás doma. Jsou plněné uzeným masem a restovanou cibulkou. Servírujte je s červeným zelím a posypejte dozlatova osmaženou křupavou cibulkou a nasekanou petrželí, budou tak naprosto dokonalé.

Autor: red