Jak dlouho vydrží vejce natvrdo? Pozor, abyste si nezadělali na střevní problémy!

8. dubna 2023 • 16:00

Jsou součástí velikonoční výzdoby každé domácnosti, chybět nemohou v žádné výslužce z koledy. Řeč je o barvených vařených vajíčkách. Málokdo si ale uvědomuje, že natvrdo vařená vajíčka patří k potravinám určeným k rychlé spotřebě. A doba poživatelnosti závisí i na místě jejich uložení. Jak dlouho je můžete mít v ledničce nebo v misce na stole?

Ať už ručně dekorovaná, polepená samolepkami, obarvená pestrými barvami nebo třeba jen cibulovými slupkami, v misce s osením se na stole opravdu krásně vyjímají. Dají se ale vůbec ještě konzumovat, nebo je lepší je po svátcích radši vyhodit do odpadků?

Video se připravuje ...

Potravina určená k rychlé spotřebě

Málokdo si uvědomuje, že natvrdo vařená vajíčka patří k potravinám určeným k rychlé spotřebě. Jejich částečně prostupná pórovitá skořápka je totiž ideální vstupní branou pro různé mikroorganismy a plísně. A ty samozřejmě mohou zkrátit dobu trvanlivosti a zapříčinit, že se vajíčka při nevhodném uložení bohužel snadno stanou zdravotně závadnými.

Pokud vás však po rozkrojení čerstvého vajíčka vyděsí namodralý nebo nazelenalý povrch žloutku, můžeme vás uklidnit. Takové vajíčko není zkažené, jak si někteří lidé myslí, jen se příliš dlouho vařilo nebo nebylo po vyndání rychle a důsledně zchlazené studenou vodou. Změna barvy je způsobena vlivem sloučenin železa a síry. Na chuť ale nemá téměř žádný vliv.

Vejce natvrdo: Trvanlivost záleží na skladování

Výslužku co nejdřív uložte do chladničky. Při teplotě pohybující se okolo 5 °C je totiž trvanlivost vařených vajec deset dní až dva týdny. Nedávejte je ale do dveří, i když jsou v nich na ně přímo určené držáčky. Kvůli častému otevírání spotřebiče jde totiž o nejteplejší místo v něm. Vajíčka proto raději umístěte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji. Samozřejmostí by mělo být uchování vařených vajec ve skořápce, oloupaná je třeba zkonzumovat ihned.

Velký pozor si dejte na obarvená vajíčka sloužící jako dekorace. Při pokojové teplotě se totiž jejich trvanlivost rychle krátí. Poživatelné jsou maximálně dva až tři dny. V přetopené místnosti dokonce pouhý den. Konzumací starých vajíček vám pak hrozí nepříjemné zdravotní komplikace, jako jsou akutní střevní potíže, bolesti břicha nebo zkažený žaludek. Vajíčka z velikonoční výzdoby proto raději obětujte a vyhoďte je. Pokud je vám takové plýtvání proti mysli, použijte na výzdobu raději vyfouknuté nebo plastové kraslice.

Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá?

Video se připravuje ...

Autor: red