Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Lokše jsou bramborové placky, které se dělají nasucho a jako příloha k pečené huse nebo kachně se zelím jsou naprosto famózní! Nejen na svatého Martina! Nejlepší na nich je, že příprava je snadná a jejich chuť milují i děti.
Mysleli jste si, že bramborové placky musí být smažené v oleji? Omyl. Na přípravu tradičních lokší olej nepotřebujete. Pečou se totiž nasucho. Lokše můžete přikusovat k polévce, naplnit je jako tortillu třeba trhaným masem nebo je podávat potřené rozpuštěným máslem či sádlem jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Bramborové lokše
Co budete potřebovat:
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 250 g polohrubé mouky + na poprášení pracovní plochy
- sůl
- sádlo (ideálně husí nebo kachní) nebo přepuštěné máslo na potření
Postup:
1. Uvařte brambory ve slupce (můžete to udělat den předem) a oloupejte slupku.
2. Oloupané brambory vložte do lisu a rozmačkejte. Pokud lis nemáte, brambory nastrouhejte na jemném struhadle.
3. Rozmačkané brambory osolte, přidejte mouku a vypracujte měkké těsto. Vytvarujte z něj váleček a ten nakrájejte na stejně velké kusy. Každý pak rozválejte na lehce pomoučené ploše na placku silnou asi 3 mm.
4. Lokše opékejte na rozpálené suché pánvi, dokud nezezlátnou a nevytvoří se na nich nahnědlé „puchýře“. Nakonec je potřete sádlem nebo přepuštěným máslem.
K pečené huse nebo kachně se vám bude hodit i dobré zelí: