Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!

11. listopadu 2023 • 12:00

Lokše jsou bramborové placky, které se dělají nasucho a jako příloha k pečené huse nebo kachně se zelím jsou naprosto famózní! Nejen na svatého Martina! Nejlepší na nich je, že příprava je snadná a jejich chuť milují i děti.

Mysleli jste si, že bramborové placky musí být smažené v oleji? Omyl. Na přípravu tradičních lokší olej nepotřebujete. Pečou se totiž nasucho. Lokše můžete přikusovat k polévce, naplnit je jako tortillu třeba trhanou kachnou nebo je podávat potřené rozpuštěným máslem či sádlem jako přílohu k hlavnímu jídlu. 

K pečené huse nebo kachně se vám bude hodit i červené zelí>>>

Video se připravuje ...

Bramborové lokše

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor (typ C)
  • 250 g polohrubé mouky
  • sůl 
  • popřípadě vejce

Postup:

1. Uvařte brambory ve slupce (můžete to udělat den předem) a oloupejte slupku.

2. Oloupané brambory vložte do lisu a rozmačkejte. Pokud lis nemáte, poslouží vám dobře i struhadlo.

3. Rozmačkané brambory osolte, přidejte mouku a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj váleček a ten nakrájejte na stejně velké kusy. Každý pak rozválejte na placku.

4. Lokše opékejte na rozpálené pánvi, dokud nezezlátnou a nevytvoří se na nich nahnědlé „puchýře“. Nakonec je potřete sádlem nebo přepuštěným máslem.

Autor: red