Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!

Lokše jsou bramborové placky, které se dělají na sucho a jako příloha k pečené huse nebo kachně se zelím jsou naprosto famózní! Nejen na svatého Martina!
Mysleli jste si, že bramborové placky musí být smažené v oleji? Omyl. Na přípravu tradičních lokší olej nepotřebujete. Budete je péct nasucho. Lokše můžete přikusovat k polévce, naplnit je jako tortillu třeba trhanou kachnou nebo je podávat potřené rozpuštěným máslem jako přílohu k hlavnímu jídlu. Naučte se je podle návodu pana Cuketky z internetové televize MALL TV.
Co budete potřebovat
1 kg brambor (typ C)
250 g polohrubé mouky
sůl
Bramborové lokše dáte levou zadní
1. Uvařte brambory (ty můžete nechat odpočinout do druhého dne pod pokličkou) a oloupejte slupku.
2. Oloupané brambory vložte do lisu a rozmačkejte. Pokud lis nemáte, poslouží vám dobře i struhadlo.
3. Rozmačkané brambory osolte, přidejte mouku a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj váleček a ten nakrájejte na stejně velké kusy. Ty rozválejte na placku.
4. Lokše opékejte na rozpálené pánvi, dokud nezezlátnou a nevytvoří se na nich nahnědlé "puchýře". Na konec je potřete sádlem nebo přepuštěným máslem.