Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!

8. listopadu 2024 • 04:39

Lokše jsou bramborové placky, které se dělají nasucho a jako příloha k pečené huse nebo kachně se zelím jsou naprosto famózní! Nejen na svatého Martina! Nejlepší na nich je, že příprava je snadná a jejich chuť milují i děti.

Mysleli jste si, že bramborové placky musí být smažené v oleji? Omyl. Na přípravu tradičních lokší olej nepotřebujete. Pečou se totiž nasucho. Lokše můžete přikusovat k polévce, naplnit je jako tortillu třeba trhaným masem nebo je podávat potřené rozpuštěným máslem či sádlem jako přílohu k hlavnímu jídlu. 

Bramborové lokše

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor (varný typ C)
  • 250 g polohrubé mouky + na poprášení pracovní plochy
  • sůl 
  • sádlo (ideálně husí nebo kachní) nebo přepuštěné máslo na potření

Postup:

1. Uvařte brambory ve slupce (můžete to udělat den předem) a oloupejte slupku.

2. Oloupané brambory vložte do lisu a rozmačkejte. Pokud lis nemáte, brambory nastrouhejte na jemném struhadle.

3. Rozmačkané brambory osolte, přidejte mouku a vypracujte měkké těsto. Vytvarujte z něj váleček a ten nakrájejte na stejně velké kusy. Každý pak rozválejte na lehce pomoučené ploše na placku silnou asi 3 mm.

4. Lokše opékejte na rozpálené suché pánvi, dokud nezezlátnou a nevytvoří se na nich nahnědlé „puchýře“. Nakonec je potřete sádlem nebo přepuštěným máslem.

K pečené huse nebo kachně se vám bude hodit i dobré zelí:

Video se připravuje ...

Autor: red