Oblíbená jídla našich prezidentů: švestkové knedlíky, párky, kung-pao i neobvyklá zelňačka

9. března 2023 • 10:00

Svůj čas trávili na Pražském hradě nebo na zámku v Lánech, a mohlo by se tak zdát, že jejich jídelníček je plný těch nejvybranějších delikates a exotických lahůdek. Opak je pravdou. Většina československých a českých prezidentů si potrpěla na skromnější a typicky česká jídla. Co se asi bude na Hradě vařit po inauguraci nového českého prezidenta Petra Pavla, která se koná 9. března 2023?

Tomáš Garrigue Masaryk

O našem prvním prezidentovi bylo známo, že byl velmi skromným strávníkem a jídlo považoval za fyziologickou nutnost. Nejraději měl obyčejná jídla, potrpěl si ale na to, aby usedal k hezky prostřenému stolu a aby jídlo bylo vkusně upravené. Nerad také u stolu sedával sám. I když nebyl vegetarián, s klasickým masem to moc nepřeháněl, raději měl české ryby. Také se zajímal o pravidla zdravého stravování a nabádal k tomu, aby se lidé nepřejídali a netloustli. Ač byl celý život štíhlý, potrpěl si na sladká jídla. Nejvíc miloval švestkové knedlíky z bramborového těsta obalované ve strouhané housce, přelité máslem a sypané mákem. Velmi rád měl i další klasická česká jídla – škubánky, topinky s česnekem, bramboračku a další zeleninové polévky.

Připravte si klasickou bramboračku podle videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Edvard Beneš

Také Masarykův nástupce měl nejraději jednoduchá a prostá jídla. Beneš pocházel z velmi chudých poměrů a jako malý se musel často spokojit s chlebem nalámaným do bílé kávy k večeři. Skromnost mu zůstala až do dospělosti, a přestože část života strávil v zahraničí, záliba v české kuchyni ho neopustila. I když si na sladké nepotrpěl tolik jako jeho prezidentský předchůdce, moc rád měl například nudle s tvarohem nebo rozpeky, kynuté bochánky, které se plnily švestkami a sypaly mákem. Ze slaných jídel měl nejraději klasickou bramboračku nebo zapečené halušky. A také si potrpěl na různé zeleninové saláty, například hlávkový salát s citronem.

Hácha a Gottwald

Renomovaný právník Emil Hácha byl ve funkci prezidenta velmi krátce a na rozdíl od svých předchůdců si potrpěl na vybrané lahůdky. Rád prý chodíval na Příkopy do vyhlášeného Lippertova lahůdkářství a ochutnával zdejší sortiment. To Klement Gottwald si ještě před prezidentováním potrpěl na skromná jídla, například bramborové placky, které zapíjel mlékem. S nejvyšší funkcí ale vzrostla i jeho touha po vybranějších lahůdkách (a také alkoholu). Zatímco jeho žena zůstala věrná vepřu knedlu zelu, Klement si po horké hovězí polévce s knedlíčky nejraději nechával připravovat hovězí svíčkovou na způsob Wellington.

Antonín Zápotocký

Pátý československý prezident se uměl v kuchyni otáčet a byl skromný a šetrný. Rád proto dělal zásoby a s oblibou zavařoval vše, co bylo k mání –  ovoce, zeleninu i houby. Ty jeho byly vyhlášené. Pověstná byla i jeho záliba v párcích a tlačence. Jedním z jeho nejoblíbenějších jídel byly buřty s cibulí.

Novotný, Svoboda a Husák

O stravovacích zvyklostech dalších dvou prezidentů se toho moc neví. Antonín Novotný je spíš znám jako vášnivý hráč karet, nicméně byl znám i svou náklonností k mezinárodní kuchyni. Miloval například kuře à la Marengo. Jeho nástupce Ludvík Svoboda byl náruživým turistou a spíš se nechával inspirovat sovětskou kuchyní. To Gustáv Husák, jediný Slovák mezi našimi prezidenty, měl jídelníček velmi zvláštní. Kvůli několikaletému pobytu ve vězení měl totiž podlomené zdraví a nemohl jíst, co by chtěl. Proto si na podporu zdraví nechával dovážet vodu z islandských ledovců a dával si olej z tresčích jater. Na druhou stranu hodně kouřil, pil černou kávu a k obědu se často spokojil jen s párkem a rohlíkem.

Václav Havel

Poslední prezident Československa a první prezident České republiky byl úplným opakem svého předchůdce, i pokud jde o jídlo.To bylo pro něj důležitou součástí života i politiky. Rád jedl, rád chodil do různých restaurací a moc rád vařil, a to i pro větší počet lidí. Vyhlášený byl jeho guláš nebo kung-pao. Také miloval sladké rohlíčky plněné ořechy nebo mákem, které mu připravovala Čirina, jeho dvorní kuchařka s maďarskými kořeny.

Václav Klaus

Václav Klaus si potrpěl na česká jídla z českých surovin, která nechával servírovat i zahraničním návštěvám. Jídla dělil svérázným způsobem na pravicová a levicová. Například vepřový řízek byl pravicový, kuřecí levicový. Kupodivu i o salátu prohlásil, že to je antijídlo a levicová úchylka, přestože byl velký sportovec a potrpěl si na zdravější stravu. Velkou oporu měl ve své ženě Livii, která je výborná kuchařka a mnohdy mu radila s výběrem menu.

Miloš Zeman

Prezident, kterému by mělo funkční období skončit 8. března, se svými chutěmi netají. Stejně jako řada jeho předchůdců i on má rád lidová jídla. Tím nejoblíbenějším jsou brambory na loupačku přelité máslem a v létě ještě posypané pažitkou, ke kterým rád pije mléko. Jinak ale jeho strava moc ukázková není. Velkou slabost má kromě sladkých jídel i pro jelita, jitrničky a další zabijačkové speciality. To vše samozřejmě nezapíjí mlékem, ale něčím ostřejším, nejčastěji vyhlášeným bylinným likérem z Karlových Varů.

Petr Pavel

Nechme se překvapit, co se bude na Hradě jíst, až 9. března 2023 do funkce nastoupí nově zvolený prezident Petr Pavel. Jeho manželka Eva na něj už v minulosti prozradila, že je velmi vděčný strávník, který prý sní všechno. Moc rád má těstoviny a také zelňačku, do které Eva Pavlová úplně na závěr přidává kromě klobásy i dvě trochu netradiční suroviny – škvarky a na kousky nakrájené sušené švestky. Sám Petr Pavel prozradil, že si rád dá dobrý burger a dobré pivo a může to prý být i v opačném pořadí.

Video se připravuje ...

Autor: AK