Variace na italské gnocchi: Dejte si je s omáčkou, zapečené nebo k masu

31. května 2022 • 00:15

Gnocchi, tedy malé knedlíčky italského severu, mají hodně společného s našimi knedlíky. I v Itálii je jejich hlavní úlohou zasytit, rozdíl je v tom, že se zde podávají jako hlavní jídlo, a to v nespočetných variacích. Stačí si vybrat.

Na úvod si neodpustíme jednu důležitou poznámku. Pokud se rozhodnete podávat gnocchi, vyslovujte je správně. Většina Čechů to totiž neumí a v restauracích tak často slyšíte, jak si někdo objednává „gnoči“, nebo dokonce „ňoči“. Jediná správná varianta je „ňoky“, a jestli vám to přijde divné, říkejte jim raději česky noky. V Itálii se připravují z krupice, mouky, chleba, sýru, ale nejčastěji jsou jejich hlavní složkou vařené brambory, které dodají nokům správné aroma a konzistenci.

Ve chvílích, kdy nebudete mít moc času, jistě oceníte, že se dají gnocchi sehnat i chlazené. Stačí je ohřát. Zkuste si je ale někdy udělat poctivě doma, není to vůbec složité.

Video se připravuje ...

Domácí bramborové gnocchi

Co budete potřebovat:

  • 1 kg moučných brambor
  •  250 g hladké mouky + na pomoučení válu
  • 1 vejce
  • sůl

1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a ještě horké je propasírujte.

2. Přidejte mouku a vejce, osolte a promíchejte.

3. Z těsta utvořte na pomoučeném válu válečky silné asi jako ukazováček a nožem je nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 2 cm (noky můžete z těsta i vykrajovat lžící). Každý pak ještě lehce stlačte vidličkou, aby se na nich vytvořily vroubky.

4. V hrnci přiveďte téměř k varu osolenou vodu, vhoďte do ní noky, opatrně promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu, a vařte, dokud nevyplavou na hladinu.

5. Hotové noky vyjměte děrovanou naběračkou nebo sceďte a nechte okapat.

I jednoduchá úprava zaručí skvělý výsledek

Každý region v Itálii, zejména na severu, má svou variantu, jak gnocchi podávat. Protože jsou výborné samy o sobě, nepotřebují moc dalších přísad. Například v Piemontu nebo Lombardii vám je naservírují v jednoduché a přitom delikátní úpravě – promíchané s rozehřátým máslem a nastrouhaným parmazánem. Skvělé jsou přelité horkým máslem, ve kterém krátce prohřejete lístky šalvěje, a posypané hoblinkami parmazánu.

Nebo zkuste zdravou variantu s pečenými paprikami a bylinkami. Dvě papriky opečte v troubě nebo na grilu, až slupka zčerná. Zabalte je do igelitového sáčku a po vychladnutí z nich odstraňte černou slupku a nakrájejte je na proužky. Na pánvi s rozpáleným olejem krátce orestujte dva na plátky nakrájené stroužky česneku, přidejte nasekanou chilli papričku a osolte. Pánev odstavte z ohně, vmíchejte hrst nasekaných čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn, petrželku, tymián, majoránku…) a nakonec uvařené noky a ihned podávejte.

Noky s žampiony a bazalkou Noky s žampiony a bazalkou • Autor: iStock

Přidejte k nim omáčku

S různými omáčkami se gnocchi podávají nejčastěji. Ať už je to některá z variant pesta, omáčka z rajčat, krémová sýrová, houbová, nebo smetanová s kuřecím masem a špenátem.

Osvědčené italské kombinace

Jednoduché a přitom výborné jsou gnocchi v kombinaci s vybranými italskými surovinami. Většinou jde o rajčata (čerstvá nebo sušená), špenát, dobrý sýr (například ricottu, parmazán, gorgonzolu, mozzarellu) a případně uzeninu (šunku, slaninu apod.). Například gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty a parmazánem nebo se špenátem, sušenými rajčaty a ricottou. Ještě než vařené gnocchi smícháte s dalšími přísadami, můžete je lehce opéct na pánvi s trochou másla.

Gnocchi s rajčátky, bazalkou a parmazánem Gnocchi s rajčátky, bazalkou a parmazánem • Autor: iStock

Zapečte je!

Stejně jako jiné druhy těstovin i gnocchi se dají zapékat. V tomto případě je důležitá omáčka, která zajistí, aby nebyly suché, a dobrý sýr, který vše zjemní a případně vytvoří na povrchu zlatavou kůrku.

Zapečte si gnocchi s rajčatovou omáčkou a mozzarellou, s brokolicí a omáčkou alfredo ze smetany a parmazánu nebo s kuřecím masem a špenátem.

Dejte si je k masu

Gnocchi můžete podávat i místo klasických knedlíků k masu. Malé knedlíčky, které ani nemusíte krájet, se skvěle hodí k pečené kachně, vepřovým výpečkům, guláši, kuřeti na paprice nebo masovému ragú na způsob boloňské omáčky.

Takto jste je jistě ještě neměli

Zatímco Italové mají gnocchi, v Německu mají Spätzle (špecle), v Maďarsku tarhoňu a na Slovensku halušky. Všechno jsou to těstovinové přílohy, takže gnocchi si klidně můžete připravit třeba na způsob halušek. Za zkoušku jistě stojí i gnocchi z batátového těsta a podávané z domácím pestem z kadeřávku.

Video se připravuje ...

Autor: AK