16 českých receptů, které by měla umět každá žena, než se vdá

21. května 2023 • 10:00

Je to tak, stále se od žen očekává, že budou vládnout pevnou rukou v kuchyni. Co tam ale dělat a moc se nepředřít? Známe recepty, které jsou snadné a uspokojí i toho nejnáročnějšího muže.

I když myšlenka, že žena by měla trávit čas v kuchyni a vařit, je v dnešní době trochu zastaralá, stále v podvědomí přetrvává. Buďme však k sobě upřímné. Mnohé z nás to baví a u plotny prostě vypneme a odreagujeme se. Jak to ale udělat, aby rodina nestrádala hlady a zároveň pro vás nebylo vaření otročinou? Vyzkoušejte naše recepty a staňte se hvězdou kuchyně.

Mezi úplný základ patří správně uvařené brambory >>>

Video se připravuje ...

Nejlepší inspirace se hledá v českých receptářích. Ty skrývají mnohé poklady, ať už jde o tradiční tuzemské pochutiny nebo o recepty, které sice pochází ze zahraničí, ale už u nás vlastně zlidověly. Vybrali jsme pro vás ty, které patří k základním kamenům rodinného vaření. 

Bramborový salát

Bramborový salát Bramborový salát • Autor: iStock.com

Tento „salát“ je tradiční české jídlo, které je oblíbené především během vánočních svátků a dalších oslav. Připravuje se z brambor, cibule, kyselých okurek, majonézy a případně dalších ingrediencí. Je o něm známo, že snad každá rodina má svůj recept, takže ať už do něj dáte k bramborám cokoliv, vlastně nešlápnete vedle.

Smažený sýr

Smažený sýr Smažený sýr • Autor: iStock.com

Je jedno, jestli to bude hermelín, eidam, gouda, niva nebo syrečky. Obalte je ve strouhance a smažte na pánvi s olejem dozlatova. Podávejte s vařeným bramborem nebo při extrémně hříšné chvilce s hranolky a tatarskou omáčkou.

Bramboráky

Bramboráky Bramboráky • Autor: iStock.com

České jídlo, které je oblíbené pro svou jednoduchost a výbornou chuť. Na přípravu těchto placek ze strouhaných brambor, které se smaží na pánvi, existuje řada vychytávek. A podávat je můžete jako hlavní jídlo, přílohu nebo svačinu.

Gulášová polévka

Gulášová polévka Gulášová polévka • Autor: iStock.com

Pokud se necítíte na omáčky, nevadí. Ona taková gulášovka je skoro guláš a zasytí stejně. Můžete ji podávat jako první chod, ale když se do ní přidá dostatek uzeniny a brambor, je to hlavní chod jako vyšitý. A dá se připravit i ve vegetariánské verzi, z václavek.

Plněné bramborové knedlíky

Plněné bramborové knedlíky Plněné bramborové knedlíky • Autor: iStock.com

Základem je dobré bramborové těsto, které se dá naplnit uzeným masem nebo špenátem. Snazší varianta je udělat malé knedlíky, které jen „přelijete“ nebo posypete opečenou slaninou či dozlatova osmaženou cibulkou.

Dršťková polévka

Dršťková polévka Dršťková polévka • Autor: iStock.com

Jedinečný pokrm české kuchyně, který má své pevné místo v tradičních jídelníčcích. Je to vydatná polévka, která potěší milovníky plných a kořeněných chutí. Pokud vám dršťky nevyhovují, nahraďte je hlívou ústřičnou.

Šunkofleky

Šunkofleky Šunkofleky • Autor: iStock

Těstoviny ve tvaru fleků, uzené a vejce. Skvělá kombinace, z níž trouba vyčaruje ještě lepší pokrm. Těstoviny ale můžete zapéct prakticky s čímkoliv, takže se neváhejte pustit do experimentování. Malá nápověda: zkuste zapéct těstoviny se zeleninou a kuřecím masem.

Česnečka

Česnečka Česnečka • Autor: iStock.com

Francouzi mají cibulačku a Češi česnečku. Která je lepší, těžko říct, ale česnečka je rozhodně snazší na přípravu. Tato polévka je plná chutí, vitaminů a zdraví prospěšných látek. Také je však plná česnekové vůně, takže se jí raději vyhněte před romantickým večerem.

Zelňačka

Zelňačka Zelňačka • Autor: iStock

Tradiční česká kyselá polévka, která je připravována z kysaného zelí, brambor, cibule a dalších ingrediencí, jako je třeba klobása. Tento pokrm se nejčastěji podává v zimních měsících, protože opravdu zahřeje a zasytí.

Bramborové šišky

Bramborové šišky Bramborové šišky • Autor: iStock.com

Opět jeden pokrm z bramborového těsta, který sklidí velký úspěch. Z brambor vytvarujte šišky a buď je jen uvařte, nebo ještě lépe usmažte na sádle. Bramborové šišky můžete podávat jak naslano, tak nasladko. Jen zavzpomínejte, jistě jste je někdy měli s mákem a cukrem a byla to dobrota!

Sladká tečka

Palačinky

Palačinky Palačinky • Autor: iStock.com

Palačinky se mohou podávat v různých podobách a s různými náplněmi. Nejčastěji se plní ovocem, tvarohem, šlehačkou, čokoládou nebo ovocným džemem. Některé varianty palačinek mohou být sladké, zatímco jiné slané a plněné sýrem, šunkou, zeleninou nebo bylinkami.

Ovocný koláč

Ovocný koláč Ovocný koláč • Autor: iStock.com

Sladký dezert, který je oblíbený po celém světě. Jedná se o pečené těsto s vrstvou čerstvého ovoce navrchu. Koláč může mít různé formy a podoby, záleží jen na vás, zda se odvážíte pustit do kynutého, nebo začnete tvarohovým. Ovoce také volte podle sezóny, případně využijte kompoty nebo zásoby z mrazáku. 

Lívance

Lívance Lívance • Autor: iStock.com

Malé kulaté kousky těsta se dají péct na pánvi, chcete-li ale mít jeden jako druhý, použijte lívanečník (pánev se speciálními prohlubněmi ve tvaru koleček). Lívance jsou podobné palačinkám, ale mají silnější a nadýchanější těsto. Lívance jsou oblíbené jako snídaně nebo svačina a můžete je podávat s marmeládami, ovocem, sladkými omáčkami nebo sirupy. 

Žemlovka

Žemlovka Žemlovka • Autor: iStock.com

Někdo říká žemlovka, někdo zemlbába. Obojí se ale připravuje z kousků suchého pečiva (vánočka, veka…), které se namáčejí  v mléce nebo směsi mléka, vajec, cukru a vanilky. Tato směs se peče v troubě a vytváří se tak křupavá vrstva na povrchu a jemná a vláčná vrstva uvnitř. Často se do žemlovky ještě přidává ovoce, jako jsou jablka nebo jahody.

Koblihy

Koblihy Koblihy • Autor: iStock

Tohle už je sice vyšší dívčí, ale proč to nezkusit. Koblihy se připravují z kynutého těsta, které se smaží ve vyšší vrstvě tuku. Poté je můžete naplnit marmeládou nebo krémem. A nezapomeňte je před servírováním pocukrovat.

Štrúdl

Štrúdl Štrúdl • Autor: iStock

Není snad nic snazšího než koupit předválené listové těsto, nastrouhat na něj jablka, posypat cukrem, zamotat, potřít vejcem a upéct. Za tak málo práce však vždy sklidíte nevídaný úspěch. A když budete chtít opravdu ohromit, připravte si listové těsto domácí

Míša dort

Milujete kakaové těsto a tvarohovou náplň? Zkuste ten nejlepší Míša dort podle našeho videa>>>

Video se připravuje ...
Autor: TR