Nejčastější chyby při přípravě houskových knedlíků: Které to jsou a jak se jich vyvarovat?

8. září 2023 • 00:00

Houskový, kynutý, s burizony, bramborový, karlovarský, špekový... Knedlíků je celá řada a co hospodyňka, to jiný recept, často děděný z generace na generaci. Knedlíky jsou zkrátka naší specialitou a většinu klasických českých pokrmů si bez nich nedovedeme představit. Přesto je jejich příprava často oříškem, a to nejen pro začínající kuchařky. Poradíme vám, kterých chyb je dobré se vyvarovat.

Zvolte správné ingredience

Na přípravu houskových kynutých knedlíků použijte vždy hrubou nebo polohrubou mouku a nezapomeňte na droždí nebo kypřicí prášek. Knedlíky budou nadýchanější, když droždí rozmícháte v misce se lžičkou vlažného mléka a po rozpuštění pak přidáte ještě trošku mléka pro lepší vykynutí. Skvělé také je, když místo části mléka přidáte minerální vodu.

Chcete v kuchyni zazářit? Zkuste karlovarský knedlík >>>

Video se připravuje ...

Na bílky zapomeňte

Do těsta na kynuté houskové knedlíky nikdy nepožívejte celá vejce, ale jen žloutky. Bílek totiž způsobí, že těsto tuhne. Knedlíky budou navíc o poznání chutnější. Housky nebo rohlíky by měly být alespoň jeden den staré.

Bílkům se u houskových knedlíků vyhněte, žloutky postačí! Bílkům se u houskových knedlíků vyhněte, žloutky postačí! • Autor: iStock.com

Vyzkoušet můžete také trik našich prababiček. Ty do těsta přidávaly lžíci sádla. Knedlíky se pak nesrážely a byly jemnější a nadýchanější.

Na těsto nespěchejte

Na kynutí se nesmí spěchat Na kynutí se nesmí spěchat • Autor: iStock.com

Těsto vypracovávávejte tak dlouho, až se nebude lepit na vařečku nebo stěny mísy. Pak ho poprašte moukou, nádobu přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě vykynout. Čím déle těsto odpočívá, tím je chutnější. Pak z něj vypracujte knedlíky a opět je nechte ještě asi 10 – 15 minut kynout.

Čím větší hrnec, tím lepší

Sáhněte po velkém hrnci, aby měly knedlíky prostor Sáhněte po velkém hrnci, aby měly knedlíky prostor • Autor: iStock.com

Do hrnce dejte vařit vodu, mírně ji osolte, a když se voda vaří, vložte do ní válečky knedlíků a vařte pod pokličkou 20 – 25 minut. Na začátku je opatrně podeberte vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu. Během vaření pak knedlíky pravidelně obracejte. Lepší je vařit je vždy ve větší nádobě, aby měly prostor, vařením totiž ještě nabudou a nemusely by se do hrnce vejít. Běžné je vařit dva válečky najednou, nikdy ne víc.

Aby knedlíky při vaření ve vodě nepraskly, přidejte do vody několik kousků skořápek z uvařených vajec.

Hotové knedlíky propíchejte

Uvařené knedlíky vyjměte a rychle propíchejte vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se. Pak je ihned nakrájejte na plátky. Pokud nemáte kráječ, stačí vlasec nebo nit.

Knedlíky si můžete připravit i podle podrobného videonávodu >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR