Nejlepší pomazánky na chlebíčky i k večeři pro hladovou rodinu

30. prosince 2023 • 00:15

V každé rodině mají oblíbený recept na rychlou pomazánku pro nečekanou návštěvu i pro hladovou rodinu. My jsme pro vás vybrali recepty na deset nejpopulárnějších pomazánek Česka. Které to jsou?

Vajíčková je hit

Pomazánka z natvrdo uvařených vajec je stálicí mezi pomazánkami. Nejčastěji se připravuje v období velikonočních svátků, aby se spotřebovala výslužka, pochutnat si na ní ale můžete i kdykoliv během celého roku. Pokud máte uvařená vejce, její příprava vám nezabere víc než pět minut. Majonézu v receptu můžete jednoduše nahradit lučinou nebo jiným smetanovým sýrem a udělat pomazánku o trochu zdravější. Její chuť skvěle doplní čerstvé bylinky, jako jsou pažitka nebo řeřicha.

Video se připravuje ...

 

Budapešťská pomazánka

Milovníci tvarohu nedají dopustit na budapešťskou pomazánku, která nejlépe chutná s čerstvým chlebem. Naplnit se s ní ale dají i kornoutky a rolky ze šunky a sýrů, půlky vajec nebo ji můžete podávat jako dip k zeleninovým špalíčkům. Kromě tvarohu na její přípravu potřebujete už jen máslo, trochu smetany, sterilovanou kapii, cibuli, sladkou mletou papriku, kmín a samozřejmě sůl. Přiostřit ji můžete špetkou chilli. Vyzkoušejte i variantu s čerstvou kapií, klasickou cibuli zase můžete nahradit jarní cibulkou.

Pikantní česneková

Jednohubky s česnekovou pomazánkou obvykle z talířů zmizí jako první. Každý ji dělá trochu jinak, k těm vůbec nejoblíbenějším však patří ta s tvrdými sýry. Stačí nastrouhat eidam a nějaký výraznější polotvrdý sýr, přidat majonézu, sůl, pepř a samozřejmě česnek. Pro zvýraznění chutě můžete přidat lžičku plnotučné hořčice. Někdo však dává přednost jednoduché variantě jen ze tří ingrediencí, z tvarohu, másla a česneku. Který recept je ten váš?

Možná právě tento>>>

Video se připravuje ...

Z krabích tyčinek

Nejen děti si pro nasládlou chuť „krabích“ tyčinek oblíbily další z jednoduchých pomazánek. I když se jí říká krabí pomazánka, nemá se skutečným krabím masem nic společného. Tyčinky se totiž ve skutečnosti vyrábějí z ochuceného jemně namletého rybího masa. Svojí barvou, chutí a strukturou však skutečné krabí maso připomínají. Pokud chcete původní recept trochu odlehčit, nahraďte část nebo všechnu majonézu bílým jogurtem. Skvěle se tato pomazánka hodí na chlebíčky a jednohubky, které dozdobte čepičkou majonézy, plátkem citronu, natvrdo uvařeným vajíčkem a kouskem zelené petrželky.

Jemná hermelínová

K chlebíčkovým stálicím patří také hermelínová pomazánka. Pokud ji budete připravovat, použijte kvalitní sýr s bílou plísní, který bude dobře vyzrálý. Poznáte to tak, že bude mít mírně propadlý střed a po rozkrojení bude nádherně vláčný. Ten totiž bude mít i při nižší teplotě výraznou chuť a měkkou konzistenci, takže se s ostatními ingrediencemi dobře propojí. Nastrouhejte ho nebo nakrájejte na malé kostičky, přidejte šunku nebo měkký salám, cibuli, kyselou okurku, osolte, opepřete a přidejte majonézu nebo tavený sýr.

Podívejte se na postup ve videu>>>

Video se připravuje ...

Rybičková

Kdo by nemiloval rybičkovou pomazánku! Připravit ji můžete ze sardinek nebo z tuňáka v oleji či vlastní šťávě, ale i z uzené ryby. Někdo je míchá s máslem, jiný dává přednost tvarohu nebo smetanovému sýru. Použít můžete i kombinaci obojího nebo přidat lžíci řeckého jogurtu na zjemnění. Pokud navíc vyšleháte všechny ingredience do pěny, bude pomazánka lehčí a nadýchanější. Pak už stačí jen přidat nadrobno nakrájenou cibulku, sůl a pepř a pomazánka je hotová. Vylepšit ji ale můžete ještě natvrdo uvařeným vajíčkem, pokrájenou kyselou okurkou nebo kapary a lžičkou hořčice.

Škvarková na kváskový chléb

Na křupavém kváskovém chlebu si nejlépe vychutnáte pomazánku škvarkovou. Ta se připravuje z pomletých škvarků, plnotučné hořčice, na drobno nakrájené cibule, nakládaných okurek a natvrdo uvařených vajíček. Pokud máte škvarky příliš suché, přidejte k nim ještě trochu sádla. Doplnit pak můžete pomazánku jarní cibulkou nebo čerstvou majoránkou.

Škvarková pomazánka s tvarůžky chutná skvěle na čerstvém chlebu Škvarková pomazánka s tvarůžky chutná skvěle na čerstvém chlebu • Autor: profimedia

Klobásová z pikantní maďarské

Jednoduchá, ale vynikající je také pomazánka z pikantní maďarské klobásy. Tu můžete nahradit i jakýmkoliv suchým salámem. Namelte je na jemno na masovém mlýnku a hmotu vmíchejte do našlehaného másla. Přidejte tavený krémový sýr, hořčici a směs podle potřeby osolte a opepřete. Pokud pomazánku použijete na chlebíčky či jednohubky, dozdobte je kyselou okurkou a kolečkem klobásy či salámu.

Falešná humrová

Skvěle chutná také pomazánka z mrkve a celeru, které se říká humrová. Syrová zelenina je plná vitaminů a v pomazánce nebude vadit ani těm, kteří si na zdravé stravování příliš nepotrpí. Abyste pomazánku odlehčili, můžete majonézu nahradit řeckým bílým jogurtem. Existuje i varianta pomazánky s rybím masem. Filé uvařte v osolené vodě, do které jste přidali bobkový list, nechte ho vychladnout, vidličkou ho rozmačkejte a přidejte k nastrouhané zelenině.

Skvěle chutná také pomazánka z mrkve a celeru, které se říká humrová Skvěle chutná také pomazánka z mrkve a celeru, které se říká humrová • Autor: iStock

Drožďová

Zdravá a chutná je také pomazánka z čerstvého droždí. Nemějte obavy, výrazný zápach droždí po tepelné úpravě zmizí, zůstane jen příjemná chuť. Na másle osmažte dosklovata na drobno nakrájenou cibulku, přidejte nadrobené kvasnice a nechte je rozpustit. Za stálého míchání pak počkejte, až se začnou srážet. V ten moment k nim přidejte vajíčka rozšlehaná s trochu vody. Vše důkladně promíchejte a počkejte, až bude směs v pánvi mít konzistenci „mozečku“. Ochuťte zbylými ingrediencemi a nechte vychladnout. Pomazánku si nejlépe vychutnáte s čerstvým křupavým kmínovým chlebem.

Znáte pomazánku sloní žrádlo?>>>

Video se připravuje ...

Autor: red