Nejlepší saláty na chlebíčky podle ČSN norem: Pařížský, pochoutkový, vlašský i bramborový

20. května 2020 • 00:00

Klasická receptura, přesně dané suroviny, vyvážená chuť. S oblíbenými saláty podle bývalých československých státních výrobních norem nešlápnete vedle. Vsaďte na klasiku a připravte chutné chlebíčky, na které vaši rodiče vzpomínají s nostalgií. A vy budete taky.

Obložené chlebíčky jsou naší národní specialitou. V podobě, v jaké je známe, je nenajdete nikde jinde na světě. Za jejich zrodem stojí Jan Paukert, jehož pražské lahůdkářství navštěvovaly prvorepublikové hvězdy jako Jan Werich, Vlasta Burian nebo třeba Hugo Haas. Ani dnes, po více než sto letech od jejich zrodu, se bez obložených chlebíčků neobejde žádná oslava. Chybět nemohou ani na štědrovečerní či silvestrovské tabuli. Rádi si je ale dáme i jen tak, k snídani nebo třeba ke svačině. Koupit je proto můžete v každém lahůdkářství, najdete je dokonce už i v supermarketech, a pro milovníky slaného je do nabídky zařadila dokonce i řada cukráren. Nejlepší jsou ale stejně ty doma připravené. A pokud je navíc ozdobíte poctivým domácím salátem, který chutná tak, jak skutečně má, zmizí dřív, než se otočíte.

Možná si teď říkáte, proč připravovat saláty přesně podle daných receptur, když to zvládnete i bez nich a suroviny tam dáte prostě tak nějak od oka. Odpověď je ale jednoduchá. Recepty podle bývalé československé státní normy (ČSN) pro výrobky studené kuchyně jsou výsledkem mnohaletých zkušeností skutečných mistrů ve svém oboru. Pokud při přípravě použijete přesně dané množství surovin, získáte dokonalý, chuťově vyvážený pokrm a platí to i u zdánlivě „obyčejného“ salátu.

Bramborový salát na chlebíčky

Salát z ve slupce uvařených brambor, nakládaných okurek a cibule, spojených majonézou, hořčicí, nálevem z okurek, dochucený cukrem, octem a samozřejmě solí a pepřem je chlebíčkovou klasikou. Nezapomeňte ale tentokrát suroviny nakrájet nadrobno, na rozdíl od klasického přílohového salátu, aby vám salát na chlebíčku držel a nepadal z něj do všech stran. Všechny chutě se nádherně propojí, pokud hotový salát necháte odležet v chladnu. Bramborový salát se hodí na chlebíčky se šunkou, suchým salámem, tvrdým sýrem, vajíčkem natvrdo, ať už se všemi ingrediencemi naráz nebo v libovolné kombinaci podle toho, co vám chutná.

Vlašský salát

Druhým z klasických chlebíčkových salátů je ten vlašský. Do něj kromě brambor a nakládaných okurek patří také předem uvařená kořenová zelenina, konkrétně mrkev a celer, sterilovaný zelený hrášek a měkký jemný salám. Normy předepisují i druh salámu vhodného pro výrobu salátů, ideální je například junior nebo tzv. "dietní" salám. Uzenina by měla být nakrájená na nudličky, ostatní použité suroviny by měly mít tvar stejnoměrných nudliček nebo kostek. Suroviny na spojení a ochucení jsou stejné jako u salátu bramborového. Nezapomeňte ale na kapku worcesterové omáčky, bez které nebude vlašák to pravé.

Pochoutkový salát

Další z oblíbených salátů je připraven ze šunkového salámu a nakládaných okurek, nakrájených na nudličky, sterilovaného zeleného hrášku a jemně nakrájené cibule. Pokud vám nevyhovuje její ostrá chuť, můžete ji pro zjemnění chuti předem spařit a vychladlou přidat do salátu. Pro spojení je tradičně použita majonéza a hořčice, na dochucení pak opět špetka cukru, pár kapek octa, sůl, pepř a worcester. Celý recept na originální pochoutkový salát podle ČSN najdete zde.

Pařížský salát

Posledním z klasické chlebíčkové salátové čtveřice je salát pařížský. Ten za svůj název nevděčí francouzské metropoli, jak by se mohlo zdát, ale hlavní použité surovině, kterou byl poctivý pařížský salám, vyrobený z hovězího a vepřového masa, s drobnou mozaikou špeku. Sehnat ho můžete i dnes, i když je to složitější. Především drobní uzenáři se ale k jeho výrobě zase vracejí. Kromě něj do salátu patří ještě nakládané okurky, sterilovaný hrášek, menší množství cibule a samozřejmě ingredience na spojení a ochucení stejné, jako u předchozích salátů. Salám i okurky by měly být nakrájené na tenké delší nudličky.

Recepty na retro pomazánky, které všichni milujeme, najdete v červnovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky nebo v tištěné podobě do schránky přímo ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová