Jak udělat domácí majonézu? Recept na klasickou majonézu i majonézu z mléka
Domácí majonéza je vyšší dívčí. Má tendenci se srazit, ale pokud dodržíte přesně postup, zvládnete ji na jedničku. Víme, jak udělat dokonale jemnou domácí majonézu s pocitvým podílem žloutků i majonézu bez vajec. Podívejte se na tři snadné recepty.
Domácí majonéza podle šéfkuchaře
- 80 g žloutků (cca 5 ks)
- 300 g oleje
- 1 kávovou lžičku hořčice
Postup:
Před přípravou majonézy si všechny suroviny vytáhněte zhruba na 1 až 2 hodiny na linku, aby měly všechny stejnou pokojovou teplotu. Tím snížíte riziko, že by se vám majonéza při přípravě mohla srazit.
Do mixéru si dejte 5 žloutků a lžičku hořčice. Standardní majonézu můžete připravovat z plnotučné, ale pokud chcete, aby byla chuťově výraznější, použijte dijonskou hořčici. Obě dvě suroviny asi minutu šlehejte, aby se dokonale spojily.
Poté do směsi žloutků a hořčice za stálého šlehání pomalu a po troškách přilévejte olej. Nespěchejte! Příprava domácí majonézy vyžaduje trošku trpělivosti, aby byla dokonale vyšlehaná a měla správnou konzistenci.
Tip: Pokud jste příliš spěchali a majonéza se vám srazila, přemístěte ji do misky, umyjte mixér a důkladně ho osušte. Pak do mixéru dejte šlehat dva žloutky, pomalu přidejte trošku oleje a poté pomalu zašlehávejte sraženou majonézu, aby získala takovou konzistenci, o jakou jste usilovali.
Domácí majonéza z mléka
- 1 díl mléka
- 2 díly slunečnicového oleje
- sůl
- ocet
- pepř
- lžičku hořčice
Postup:
Do vysoké nádoby nalijte mléko a za stálého šlehání ručním šlehačem pomalu přilévejte olej. Šlehejte, dokud není majonéza tuhá. Na závěr ochuťte solí, pepřem, hořčicí a trochou octa podle vlastní chuti.
Domácí tatarská omáčka
- domácí majonézu
- kapary
- sterilované okurky i s nálevem
- najemno nasekanou pažitku
- ančovičky
- sůl, pepř
Postup:
Kapary slijte, propláchněte a překrájejte. Okurky nakrájejte nadrobno a ančovičky úplně najemno. Všechny ingredience pak vmíchejte do domácí majonézy a dochuťte nálevem z okurek, solí a pepřem.