Silvestrovské menu: 10 druhů skvělých pokrmů, se kterými zazáříte

30. prosince 2023 • 04:15

Ať už budete slavit příchod nového roku v pohodlí domova nebo ve společnosti přátel, zpříjemněte si chvilky krásným a chutným pohoštěním. Vsaďte na klasiku a připravte česnekovou pomazánku nebo se pusťte do skvělých šťavnatých burgerů s trhaným masem.

Co ochutnáte jako první?

Pikantní česneková pomazánka, chlebíčky s avokádem a kukuřicí, salát s brambory a makrelou, škvarkové tyčinky, tortilly s kuřecím masem, burgery s trhaným vepřovým masem, vepřové koleno, sýrové kuličky, zeleninové chipsy, pěna s polevou z hořké čokolády

1. Pikantní česneková pomazánka

Tradiční retro pomazánka ze sýra, česneku a majonézy by na vašem silvestrovském stole rozhodně neměla chybět. Ať už pikantní česnekovou pomazánku namažete na chlebíčky, nebo z ní připravíte jednohubky, v každém případě se budete olizovat až za ušima. Při přípravě použijte domácí majonézu, která dodá ještě větší šmrnc. Vyzkoušejte také hermelínovou pomazánku, vajíčkovou pomazánku nebo pomazánku z avokáda.

Zkuste osvědčený recept na česnekovou pomazánku>>>

Video se připravuje ...

2. Chlebíčky s avokádem a kukuřicí

Chlebíčky s avokádem jsou dokonalým pohoštěním nejen pro návštěvu Chlebíčky s avokádem jsou dokonalým pohoštěním nejen pro návštěvu • Autor: F.O.O.D

Chlebíčky s avokádem, kukuřicí a sýrem feta vás mile překvapí. Naprosto dokonalé pohoštění vykouzlíte během dvaceti minut. Pokud si potrpíte na tradice, jistě oceníte klasický bramborový salát na chlebíčky.

3. Salát s bramborami a makrelou

Zařaďte do vašeho silvestrovského menu lahodný salát s brambory a makrelou, hráškem, plátky jablek a polníčkem. S jogurtovou zálivkou chutná zkrátka skvěle! Vyzkoušejte také salát z pečené červené řepy nebo velmi oblíbený a lehký salát caprese.

4. Škvarkové tyčinky

Tyčinky můžete zdobit solí, mákem nebo sezamem Tyčinky můžete zdobit solí, mákem nebo sezamem • Autor: F.O.O.D

Domácí škvarkové tyčinky jsou naprosto bezkonkurenční mlsání. Tyčinky ze škvarkového těsta můžete zdobit solí, mákem nebo sezamem. Skvěle si pochutnáte také na sýrových tyčkách podle pana Cuketky.

Určitě nezklamou ani šneky z listového těsta>>>

Video se připravuje ...

5. Tortilly s kuřecím masem

Domácí kuřecí tortilly jsou zkrátka bezkonkurenční Domácí kuřecí tortilly jsou zkrátka bezkonkurenční • Autor: iStock

Domácí tortilly s kuřecím masem, kukuřicí, paprikou, rajčaty, okurkou a nivou vás báječně zasytí. S famózním dresinkem z kečupu, horčice, majonézy a česneku jsou dokonalé. Obměnou klasické verze mohou být tortilly s čočkou, pečeným květákem a kuřetem nebo lahodné tortilly s masovými kuličkami.

6. Burgery s trhaným vepřovým masem

Vyzkoušejte šťavnaté burgery Vyzkoušejte šťavnaté burgery • Autor: F.O.O.D

Blýskněte se o silvestrovské noci s burgery s trhaným vepřovým masem, pečené ve speciální omáčce inspirované Asií. Burgery jsou doplněné o mango, okurku a koriandr. Nezapomeňte na domácí hamburgerové bulky, za zkoušku stojí i vegetariánská verze burgerů s tofu nebo burgery s červenou řepou.

7. Vepřové koleno

Pečené vepřové koleno je vybranou lahůdkou podávanou na silvestra Pečené vepřové koleno je vybranou lahůdkou podávanou na silvestra • Autor: iStock

Voňavá, šťavnatá pochoutka, která vás zcela ochromí. Vepřovému kolenu jen tak neodoláte, jedná se o jednu z nejchutnějších částí vepřového vůbec. Příprava je sice zdlouhavější, ale výsledek stojí za to. Podávejte s křenem a čerstvým chlebem.

Podívejte se, jak připravit vepřové koleno v chytré troubě:

8. Sýrové kuličky

Alternativou jednohubek mohou být sýrové kuličky Alternativou jednohubek mohou být sýrové kuličky • Autor: F.O.O.D

Alternativou klasických jednohubek mohou být sýrové kuličky z kozího sýra a lučiny. Ochucené medem, obalené ve směsi nasekaných pistácií, vlašských ořechů a petrželky a podávané s bagetkou jsou zkrátka senzační pochoutkou nejen na silvestra.

9. Zeleninové chipsy

Alternativa slaných brambůrků plných oleje je na světě – zeleninové chipsy! Alternativa slaných brambůrků plných oleje je na světě – zeleninové chipsy! • Autor: iStock

Chipsy nemusí být vždy jen přesolené brambůrky plné oleje. Tato zdravější varianta z mrkve, celeru a petržele bude z misky mizet rychlostí blesku. Zeleninové chipsy v poslední době zažívají boom, stejně jako třeba batátové hranolky. Výtečnou variantou jsou i křupavé kapustové chipsy se sýrem.

10. Pěna s polevou z hořké čokolády

Čokoládová pěna může být skvělá tečka za silvestrovským menu Čokoládová pěna může být skvělá tečka za silvestrovským menu • Autor: F.O.O.D

Máte-li chuť na něco sladkého vsaďte na pěnu s polevou z hořké čokolády. Nadýchaná pěna se vám bude rozplývat na jazyku. Doplňte ji o čokoládové hoblinky a jedlé květy. Jako dezert se budou hodit i party pavlovy s kakaem a exotickým ovocem.

Nechcete vařit? Ochutnejte kousek Irska!

Irské menu v Bageterii Boulevard Irské menu v Bageterii Boulevard • Autor: archiv značky

Irsko, jež si vysloužilo přezdívku smaragdový ostrov, láká každoročně tisíce lidí díky své krajině, památkám, přátelským obyvatelům i gastronomii. A vy máte možnost kousek této krásné země ochutnat v podobě irského chef menu v Bageterii Boulevard, které voní především po proslulém Guinnessu a whiskey. Hodování v irském stylu můžete začít polévkou Irish Flag. Pod tímto názvem se ukrývá dýňovo-mrkvový krém, kterému dodává jemnost pomeranč a správný říz zázvor, vše pak zjemňuje krémový sýr a petrželové pesto. Následně máte na výběr mezi Hovězím v Guinnessu a Bylinkovou krůtou se šunkou a whiskey.  Budete-li mít po této hostině ještě prostor na nějakou chuťovku, pak vyzkoušejte bramborové lupínky s příchutí irského stoutu Guinness. V nabídce samozřejmě nechybí ani samotné irské pivo Guinness extra stout.

Autor: red