Polévka z dýně, pečená i pomazánka aneb slané dýňové recepty

Už jste do svého jídelníčku stačili zařadit dýni? Pokud ne, teď je ten pravý čas. Pro tuhle báječnou podzimní zeleninu najdete v kuchyni široké uplatnění. Tentokrát jsme pro vás vybrali ty nejlepší slané recepty, které prostě musíte vyzkoušet. Pusťte se do pomazánky, polévky nebo rizota!

Překvapí vás jemnou oříškovou chutí, navíc je zdrojem mnoha antioxidantů, vitaminů, minerálů, a co víc, obsahuje minimum kalorií. Díky vysokému obsahu vlákniny ale skvěle zasytí. To už je dostatečné množství důvodů, proč si na dýni pochutnat klidně každý den. Sestavit se z ní dá celé menu. Využít ji můžete při přípravě pomazánek, polévek, salátů, jako přílohu i jako hlavní chod. Konkrétní postup a recept zobrazíte po kliknutí na název pokrmu.

Tofu pomazánka i husí sádlo s dýní

Receptů na pomazánky není nikdy dost. Vyřeší problém s tím, co nabídnout nečekané návštěvě, protože jsou hotové raz dva a to, co zbyde, namažete rodině ráno k snídani. Pokud pečivu příliš neholdujete, nakrájejte na proužky papriku, řapíkatý celer nebo okurku a využijte pomazánku jako dip. Vyzkoušejte například dýňovou pomazánku s tofu a jarní cibulkou nebo báječnou pomazánku z dýně a husího sádla.

Dýňová polévka s kari, čočkou i klasika

Na polévku můžete použít jakýkoliv druh dýně, jedlé jsou všechny, nejoblíbenější jsou ale Hokkaidó, máslová a muškátová dýně. Dýňová polévka s červenou čočkou zjemněná kokosovým mlékem a ovoněná skořicí vás zprostředkovaně přenese do daleké Asie. Indickou kuchyní je zase inspirovaný recept na dýňový krém s kari kořením, kterému šmrnc dodává ještě zázvor. Pokud dáváte přednost chuti naší klasické kořenové zeleniny, vyzkoušejte dýňovou polévku Hokkaidó se zakysanou smetanou. Kteroukoliv z polévek můžete ještě na talíři pokapat dýňovým olejem a posypat nasucho opraženými dýňovými semínky.

Salát z dýně na tři způsoby

Dýňové saláty se dají podávat za studena i za tepla a servírovat je můžete jako samostatný pokrm, ale i jako přílohu. Ochutnejte třeba senzační lehký salát z máslové dýně s jarní cibulkou a semínky, který máte hotový za čtvrt hodiny. Vynikající je také pečená dýně s rukolou a fetou. Sladká chuť dýně doplněná slaným sýrem a hořce štiplavou rukolou je doslova božskou kombinací. A pokud máte doma dýni nakládanou, zkuste sladkokyselý dýňový salát s kuřecím masem, žampióny, mandarinkami a ananasem.

Dýňové pyré, knedlíky i pečená dýně

Vynikající přílohou jsou třeba kulaté dýňové knedlíky. Ty se, stejně jako karlovarské knedlíky, připravují z bílého pečiva, hrubé mouky, mléka a vajíček, navíc je v nich ale pečená dýně, která jim dodá nádhernou oranžovou barvu a jemně oříškovou chuť. Místo klasické bramborové kaše zase můžete připravit bramborovo-dýňové pyré s bylinkami. Chutnou a zároveň jednoduchou přílohou k masu je také pečená dýně s medem.

Dýně: recept na hlavní chod 4x jinak 

Nemusíte být hned vegetarián, abyste si pochutnali na bezmasém jídle. Vyzkoušejte například vynikající rizoto s dýní a hráškem. Báječně chutná i dýně na divoko, kterou můžete podávat s bramborovou přílohou, knedlíkem, bílým pečivem či opečenou bagetkou. Vynikající je i dýně z pánve. Pokud ale máte pocit, že se bez masa neobejdete, překvapte rodinu třeba báječným ragú z dýně, kuřecího masa a brambor, které se peče přímo ve vydlabané dýni a v té se i servíruje na stůl.