Polévka z dýně, pečená i pomazánka aneb slané dýňové recepty

5. listopadu 2018 • 00:00

Už jste do svého jídelníčku stačili zařadit dýni? Pokud ne, teď je ten pravý čas. Pro tuhle báječnou podzimní zeleninu najdete v kuchyni široké uplatnění. Tentokrát jsme pro vás vybrali ty nejlepší slané recepty z dýně, které prostě musíte vyzkoušet. Pusťte se do dýňové polévky, pomazánky z hokaido nebo rizota!

Překvapí vás jemnou oříškovou chutí, navíc je zdrojem mnoha antioxidantů, vitaminů, minerálů, a co víc, obsahuje minimum kalorií. Díky vysokému obsahu vlákniny ale skvěle zasytí. To už je dostatečné množství důvodů, proč si na dýni pochutnat klidně každý den. Sestavit se z ní dá celé menu. Využít ji můžete při přípravě pomazánek, polévek, salátů, jako přílohu i jako hlavní chod. Konkrétní postup a recept zobrazíte po kliknutí na název pokrmu.

Tofu pomazánka i husí sádlo s dýní

Receptů na pomazánky není nikdy dost. Vyřeší problém s tím, co nabídnout nečekané návštěvě, protože jsou hotové raz dva a to, co zbyde, namažete rodině ráno k snídani. Pokud pečivu příliš neholdujete, nakrájejte na proužky papriku, řapíkatý celer nebo okurku a využijte pomazánku jako dip. Vyzkoušejte například dýňovou pomazánku s tofu a jarní cibulkou nebo báječnou pomazánku z dýně a husího sádla.

Dýňová polévka s kari, čočkou i klasika

Na polévku můžete použít jakýkoliv druh dýně, jedlé jsou všechny, nejoblíbenější jsou ale Hokkaidó, máslová a muškátová dýně. Dýňová polévka s červenou čočkou zjemněná kokosovým mlékem a ovoněná skořicí vás zprostředkovaně přenese do daleké Asie. Indickou kuchyní je zase inspirovaný recept na dýňový krém s kari kořením, kterému šmrnc dodává ještě zázvor. Pokud dáváte přednost chuti naší klasické kořenové zeleniny, vyzkoušejte dýňovou polévku Hokkaidó se zakysanou smetanou. Kteroukoliv z polévek můžete ještě na talíři pokapat dýňovým olejem a posypat nasucho opraženými dýňovými semínky.

Salát z dýně na tři způsoby

Dýňové saláty se dají podávat za studena i za tepla a servírovat je můžete jako samostatný pokrm, ale i jako přílohu. Ochutnejte třeba senzační lehký salát z máslové dýně s jarní cibulkou a semínky, který máte hotový za čtvrt hodiny. Vynikající je také pečená dýně s rukolou a fetou. Sladká chuť dýně doplněná slaným sýrem a hořce štiplavou rukolou je doslova božskou kombinací. A pokud máte doma dýni nakládanou, zkuste sladkokyselý dýňový salát s kuřecím masem, žampióny, mandarinkami a ananasem.

Dýňové pyré, knedlíky i pečená dýně

Vynikající přílohou jsou třeba kulaté dýňové knedlíky. Ty se, stejně jako karlovarské knedlíky, připravují z bílého pečiva, hrubé mouky, mléka a vajíček, navíc je v nich ale pečená dýně, která jim dodá nádhernou oranžovou barvu a jemně oříškovou chuť. Místo klasické bramborové kaše zase můžete připravit bramborovo-dýňové pyré s bylinkami. Chutnou a zároveň jednoduchou přílohou k masu je také pečená dýně s medem.

Dýně: recept na hlavní chod 4x jinak 

Nemusíte být hned vegetarián, abyste si pochutnali na bezmasém jídle. Vyzkoušejte například vynikající rizoto s dýní a hráškem. Báječně chutná i dýně na divoko, kterou můžete podávat s bramborovou přílohou, knedlíkem, bílým pečivem či opečenou bagetkou. Vynikající je i dýně z pánve. Pokud ale máte pocit, že se bez masa neobejdete, překvapte rodinu třeba báječným ragú z dýně, kuřecího masa a brambor, které se peče přímo ve vydlabané dýni a v té se i servíruje na stůl.

Autor: Lenka Chvostová