Silvestrovské pohoštění: Zkuste pomazánku z avokáda, tvarůžků i z masa nebo pečeného celeru
Přemýšlíte, jak letos ozvláštnit silvestrovské pohoštění? Oblíbených jednohubek ani chlebíčků se vzdávat nemusíte! Klasické okoukané pomazánky ale tentokrát vyměňte za ty méně známé. Uvidíte, že změna hostům zachutná a o vámi připravených dobrotách se bude mluvit ještě napřesrok.
Pomazánka z celeru
Pomazánky z celeru jsou skvělé nejen teď na Silvestra, na chlebu či toastu si na nich pochutnáte i během celého roku. Navíc se po nich budou olizovat i ti, kteří jinak celer příliš v lásce nemají. Ochutnejte třeba celerovou pomazánku se sýrem, které šmrnc dodává česnek a kari koření. Jestli se neobejdete bez uzenin, dáte přednost spíš celerové pomazánce se salámem Vysočina nebo té s točeným salámem. A pokud vám vadí chuť syrového celeru, vyzkoušejte vynikající pomazánku z pečeného celeru. Celer při tepelné úpravě zjemní a zesládne. Věděli jste, že celer nejenže obsahuje látky, které tělo ochraňující před všudypřítomnými karcinogeny, ale také napomáhá snižovat cholesterol v krvi? Rozhodně stojí za to zařadit ho na svůj jídelníček častěji.
Olivová tapenáda i pomazánka s lučinou
Nakládané olivy, ať už zelené či černé, mají zvláštní specifickou chuť. Lidé je tak buď milují, nebo nenávidí. Vynikající jsou jen tak k dobrému vínu, hodí se ale i do zeleninových salátů a teplých jídel. Připravte klasickou olivovou tapenádu podle základního receptu. A nebo je rovnou přidejte do pomazánky. Vyzkoušejte pomazánku z černých oliv s lučinou, kterou můžete podávat i na rozpečené francouzské bagetě nebo opečených toustech. Jednohubky dozdobte olivami, rajčetem a mozzarellou.
Pomazánka z avokáda
Nepřekonatelná je pomazánka z avokáda, jehož popularita v Česku strmě stoupá. Máslová hruška, jak se mu také říká, je velmi zdravá, plná minerálních látek, a přestože je poměrně tučná, jde o zdravé rostlinné tuky, které jsou pro náš organismus nezbytné. Proto je avokádo vhodné i při hubnutí, například jako náhrada másla nebo majonézy. Vyzkoušejte ho v avokádové pomazánce se smetanovým sýrem, v pikantní pomazánce z avokáda s koprem nebo v avokádové pomazánce s rajčaty. Aby vám toto ovoce zachutnalo, dbejte na to, aby bylo dostatečně zralé. Jen tak má skvělou máslovou chuť.
Pomazánka z masa
Zkrátka si na vašem večírku nepřijdou ani "masožrouti". Do pomazánky z vařeného masa spotřebujete zbytky hovězího nebo drůbežího masa, které vám zůstaly po přípravě vývaru. Maso s celerem pomelte, přidejte majonézu, drobně nakrájenou cibuli, okurku, hořčici, osolte, promíchejte a můžete mazat na jednohubky nebo chlebíčkovou veku. Skvělá je i pomazánka z pečeného vepřového masa, kterou můžete přiostřit čerstvými nasekanými chilli papričkami nebo pastou z feferonek a podávat s kyselou okurčičkou.
Syrečková pomazánka
Milovníkům "smradlavých" syrečků stoprocentně udělá radost recept na jednoduchou pikantní tvarůžkovou pomazánku, kterou v mixéru máte hotovou co by dup. Určitě ochutnejte i lehčí verzi tvarůžkové pomazánky zjemněnou tvarohem nebo vyzkoušejte jemnou a hladkou syrečkovou pomazánku s taveným sýrem, která se připravuje ze syrečků rozehřátých na pánvi.