Silvestrovské pohoštění: Zkuste pomazánku z avokáda, tvarůžků i z masa nebo pečeného celeru

27. prosince 2018 • 00:00

Přemýšlíte, jak letos ozvláštnit silvestrovské pohoštění? Oblíbených jednohubek ani chlebíčků se vzdávat nemusíte! Klasické okoukané pomazánky ale tentokrát vyměňte za ty méně známé. Uvidíte, že změna hostům zachutná a o vámi připravených dobrotách se bude mluvit ještě napřesrok.

Pomazánka z celeru

Pomazánky z celeru jsou skvělé nejen teď na Silvestra, na chlebu či toastu si na nich pochutnáte i během celého roku. Navíc se po nich budou olizovat i ti, kteří jinak celer příliš v lásce nemají. Ochutnejte třeba celerovou pomazánku se sýrem, které šmrnc dodává česnek a kari koření. Jestli se neobejdete bez uzenin, dáte přednost spíš celerové pomazánce se salámem Vysočina nebo té s točeným salámem. A pokud vám vadí chuť syrového celeru, vyzkoušejte vynikající pomazánku z pečeného celeru. Celer při tepelné úpravě zjemní a zesládne. Věděli jste, že celer nejenže obsahuje látky, které tělo ochraňující před všudypřítomnými karcinogeny, ale také napomáhá snižovat cholesterol v krvi? Rozhodně stojí za to zařadit ho na svůj jídelníček častěji.

Olivová tapenáda i pomazánka s lučinou

Nakládané olivy, ať už zelené či černé, mají zvláštní specifickou chuť. Lidé je tak buď milují, nebo nenávidí. Vynikající jsou jen tak k dobrému vínu, hodí se ale i do zeleninových salátů a teplých jídel. Připravte klasickou olivovou tapenádu podle základního receptu. A nebo je rovnou přidejte do pomazánky. Vyzkoušejte pomazánku z černých oliv s lučinou, kterou můžete podávat i na rozpečené francouzské bagetě nebo opečených toustech. Jednohubky dozdobte olivami, rajčetem a mozzarellou.

Pomazánka z avokáda

Nepřekonatelná je pomazánka z avokáda, jehož popularita v Česku strmě stoupá. Máslová hruška, jak se mu také říká, je velmi zdravá, plná minerálních látek, a přestože je poměrně tučná, jde o zdravé rostlinné tuky, které jsou pro náš organismus nezbytné. Proto je avokádo vhodné i při hubnutí, například jako náhrada másla nebo majonézy. Vyzkoušejte ho v avokádové pomazánce se smetanovým sýrem, v pikantní pomazánce z avokáda s koprem nebo v avokádové pomazánce s rajčaty. Aby vám toto ovoce zachutnalo, dbejte na to, aby bylo dostatečně zralé. Jen tak má skvělou máslovou chuť.

Pomazánka z masa

Zkrátka si na vašem večírku nepřijdou ani "masožrouti". Do pomazánky z vařeného masa spotřebujete zbytky hovězího nebo drůbežího masa, které vám zůstaly po přípravě vývaru. Maso s celerem pomelte, přidejte majonézu, drobně nakrájenou cibuli, okurku, hořčici, osolte, promíchejte a můžete mazat na jednohubky nebo chlebíčkovou veku. Skvělá je i pomazánka z pečeného vepřového masa, kterou můžete přiostřit čerstvými nasekanými chilli papričkami nebo pastou z feferonek a podávat s kyselou okurčičkou.

Syrečková pomazánka

Milovníkům "smradlavých" syrečků stoprocentně udělá radost recept na jednoduchou pikantní tvarůžkovou pomazánku, kterou v mixéru máte hotovou co by dup. Určitě ochutnejte i lehčí verzi tvarůžkové pomazánky zjemněnou tvarohem nebo vyzkoušejte jemnou a hladkou syrečkovou pomazánku s taveným sýrem, která se připravuje ze syrečků rozehřátých na pánvi.

Inspiraci na další dobroty, které můžete připravit na silvestrovskou party, najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová