Zdravé chlebíčky na silvestra? Žádný problém, zkuste s cizrnou, sýrové nebo s červenou řepou

29. prosince 2018 • 00:00

Po vánočních svátcích o cukroví, řízcích a salátu vás na silvestra čeká další nálož jídla a alkoholu. Pokud máte silvestrovské občerstvení na starost vy, pak zkuste pohoštění trochu odlehčit a připravte slané pomazánky na chlebíčky a jednohubky o něco zdravější. Vy i hosté si pochutnáte a nebudou vás trápit výčitky svědomí.

Zdrave silvestrovské pomazánky:

Vajíčková pomazánka
Sýrová pomazánka
Vločková pomazánka
Rybí pomazánka
Pomazánka z avokáda
Cizrnový hummus a zeleninová pomazánka

Spousta pomazánek, které znáte v jejich klasické variantě, se dá snadno přetvořit na zdravější. Nebojte se ale ani nových zdravých receptů, jejich chuť vás mile překvapí! Celý postup a recept zobrazíte kliknutím na název konkrétní pomazánky.

Vajíčková pomazánka

Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou patří mezi klasiku, která nesmí chybět na žádném slavnostním stole. Zkuste tentokrát alespoň část majonézy nahradit nízkotučným tvarohem, jogurtem nebo použijte majonézu light. Chcete mít občerstvení barevnější? Pak připravte krásně růžovou vajíčkovou pomazánku s řepou.

Sýrová pomazánka

Milovníky sýrů jistě potěší sýrová pomazánka s česnekem nebo pomazánka ze syrečků, která obsahuje spoustu bílkovin a zanedbatelný podíl tuků. Chcete-li v obou pomazánkách ušetřit co nejvíce kalorií, máslo a jeho rostlinné náhrady můžete zcela vynechat nebo je vyměnit za nízkotučný tvaroh, případně žervé. 

Vločková pomazánka

Pro ty, co se nebojí nových chutí, bude zajímavou obměnou vločková pomazánka. Její příprava probíhá za tepla, ale není ani o trochu náročnější než příprava ostatních pomazánek. Karamelizovaná cibulka a opražené droždí s vločkami tvoří kombinaci, která pro vás bude možná nová, ale určitě vám zachutná. 

Rybí pomazánka

Tvarohová pomazánka s tuňákem je pomazánka, kterou byste vy ani vaši hosté neměli o silvestru postrádat. Smíchat suroviny vám zabere sotva pět minut. Do tuňákové pomazánky s vejcem na tvrdo můžete přidat i vařený brambor. Dosáhnete tak o něco hutnější konzistence. Tuňáka lze nahradit i dalšími druhy ryb, a ochutnat tak například rybičkovou pomazánku s kyselou okurkou nebo jemnou máslovou pomazánku ze sardinek s bylinkami.

Pomazánka z avokáda

Zcela jednoduchou pomazánkou, která je letos velice populární, je guacamole. Jedná se o rozmačkané avokádo s jemně nakrájenou cibulí a rajčetem. Avšak chutné je i zcela samotné, dochucené drceným pepřem, solí a citronovou šťávou. Avokádo je jedním z nejzdravější zdrojů tuků a obsahuje i spoustu vitaminů a minerálů. Mělo by se tak ve vašem jídelníčku objevovat i mimo slavnostní příležitosti. Co takhle ochutnat avokádovou pomazánku s lučinou?

Cizrnový hummus i zeleninová 

Pomazánka s rajčetem nebo paprikovo-tvarohová pomazánka jsou extrémně rychlé a snadné na přípravu. Ze sezónních druhů zeleniny potom můžete vytvořit pomazánku z červené řepy, která skvěle vypadá i chutná, a vlašské ořechy budou jen pomyslnou třešničkou. Z luštěnin vás mile překvapí cizrnový hummus. Cizrnovou pomazánku namažte na bagetku a ozdobte proužky grilované papriky nebo podávejte jen tak v misce s libanonským chlebem a hosté vám utrhnou ruce.

Další recepty na netradiční i klasické pomazánky, které můžete na slavnostní stůl připravit, najdete ZDE >>>

Autor: Veronika Duží