Silvestrovské bublinky: Nekupujte je moc brzy, vychlaďte je tak akorát, nebouchejte a zapomeňte na lžičku

29. prosince 2022 • 12:00

Jestli něco patří k silvestru, pak jsou to zcela jistě bublinky. Přestože si bez nich většina z nás neumí představit oslavu konce roku, jen málokdo ví, jak se sekt nebo třeba prosecco správně skladují a podávají. Udělejte to letos správně, abyste si ho opravdu dokonale vychutnali.

Jak se dělají bublinky?

Je pravda, že některá perlivá vína vznikají tak, že se do nich jednoduše přidá oxid uhličitý. Šumivá vína se ale dělají úplně jinak. Do kvalitního přírodního vína se přidá tirážní likér, který obsahuje kvasinky a cukr. Vše se v uzavřené nádobě znovu prokvasí a cukr se přemění na alkohol a oxid uhličitý, tedy bublinky. U sektů vyráběných klasickou metodou se toto děje přímo v lahvích, u ostatních proces probíhá ve velkých nerezových tlakových hrncích a lahve se plní až pak.

Video se připravuje ...

Dry neznamená, že není sladký

Někdo má raději „brut“, někdo „demi“. Přestože jde o dva nejběžnější typy sektů u nás, víte, co se přesně pod těmito pojmy skrývá? Stejně jako se tichá vína dělí podle obsahu zbytkového cukru na suchá, polosuchá, polosladká a sladká, rozdělují se podobným způsobem i ta šumivá. Hledáte-li suchý sekt, vybírejte v kategorii brut nature, extra brut nebo brut. O něco sladší je extra dry, extra sec, dále sec a dry. Kategorie dry, demi-sec a doux jsou již opravdu sladké.

Nekupujte ho moc brzy ani příliš pozdě

Dlouhé skladování sektu na kvalitě moc nepřidá, proto to s jeho skladováním moc nepřehánějte. V temnu sice vydrží asi rok, lahev ale musí celou dobu stát. Lepší je koupit ho jen s menším předstihem, tedy ideálně pár dní před silvestrem, abyste ho doma stihli dobře vychladit.

Když nestihnete sekt včas vychladit, dejte lahve do kyblíku s vodou a ledem Když nestihnete sekt včas vychladit, dejte lahve do kyblíku s vodou a ledem • Autor: iStock

Správné chlazení je základ

Abyste si sekt dokonale vychutnali, musí být správně vychlazený. Doporučenou teplotu vždy najdete na etiketě. Při konzumaci by měl mít sekt teplotu 5 až 7 °C. Protože se však při nalití do sklenice trochu ohřeje, je potřeba ho vychladit na teplotu ještě nižší, asi 3 až 5 °C. Té dosáhnete chlazením nejméně půl dne v lednici, proto do ní dejte dostatečnou zásobu lahví už na silvestra ráno. Je také dobré nedávat lahve do dveří lednice, kde dochází k častým otřesům. Když zapomenete dát sekt včas chladit, nesnažte se to zachránit tím, že dáte lahve do mrazáku. Extrémní výkyvy teplot sektu hodně vadí. Pokud ho tedy potřebujete rychle vychladit, vložte lahev do nádoby s ledem a studenou vodou.

Sektem se netřese ani nebouchá!

Stále je plno lidí, kteří jsou pyšní na to, když sekt při otevírání pořádně bouchne. Tento způsob se sice na silvestra tak nějak akceptuje, možná ale mnohem víc ohromíte, když to uděláte správně, tedy decentně a co nejtišeji. První rada je jednoduchá: s lahví nikdy netřeste. Uchopte ji do jedné ruky a odstraňte drátěný košíček (říká se mu agafa), přičemž zátku přidržujte jemně palcem, aby předčasně nevystřelila z lahve. Není náhoda, že pro sekt zlidověl název rychlé špunty. Korek totiž může dosahovat rychlosti až 40 km za hodinu. Lahev držte nakloněnou v úhlu 45 stupňů, zátku uchopte do dlaně levé ruky a pravou rukou otáčejte lahví jedním směrem, dokud se zátka neuvolní a neozve se známý zvuk. Teď můžete nalévat. Do skleniček nakloněných v úhlu 45 stupňů, pomalu a hezky po skle. Tím se vyhnete vypěnění sektu a bublinky v něm zůstanou déle.

Sekt nalévejte po skle do nakloněné sklenice Sekt nalévejte po skle do nakloněné sklenice • Autor: iStock

Úzká, nebo široká sklenice?

Na podávání sektu se většinou doporučují vysoké štíhlé sklenice, takzvané flétny. Měli byste je naplnit maximálně do dvou třetin objemu. Perlení v nich trvá déle, takže si můžete sekt dokonale vychutnat. Na druhou stranu musíte při popíjení víc zaklánět hlavu. Někteří odborníci zase radí používat sklenice typu tulipán, které jsou široké a krátké. Perlení v nich netrvá tak dlouho jako ve flétnách, zato se v nich krásně rozvine aroma. Je jen na vás, co se vám víc líbí a z čeho se vám perlivý nápoj pije lépe.

Lžičku nepotřebujete

Může se stát, že lahev nevypijete celou a budete si chtít sekt schovat na později. Pro takové případy existoval poměrně populární trik, jak v sektu uchovat bublinky. Stačilo do otevřené lahve vložit lžičku. Pravda je, že žádná, ani speciálně tvarovaná, nebo dokonce stříbrná lžička postupnému unikání bublinek nezabrání. Nicméně u kvalitního sektu byste lehké perlení měli cítit i po několika dnech od otevření. Pokud si chcete bublinky vychutnat v jejich plné intenzitě, je dobré sekt vypít buď hned po otevření lahve, nebo si pořídit speciální tlakovou zátku, díky které vydrží otevřený sekt v lednici bez úhony až tři dny.

S čím si ho vychutnat?

I u toho nejkvalitnějšího sektu, stejně jako u jiných druhů alkoholu, platí staré známé pravidlo: všeho s mírou a prokládat vodou. A pokud nehodláte zůstat jen u jedné sklenky, je dobré nejdříve něco pojíst.

Velkou výhodou sektu je, že se dá kombinovat téměř s čímkoli. Skvěle doplní polévku, hlavní chod i dezert. Obzvlášť jeho chuť vynikne v kombinaci se sýry s modrou nebo zelenou plísní, kaviárem, tuňákem nebo ústřicemi. Sušší varianty sektu jsou výborným aperitivem a skvěle se hodí i do koktejlů.

Zkuste třeba tyto:

Brunch Punch

Suroviny:

  • led
  • 2 l limonády Sprite
  • 450–500 ml pomerančového džusu
  • 450–500 ml ananasového džusu
  • 450–500 ml vodky
  • 1 lahev sektu
  • 2 hrnky plátků jahod + pár jahod na potření sklenic
  • 2 hrnky malin
  • 1 hrnek čerstvých lístků máty + podle potřeby na ozdobu
  • pískový cukr na ozdobu okraje sklenic

Postup:

1. Do velké punčové mísy dejte led, Sprite, pomerančový džus, ananasový džus, vodku, sekt, jahody, maliny a lístky máty. Promíchejte, aby se vše spojilo.

2. Okraje sklenic potřete rozkrojenou jahodou a obalte v cukru. Nalijte do nich připravený punč a dozdobte čerstvou mátou.

Cherry Bomb Mimosas

Suroviny:

  • 1 hrnek ananasového džusu
  • 1/4 hrnku šťávy z třešňového kompotu
  • 1 lahev sektu
  • plátky pomeranče na ozdobu

Postup:

1. Smíchejte ananasový džus se šťávou z třešní a nalijte do sklenic na sekt.

2. Dolijte sektem a ozdobte plátky pomeranče.

Long Island Ice Tea

Mimosa koktejl

Blue Champagne

Blanchette

Autor: AK