Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Letní prázdniny jsou skvělou příležitostí pro objevování nových chutí a vyzkoušení různých pokrmů. Pokud hledáte inspiraci na skvělé pomazánky, které budou chutnat nejen v horkých letních dnech, máme pro vás něco speciálního.
Potřebujete něco chutného a rychlého, co vás potěší na talíři během pracovního týdne? Přinášíme vám pět jedinečných receptů na pomazánky, které si oblíbíte nejen o letních prázdninách. Tyto jednoduché a zdravé varianty jsou perfektní na svačinu nebo jako lehký oběd či večeře. Připravte si své oblíbené pečivo a pusťte se do experimentování.
Jaké pomazánky pro vás máme?
Pondělí: Pomazánka z červené řepy
Úterý: Avokádová pomazánka
Středa: Tuňáková pomazánka
Čtvrtek: Rajčatová pomazánka s mozzarellou
Pátek: Česneková pomazánka s bylinkami
Pondělí: Pomazánka z červené řepy
Úterý: Avokádová pomazánka se slunečnicovými semínky
Avokádová pomazánka se slunečnicovými semínky
Suroviny:
- 2 avokáda
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku (utřený)
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Do mixéru dejte oloupaná avokáda, citronovou šťávu, nasekaný česnek a slunečnicová semínka.
2. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
3. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
4. Pomazánku podávejte na krekru nebo s kousky zeleniny.
Středa: Tuňáková pomazánka s cibulkou
Suroviny:
- 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
- 4 lžíce nízkotučného tvarohu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce nasekané červené cibule
- 1 lžička kaparů
- šťáva z ½ citronu
- sůl a pepř podle chuti
- křupavá cibulka (např. smažená, ale může se vynechat)
Postup:
1. V míse smíchejte tuňáka, tvaroh, hořčici, nasekanou červenou cibuli, kapary a citronovou šťávu.
2. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
3. Pomazánku podávejte na plátcích čerstvého chleba a pro opravdové labužníky ji posypte křupavou cibulkou jako ozdobou.
Čtvrtek: Rajčatová pomazánka s mozzarellou
Rajčatová pomazánka s mozzarellou
Suroviny:
- 4 rajčata (nasekaná najemno)
- 1 mozzarella (nakrájená na malé kousky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 lžičky sušené bazalky nebo jiné i čerstvé bylinky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. V míse smíchejte rajčata, mozzarellu, olivový olej, balzamikový ocet a bazalku. Vše promixujte pro lepší konzistenci.
2. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
3. Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k zeleninovému talíři.
Pátek: Česneková pomazánka s bylinkami
Česneková pomazánka s bylinkami
Suroviny:
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- 200 g měkkého másla
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. petrželka, pažitka, tymián)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. V míse smíchejte měkké máslo s česnekem.
2. Přidejte nasekané bylinky a citronovou šťávu a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
3. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř.
4. Pomazánku přeneste do vhodné nádoby a nechte ji odležet v lednici minimálně 1 hodinu, aby se chutě propojily.
5. Podávejte na čerstvém pečivu, toustech nebo jako přílohu k různým pokrmům.
Nevybrali jste si? Zkuste pomazánku z uzeného lososa >>>