Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách

17. července 2023 • 00:00

Letní prázdniny jsou skvělou příležitostí pro objevování nových chutí a vyzkoušení různých pokrmů. Pokud hledáte inspiraci na skvělé pomazánky, které budou chutnat nejen v horkých letních dnech, máme pro vás něco speciálního.

Potřebujete něco chutného a rychlého, co vás potěší na talíři během pracovního týdne? Přinášíme vám pět jedinečných receptů na pomazánky, které si oblíbíte nejen o letních prázdninách. Tyto jednoduché a zdravé varianty jsou perfektní na svačinu nebo jako lehký oběd či večeře. Připravte si své oblíbené pečivo a pusťte se do experimentování.

Pondělí: Pomazánka z červené řepy

Video se připravuje ...

Úterý: Avokádová pomazánka se slunečnicovými semínky

Avokádová pomazánka se slunečnicovými semínky Avokádová pomazánka se slunečnicovými semínky • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 avokáda
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku (utřený)
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Do mixéru dejte oloupaná avokáda, citronovou šťávu, nasekaný česnek a slunečnicová semínka.

2. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

3. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.

4. Pomazánku podávejte na krekru nebo s kousky zeleniny.

Středa: Tuňáková pomazánka s cibulkou

Tuňáková pomazánka s cibulkou Tuňáková pomazánka s cibulkou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
  • 4 lžíce nízkotučného tvarohu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce nasekané červené cibule
  • 1 lžička kaparů
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl a pepř podle chuti
  • křupavá cibulka (např. smažená, ale může se vynechat)

Postup:

1. V míse smíchejte tuňáka, tvaroh, hořčici, nasekanou červenou cibuli, kapary a citronovou šťávu.

2. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.

3. Pomazánku podávejte na plátcích čerstvého chleba a pro opravdové labužníky ji posypte křupavou cibulkou jako ozdobou.

Čtvrtek: Rajčatová pomazánka s mozzarellou

Rajčatová pomazánka s mozzarellou Rajčatová pomazánka s mozzarellou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 rajčata (nasekaná najemno)
  • 1 mozzarella (nakrájená na malé kousky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky sušené bazalky nebo jiné i čerstvé bylinky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V míse smíchejte rajčata, mozzarellu, olivový olej, balzamikový ocet a bazalku. Vše promixujte pro lepší konzistenci.

2. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

3. Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k zeleninovému talíři.

Pátek: Česneková pomazánka s bylinkami

Česneková pomazánka s bylinkami Česneková pomazánka s bylinkami • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 stroužky česneku (prolisované)
  • 200 g měkkého másla
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. petrželka, pažitka, tymián)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V míse smíchejte měkké máslo s česnekem.

2. Přidejte nasekané bylinky a citronovou šťávu a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

3. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř.

4. Pomazánku přeneste do vhodné nádoby a nechte ji odležet v lednici minimálně 1 hodinu, aby se chutě propojily.

5. Podávejte na čerstvém pečivu, toustech nebo jako přílohu k různým pokrmům.

Nevybrali jste si? Zkuste pomazánku z uzeného lososa >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR