Výtečné polévky k obědu i večeři: Inspirujte se recepty, které zahřejí na těle i na duši
Husté polévky i silné vývary k zimnímu období neodmyslitelně patří. Zasytí, dodají potřebnou energii i vitaminy, a co je hlavní – pochutná si na nich celá rodina. Jejich pestrost je opravdu široká, dopřát si můžeme masové, zeleninové, luštěninové, krémové či se zavářkou. My jsme pro vás vybrali ty nejlepší, na kterých si určitě pochutnáte.
Polévky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Zpravidla se servírují k obědu před hlavním chodem, ale díky své vydatnosti jsou velmi často podávány i samostatně, například k večeři. Jejich příprava je opravdu snadná, a pokud máte již předem připravený vývar, ať již hovězí, uzený, slepičí, kuřecí nebo zeleninový, také i velmi rychlá.
Polévka, která opravdu zahřeje, je bez pochyb česnečka. Zkuste ji podle našeho receptu>>>
Syté polévky z luštěnin
Mezi opravdu vydatné polévky patří ty luštěninové, které vás díky svému vysokému obsahu bílkovin a vlákniny opravdu zasytí. K nejoblíbenějším patří zejména fazolová a čočková, které můžete vyzkoušet hned v několika odlišných úpravách, jako je například čočková polévka s batáty, fazolová polévka s loupanými rajčaty a kapustou, polévka ze zelené čočky a kokosového mléka provoněná kari kořením, krémová fazolová polévka se slaninou a majoránkovým olejem, polévka z červené čočky nebo čočkovka s klobásou.
Pestré zeleninové polévky
Zeleninové polévky jsou díky svému pestrému složení skutečnou delikatesou, která lahodí oku i chuti. Do našeho podzimního jídelníčku již tradičně patří polévka dýňová, která rozhodně stojí za vyzkoušení také ve variantě s hruškami a javorovým sirupem nebo s kapustou. Na talíři se bude krásně vyjímat také vitaminy nabitá polévka z červené řepy, mrkvový krém s kuřecím masem nebo minestrone s kukuřicí a kadeřávkem. Jen čisté nádobí zaručeně sklidíte ze stolu, až naservírujete květákovou polévku s kořenovou zeleninou nebo květákový krém s cizrnou.
Polévky s masem
Pokud dáváte přednost silným masovým polévkám, pak je pro vás jako stvořená poctivá gulášovka s nočky, zelňačka s paprikovým lalokem, pečená hovězí polévka s houbami a kroupami nebo polévka z uzených žeber. Za vyzkoušení však rozhodně stojí také netradiční, přesto výborná kuřecí polévka s kuskusem, u které si přijdou na své jak milovníci česneku, tak svěží vůně citronové kůry.