Výtečné polévky k obědu i večeři: Inspirujte se recepty, které zahřejí na těle i na duši

21. října 2021 • 00:00

Husté polévky i silné vývary k nadcházejícímu sychravému počasí zkrátka neodmyslitelně patří. Zasytí, dodají potřebnou energii i vitamíny a co je hlavní – pochutná si na nich celá rodina. Jejich pestrost je opravdu široká, dopřát si můžeme masové, zeleninové, luštěninové, krémové či se zavářkou. My jsme pro vás vybrali ty nejlepší, na kterých si pochutnáte od podzimu až do zimy.  

Polévky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Zpravidla se servírují k obědu před hlavním chodem, ale díky své vydatnosti jsou velmi často podávány i samostatně, např. k večeři. Jejich příprava je opravdu snadná, a pokud máme již předem připravený vývar, ať již hovězí, uzený, slepičí, kuřecí nebo zeleninový, také i velmi rychlá.

Mezi opravdu vydatné polévky patří ty luštěninové, které vás díky svému vysokému obsahu bílkovin a vlákniny opravdu zasytí. K nejoblíbenějším patří zejména fazolová a čočková, které můžete vyzkoušet hned v několika odlišných úpravách, jako je např. čočková polévka s batáty, fazolová polévka s loupanými rajčaty a kapustoupolévka ze zelené čočky a kokosového mléka provoněná kari kořením, krémová fazolová polévka se slaninou a majoránkovým olejem, polévka z červené čočky nebo čočkovka s klobásou

Zeleninové polévky jsou díky svému pestrému složení skutečnou delikatesou, která lahodí oku i chuti. Do našeho podzimního jídelníčku již tradičně patří polévka dýňová, která rozhodně stojí za vyzkoušení také ve variantě s hruškami a javorovým sirupem nebo s kapustou. Na talíři se bude krásně vyjímat také vitamíny nabitá polévka z červené řepy, mrkvový krém s kuřecím masem nebo minestrone s kukuřicí a kadeřávkem. Jen čisté nádobí zaručeně sklidíte ze stolu, až naservírujete květákovou polévku s kořenovou zeleninou nebo květákový krém s cizrnou.   

     

Pokud dáváte přednost silným masovým polévkám, pak je pro vás jako stvořená poctivá gulášovka s nočky, zelňačka s paprikovým lalokempečená hovězí polévka s houbami a kroupami nebo polévka z uzených žeber. Za vyzkoušení však rozhodně stojí také netradiční, přesto výborná kuřecí polévka s kuskusem, ve které si přijdou na své jak milovníci česneku, tak svěží vůně citronové kůry.  

   

Autor: VDŠ