Zavařte si zelí: 4 recepty plné vitaminu C, které oceníte nejen v zimě

12. října 2023 • 00:15

Zelí je typicky česká zelenina, dokonce jedna z nejoblíbenějších. Naši předkové ho nakládali na zimu do sudů a v každé domácnosti jich měli v zásobě hned několik. My vám ukážeme, jak tuhle vitaminovou bombu zavařit do sklenic, a ještě k tomu na několik různých a chutných způsobů.

Čerstvé zelí obsahuje docela hodně vitaminu C. A nejen to bílé. V červeném zelí je ho dokonce ještě víc. Škopek plný kysaného zelí s sebou vozili v dřívějších dobách námořníci, aby se ochránili před kurdějemi. Zelí je zásobárnou i mnoha dalších důležitých látek, například draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, karotenu nebo vitaminů skupiny B. Zelí působí proti bakteriálním nákazám, stimuluje činnost jater a přispívá k regulaci trávicích pochodů. V trávicím traktu pomáhá ničit škodlivé bakterie a viry. Podporuje tvorbu červených krvinek a hormonů, zvyšuje energii a mobilizuje obranné látky proti infekcím. Konzumace čerstvého zelí a pití zelné šťávy pomáhá při vykašlávání nebo k odhlenění.

Ze zelí si můžete připravit výborný a zdravý salát>>>

Video se připravuje ...

Již staří Římané...

Jako jeden z nejzdravějších druhů zeleniny oceňovali zelí již ve starém Římě. Jedli ho syrové, vařené nebo sušené, později ve středověku se začalo hojně uplatňovat i kvašené. Ze zelí se připravovala řada léků. Speciálním odvarem se vyprazdňoval žaludek a navozovalo zvracení. Polosyrovým zelím s přídavkem soli, kmínu a většího množství oleje a odvarem z něho se léčily potíže s močením. Usušené omaštěné a teplé zelí se doporučovalo na nespavost a stařeckou slabost. Zelím se také léčily vředy, polypy v nose nebo poruchy sluchu.

Velkého ocenění se zelí dostalo i ve středověké a renesanční Evropě. Například se mělo jíst při otravě houbami, listí a semínka byly dobré při kousnutí vzteklým psem, šťáva se užívala proti kousnutí od ještěrky. Uplatňovalo se i v kosmetice, na pihy nebo proti přílišnému ochlupení. Zelí se uznávalo jako dobrý pokrm pro šestinedělky, které po něm měly hodně mléka. Prý se dávalo i dětem místo kaše, aby rychleji začaly chodit. Zejména ve šlechtickém prostředí bylo zelí ceněno jako prevence proti opilosti nebo při kocovině.

Naložte ho!

Zelí je naprosto ideální zelenina k nakládání a konzervování. Připravte si ho podle některého receptu i vy. Získáte díky tomu skvělou chuťovku i zásobárnu vitaminů na zimní měsíce.

Čalamáda s paprikou a mrkví

Čalamáda s paprikou a mrkví Čalamáda s paprikou a mrkví • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg zelí
  • 500 g červené papriky
  • 2 cibule
  • 2 menší okurky

Na nálev:

  • 1 l vody
  • 250 ml 8% octa
  • 80 g cukru
  • 30 g soli
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 3 kuličky pepře

Postup:

1. Všechnu zeleninu nakrouhejte na nudličky a kolečka a promíchejte v míse.

2. Vodu a všechny ostatní ingredience na nálev dejte do hrnce a přiveďte k varu.

3. Zelnou směs naplňte do dobře vymytých sklenic, zalijte nálevem, uzavřete víčky a sterilujte 30-40 minut při teplotě 90 °C.

Nakládané červené zelí

Nakládané červené zelí Nakládané červené zelí • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg červeného zelí
  • 200 ml jablečného octa
  • 2 citrony
  • 1 lžíce soli

Postup:

1. Zelí nakrouhejte do mísy. Přidejte šťávu ze dvou citronů, sůl a vše zalijte jablečným octem. Rukama zelí pořádně promíchejte a promačkejte.

2. Takto připravené zelí napěchujte do čistých zavařovacích sklenic (potřebujete 3 půllitrové a jednu čtvrtlitrovou) a pořádně zatlačte. Šťávu, která zůstala v míse, rovnoměrně rozdělte do sklenic.

3. Sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte hodinu stát. Pak je otočte víčky vzhůru a nechte stát ještě 24 hodin. Potom můžete zelí konzumovat nebo sklenice uložte do chladu a temna, kde zelí vydrží až dva měsíce.

TIP: Pro vylepšení chuti můžete do sklenic k zelí přidat kopr a kuličky pepře.

Papriky plněné zelím

Papriky plněné kysaným zelím Papriky plněné kysaným zelím • Autor: profimedia.cz

Suroviny:

  • bílé kysané zelí
  • bílé nebo červené papriky
  • cibule

Nálev:

  • 3,75 l vody
  • 1,25 l 8% octa
  • 370 g krupicového cukru
  • 25 tablet sacharinu
  • 150 g soli

Koření:

  • bobkový list
  • celý pepř
  • hořčičné semínko

Postup:

1. Všechny suroviny na nálev svařte v hrnci a nechte prochladnout. 

2. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Paprikám vykrojte stopku a odstraňte z nich semeníky tak, aby papriky zůstaly v celku.

3. Papriky naplňte kysaným zelím, vyskládejte je do sklenic a proložte cibulí. 

4. Do každé sklenice přidejte 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, půl lžičky hořčičného semínka a zalijte zchlazeným nálevem. Můžete případně přidat i pár kapek oleje, ale není to nutné.

5. Sklenice uzavřete víčky a sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

TIP: Místo kysaného můžete papriky naplnit i čerstvým zelím. Nakrájejte menší hlávku zelí na drobné nudličky, posypte lžící soli a lžící cukru, promíchejte, dobře promačkejte rukama a nechte asi hodinu odležet. Pak zelím naplňte papriky a dále pokračujte podle receptu. 

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí Domácí kysané zelí • Autor: iStock

Suroviny:

  • 5 kg zelí
  • 10 zdravých malých jablíček 
  • 100 g soli
  • 10 g kmínu
  • několik vinných listů

Kromě toho:

  • 2 velké sklenice o obsahu 5 l
  • 2 kousky čistého plátna
  • 2 kameny

Postup:

1. Zelí zbavte košťálů, nakrájejte ho na nudličky a smíchejte ve velké míse se solí a kmínem.

2. Dno čistých sklenic pokryjte vinnými listy a omytými malými jablíčky. Pak sklenice naplňte asi do tří čtvrtin zelím a průběžně ho pečlivě pěchujte, aby ve sklenici nezůstaly vzduchové bubliny a zelí pustilo šťávu, která musí sahat až nad zelí.

3. Zelí překryjte kouskem plátna propláchnutého v horké vodě, zatižte ho čistým kamenem a sklenice nechte stát asi 6 dní při teplotě 20 °C. Pak zelí přeneste do chladnější místnosti s teplotou pod 15 °C a tam ho nechte 4 – 6 týdnů kvasit. Během té doby kontrolujte povrch zelí a plátno občas propláchněte, abyste odstranili vzniklý křís, a podle potřeby povrch zalijte solným roztokem (na 1 l vody 15 g soli), aby zelí bylo neustále potopeno.

4. Vykvašené zelí přemístěte do chladna, postupně ho odebírejte a dbejte na to, aby byla na povrchu stále vrstva tekutiny. 

TIP: Zelná šťáva je vysoce ceněným léčivým nápojem, takže ji v žádném případě nevylévejte. Jablíčka na dně nádoby jsou opravdovou „třešinkou na dortu“, jen chvilku trvá, než se k nim dopracujete.

Video se připravuje ...

 

Autor: PL, AK