Zavařte si zelí: 4 recepty plné vitaminu C, které oceníte nejen v zimě
Zelí je typicky česká zelenina, dokonce jedna z nejoblíbenějších. Naši předkové ho nakládali na zimu do sudů a v každé domácnosti jich měli v zásobě hned několik. My vám ukážeme, jak tuhle vitaminovou bombu zavařit do sklenic, a ještě k tomu na několik různých a chutných způsobů.
Čerstvé zelí obsahuje docela hodně vitaminu C. A nejen to bílé. V červeném zelí je ho dokonce ještě víc. Škopek plný kysaného zelí s sebou vozili v dřívějších dobách námořníci, aby se ochránili před kurdějemi. Zelí je zásobárnou i mnoha dalších důležitých látek, například draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, karotenu nebo vitaminů skupiny B. Zelí působí proti bakteriálním nákazám, stimuluje činnost jater a přispívá k regulaci trávicích pochodů. V trávicím traktu pomáhá ničit škodlivé bakterie a viry. Podporuje tvorbu červených krvinek a hormonů, zvyšuje energii a mobilizuje obranné látky proti infekcím. Konzumace čerstvého zelí a pití zelné šťávy pomáhá při vykašlávání nebo k odhlenění.
Ze zelí si můžete připravit výborný a zdravý salát>>>
Již staří Římané...
Jako jeden z nejzdravějších druhů zeleniny oceňovali zelí již ve starém Římě. Jedli ho syrové, vařené nebo sušené, později ve středověku se začalo hojně uplatňovat i kvašené. Ze zelí se připravovala řada léků. Speciálním odvarem se vyprazdňoval žaludek a navozovalo zvracení. Polosyrovým zelím s přídavkem soli, kmínu a většího množství oleje a odvarem z něho se léčily potíže s močením. Usušené omaštěné a teplé zelí se doporučovalo na nespavost a stařeckou slabost. Zelím se také léčily vředy, polypy v nose nebo poruchy sluchu.
Velkého ocenění se zelí dostalo i ve středověké a renesanční Evropě. Například se mělo jíst při otravě houbami, listí a semínka byly dobré při kousnutí vzteklým psem, šťáva se užívala proti kousnutí od ještěrky. Uplatňovalo se i v kosmetice, na pihy nebo proti přílišnému ochlupení. Zelí se uznávalo jako dobrý pokrm pro šestinedělky, které po něm měly hodně mléka. Prý se dávalo i dětem místo kaše, aby rychleji začaly chodit. Zejména ve šlechtickém prostředí bylo zelí ceněno jako prevence proti opilosti nebo při kocovině.
Naložte ho!
Zelí je naprosto ideální zelenina k nakládání a konzervování. Připravte si ho podle některého receptu i vy. Získáte díky tomu skvělou chuťovku i zásobárnu vitaminů na zimní měsíce.
Čalamáda s paprikou a mrkví
Suroviny:
- 1 kg zelí
- 500 g červené papriky
- 2 cibule
- 2 menší okurky
Na nálev:
- 1 l vody
- 250 ml 8% octa
- 80 g cukru
- 30 g soli
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 3 kuličky pepře
Postup:
1. Všechnu zeleninu nakrouhejte na nudličky a kolečka a promíchejte v míse.
2. Vodu a všechny ostatní ingredience na nálev dejte do hrnce a přiveďte k varu.
3. Zelnou směs naplňte do dobře vymytých sklenic, zalijte nálevem, uzavřete víčky a sterilujte 30-40 minut při teplotě 90 °C.
Nakládané červené zelí
Suroviny:
- 1 kg červeného zelí
- 200 ml jablečného octa
- 2 citrony
- 1 lžíce soli
Postup:
1. Zelí nakrouhejte do mísy. Přidejte šťávu ze dvou citronů, sůl a vše zalijte jablečným octem. Rukama zelí pořádně promíchejte a promačkejte.
2. Takto připravené zelí napěchujte do čistých zavařovacích sklenic (potřebujete 3 půllitrové a jednu čtvrtlitrovou) a pořádně zatlačte. Šťávu, která zůstala v míse, rovnoměrně rozdělte do sklenic.
3. Sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte hodinu stát. Pak je otočte víčky vzhůru a nechte stát ještě 24 hodin. Potom můžete zelí konzumovat nebo sklenice uložte do chladu a temna, kde zelí vydrží až dva měsíce.
TIP: Pro vylepšení chuti můžete do sklenic k zelí přidat kopr a kuličky pepře.
Papriky plněné zelím
Suroviny:
- bílé kysané zelí
- bílé nebo červené papriky
- cibule
Nálev:
- 3,75 l vody
- 1,25 l 8% octa
- 370 g krupicového cukru
- 25 tablet sacharinu
- 150 g soli
Koření:
- bobkový list
- celý pepř
- hořčičné semínko
Postup:
1. Všechny suroviny na nálev svařte v hrnci a nechte prochladnout.
2. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Paprikám vykrojte stopku a odstraňte z nich semeníky tak, aby papriky zůstaly v celku.
3. Papriky naplňte kysaným zelím, vyskládejte je do sklenic a proložte cibulí.
4. Do každé sklenice přidejte 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, půl lžičky hořčičného semínka a zalijte zchlazeným nálevem. Můžete případně přidat i pár kapek oleje, ale není to nutné.
5. Sklenice uzavřete víčky a sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.
TIP: Místo kysaného můžete papriky naplnit i čerstvým zelím. Nakrájejte menší hlávku zelí na drobné nudličky, posypte lžící soli a lžící cukru, promíchejte, dobře promačkejte rukama a nechte asi hodinu odležet. Pak zelím naplňte papriky a dále pokračujte podle receptu.
Domácí kysané zelí
Suroviny:
- 5 kg zelí
- 10 zdravých malých jablíček
- 100 g soli
- 10 g kmínu
- několik vinných listů
Kromě toho:
- 2 velké sklenice o obsahu 5 l
- 2 kousky čistého plátna
- 2 kameny
Postup:
1. Zelí zbavte košťálů, nakrájejte ho na nudličky a smíchejte ve velké míse se solí a kmínem.
2. Dno čistých sklenic pokryjte vinnými listy a omytými malými jablíčky. Pak sklenice naplňte asi do tří čtvrtin zelím a průběžně ho pečlivě pěchujte, aby ve sklenici nezůstaly vzduchové bubliny a zelí pustilo šťávu, která musí sahat až nad zelí.
3. Zelí překryjte kouskem plátna propláchnutého v horké vodě, zatižte ho čistým kamenem a sklenice nechte stát asi 6 dní při teplotě 20 °C. Pak zelí přeneste do chladnější místnosti s teplotou pod 15 °C a tam ho nechte 4 – 6 týdnů kvasit. Během té doby kontrolujte povrch zelí a plátno občas propláchněte, abyste odstranili vzniklý křís, a podle potřeby povrch zalijte solným roztokem (na 1 l vody 15 g soli), aby zelí bylo neustále potopeno.
4. Vykvašené zelí přemístěte do chladna, postupně ho odebírejte a dbejte na to, aby byla na povrchu stále vrstva tekutiny.
TIP: Zelná šťáva je vysoce ceněným léčivým nápojem, takže ji v žádném případě nevylévejte. Jablíčka na dně nádoby jsou opravdovou „třešinkou na dortu“, jen chvilku trvá, než se k nim dopracujete.