Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!

21. října 2017 • 06:00

Kysané zelí je mimořádnou vitamínovou bombou, podle odborníků je jednou z nejzdravějších potravin. Věděli jste, že už při konzumaci pouhých 200 gramů kysaného zelí je pokryta doporučená denní dávka vitamínu C? A protože některé varianty kysaného zelí v obchodech obsahují různé konzervanty, doporučujeme si vyrobit zelí vlastní. A jak na výrobu domácího kysaného zelí krok za krokem? Vyzkoušejte náš postup!

Na domácí kysané zelí budete potřebovat:

  • hlávku zelí
  • sůl (v poměru 20 gramů soli na 1 kilogram zelí)
  • kmín

Pro zavařování pak zavařovací sklenice s víčky omnia či potravinářskou fólii s gumičkou.

Kysané zelíKysané zelí • Autor: iStock

Krouhání zelí

Zelí je potřeba nejdříve nakrouhat. Nejrychlejší způsob je hlávku rozřezat nejdříve na poloviny, poté na čtvrtky a z každé pak podélným řezem odstranit košťál. Jednotlivé čtvrtky půjdou už jednoduše nakrouhat. Řežte pouze vertikálně a pomalu otáčejte hlávku, dokud ji celou nenakrájíte. Zelí lze také nakrájet na struhadle, kdy je vhodné postavit struhadlo do velké misky, aby zelí padalo rovnou dovnitř.

Šikovným pomocníkem je i kuchyňský mixér, do kterého raději dávejte menší kusy zelí, nejlépe čtvrtky, aby se robot nezasekl. Dávejte si ale pozor, abyste nemixovali příliš dlouho a zelí bylo nakrouhané na správně velké kusy.

Kysané zelíKysané zelí • Autor: iStock

Míchání zelí

Pořádně si umyjte ruce a připravte si velký hrnec. V hrnci promíchejte zelí se solí a kmínem. Doporučujeme přidat i další suroviny, zelí dobře ochutí například cibule, jablko, křen nebo kopr. Nechte zelí alespoň dvě až tři hodiny uležet, aby pustilo vodu, poté ho začněte pěchovat do sklenic. Jako sklenice můžete použít klasické zavařovačky, ty musí být pořádně umyté a vyvařené, aby byly vysterilizované.

Do sklenic pak zelí pořádně natlačte, tak aby pustilo šťávu a zmizely všechny vzduchové bubliny. Velmi dobře jde zelí upěchovat dřevěnou palicí. Sklenice neplňte celé, protože zelí při kvašení zvětší objem a mírně se zvedne. Ideálně tak asi dva centimetry pod okraj.

Kysané zelíKysané zelí • Autor: iStock

Kvašení

Pak už stačí sklenice zavíčkovat. Pokud víčka nemáte, dobře poslouží i potravinářská fólie, kterou sklenice zakryjete a posléze gumičkou utěsníte. Sklenice dejte na místo, kde je běžná pokojová teplota, tak nastartujete kvašení. Je vhodné je také zakrýt utěrkou a podložit miskou, do které může unikat případná přebytečná tekutina vznikající během kvašení.

Nechte stát v teple alespoň 5 dnů, pak zelí dejte do chladu, ve kterém dozraje. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhledu. Kdyby bylo ve sklenici naopak tekutiny méně, svařte vodu se solí (v poměru 20 gramů soli na jeden 1 vody) a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalijte. Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije. Pokud se i přesto objeví povrchová plíseň, okamžitě ji odstraňte.

Kysané zelíKysané zelí • Autor: iStock

Vyzkoušeli jsme za vás: 3 recepty z kysaného zelí

Pokud vyrobené kysané zelí nechcete sníst jen tak samotné, je skvělým doplňkem u řady námi vyzkoušených receptů. Například u halušek, do kterých se kysané zelí spolu se slaninou přidává. Halušky jsou navíc velmi jednoduché na suroviny i na čas!

Masožravcům určitě zachutná bůček pečený na zelí. Stačí pořádný kus bůčku, koření, zelenina a lahůdka je na světě.

Kysané zelíKysané zelí • Autor: iStock

A takové vepřové koleno na kysaném zelí se perfektně hodí nejenom k obědu, ale i jako pochutnání k večernímu pivu. Podávejte s hořčicí, křenem a chlebem.

 

Autor: Tereza Langmajerová