Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!

18. října 2023 • 00:15

Kysané zelí je mimořádnou vitaminovou bombou, podle odborníků je dokonce jednou z nejzdravějších potravin. Věděli jste, že už při konzumaci pouhých 200 gramů kysaného zelí je pokryta doporučená denní dávka vitaminu C? A protože některé varianty kysaného zelí v obchodech obsahují různé konzervanty, doporučujeme si vyrobit zelí vlastní. A jak na výrobu domácího kysaného zelí krok za krokem? Vyzkoušejte náš postup!

Pozitivních účinků kysaného zelí využívají lidé už tisíce let. Ve středověku bylo dokonce považováno za všelék. Kromě toho, že díky bakteriím mléčného kvašení prospívá střevům a výrazně zvyšuje imunitu, která se střevy úzce souvisí, kysané zelí také podporuje tvorbu krve a hormonů, snižuje únavu, pomáhá ve vylučování toxických látek z těla.

Na domácí kysané zelí budete potřebovat:

  • hlávku zelí (použijte podzimní zelí, které je pevnější než letní)
  • sůl (v poměru 20 gramů soli na 1 kilogram zelí)
  • kmín

Pro zavařování pak zavařovací sklenice s víčky omnia či potravinářskou fólii s gumičkou.

Video se připravuje ...

Krouhání zelí

Zelí je potřeba nejdříve nakrouhat. Nejrychlejší způsob je hlávku rozkrojit na dvě půlky, ty pak na čtvrtky a z každé podélným řezem odstranit košťál. Jednotlivé čtvrtky půjdou už jednoduše nakrouhat. Řežte pouze vertikálně a pomalu otáčejte hlávku, dokud ji celou nenakrájíte. Zelí lze také nakrájet na struhadle, kdy je vhodné postavit struhadlo do velké mísy, aby zelí padalo rovnou dovnitř.

Šikovným pomocníkem je i elektrický robot v podobě struhadla nebo sekáčku na zeleninu. Do nich je dobré dávat menší kusy zelí, nejlépe čtvrtky, aby se robot nezasekl. Můžete použít i mixér, jen si dávejte pozor, abyste zelí nemixovali příliš dlouho a bylo nakrouhané na správně velké kusy.

Míchání zelí

Pořádně si umyjte ruce a připravte si velkou nádobu, například hrnec nebo škopek. Nasypte do něj zelí, přidejte sůl a kmín. Doporučujeme přidat i další suroviny, zelí dobře ochutí například cibule, jablko (na 1 hlávku 1 kus), křen, hořčičné semínko, trochu kopru nebo koriandru. Vše dobře rukama promíchejte a promačkejte, tedy pěchujte. Tento krok je velmi důležitý. Důvodem je, abyste ze zelí vytlačili co nejvíce vzduchu a zelí pustilo šťávu. Nechte zelí alespoň dvě až tři hodiny uležet, aby pustilo ještě další šťávu, a poté ho začněte pěchovat do sklenic. Můžete použít klasické zavařovačky, které je nutné předem důkladně umýt a sterilizovat. Buď je povařte 10 minut v čisté vodě, nebo je dejte do myčky a zapněte horké oplachování bez čisticích prostředků. Využít můžete i troubu vyhřátou na 140–180 °C, do které dáte sklenice na 20 minut. Pokud mají gumové těsnění, nezapomeňte ho předem odstranit, aby se horkem nezdeformovalo.

Pěchování do sklenic

Do takto připravených sklenic zelí pořádně natlačte tak, aby pustilo šťávu, bylo potopené a zmizely všechny vzduchové bubliny. Velmi dobře jde zelí upěchovat dřevěnou palicí. Sklenice neplňte celé, protože zelí při kvašení zvětší objem a mírně se zvedne. Ideálně tak asi dva centimetry pod okraj.

Kysané zelí Kysané zelí • Autor: iStock

Kvašení

Pak už stačí sklenice zavíčkovat. Pokud víčka nemáte, dobře poslouží i potravinářská fólie, kterou sklenice zakryjete a posléze gumičkou utěsníte, aby k zelí nemohl vzduch. Sklenice dejte na místo, kde je běžná pokojová teplota, tak nastartujete kvašení. Je dobré pod ně postavit tácek s vyššími okraji, protože po pár dnech se díky kvašení mohou víčka začít vydouvat a po stranách bude mírně vytékat šťáva. 

Sklenice nechte stát v teple alespoň 5 dnů, dokud víčka zase nesplasknou. Pak zelí dejte na chladné a tmavé místo, kde dozraje. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhledu. Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije. Pokud se i přesto objeví povrchová plíseň, okamžitě ji odstraňte. Kdyby bylo ve sklenici tekutiny méně, svařte vodu se solí (v poměru 20 gramů soli na jeden 1 litr vody), nechte vychladnout a tímto roztokem zelí zalijte.

Recepty z kysaného zelí

Pokud vyrobené kysané zelí nechcete sníst jen tak samotné, je skvělým doplňkem u řady námi vyzkoušených receptů:

Závin se zelím a uzeným masem

Zelňačka s klobásou

Segedínský guláš podle časopisu F.O.O.D.

Výpečky s chlupatými knedlíky a zelím

Zelňáky se zelným salátem

Kaplická cmunda

Halušky se zelím a slaninou

Kotlety plněné kysaným zelím

Bystřická kyselica

Zapečená bramborová kaše se zelím

Pečené vepřové koleno se zelím

Bůček pečený na zelí

 

 Ochutnejte salát z kysaného zelí >>>

Video se připravuje ...

Autor: Tereza Langmajerová, AK