Jak vyzrát na podzimní nachlazení? Vyrobte si levný a účinný domácí lék zvaný ohnivý cider

20. října 2023 • 00:15

Pokud hledáte účinný a zároveň přírodní lék pro období nachlazení a chřipek, který vás zároveň zahřeje v chladných dnech a podpoří trávení, pak zkuste ohnivý cider. Tento účinný domácí léčivý nápoj, který se v Americe používá už desítky let, je velmi jednoduchý na přípravu, a hlavně účinný.

Posilte svou imunitu

Ohnivý cider, v angličtině Fire Cider, se používá na posílení imunitního systému jako přirozená ochrana před nachlazením a chřipkou a k uvolnění ucpaných dutin. A protože podporuje krevní oběh, bude vám díky němu i příjemně teplo. Základem nápoje je jablečný ocet, který je známým prostředkem na podporu imunity a má i řadu dalších pozitivních účinků na zdraví. Důležité je ale použít jablečný ocet organický, nefiltrovaný, který obsahuje prospěšné látky, včetně enzymů a probiotik.

Do sychravého počasí je skvělý i ginger shot neboli zázvorový panák>>>

Video se připravuje ...

Pokaždé jiný, vždycky skvělý

O vznik ohnivého cideru se zasloužila známá americká bylinkářka Rosemary Gladstar, která v 80. letech minulého století vytvořila se skupinou studentů California School of Herbal Studies recept na jeho přípravu. Od té doby si ohnivý cider začal žít tak trochu svým životem, rozšířil se do celého světa a receptura se různě měnila. Lidé si upravovali složení, někteří přidali čerstvou nastrouhanou kurkumu pro protizánětlivé působení, echinaceu pro posílení imunity, šípky, nakrájený pomeranč nebo citron na doplnění vitaminu C nebo tymián pro jeho antibakteriální vlastnosti a podporu dýchání. Dnes tak můžete najít řadu verzí tohoto nápoje.

Netradiční kombinace

My pro vás máme původní recept od Rosemary Gladstar, který je dodnes nejznámější a nejoblíbenější. Kombinace jablečného octa, česneku, cibule, křenu, zázvoru, kajenského pepře a medu možná nevypadá na první pohled úplně lákavě, nicméně věřte, že výsledkem je chutný nápoj se sladkou, pikantní, nakyslou a mírně štiplavou chutí.

Jak se ohnivý cider užívá?

  • Na podporu imunity se doporučuje užívat denně 1–2 polévkové lžíce. Pokud cítíte příznaky nachlazení, dopřejte si tuto dávku třikrát denně. Protože je jablečný ocet kyselý a může narušovat zubní sklovinu, je dobré ohnivý cider vždy ještě zapít trochou vody, nebo si alespoň vypláchnout ústa čistou vodou. 
  • Ohnivý cider můžete také přimíchat do sklenice s džusem nebo vlažným čajem
  • Při prvních známkách škrábání v krku lze ohnivý cider používat i jako kloktadlo. 
  • Smíchaný půl na půl s medem je ohnivý cider výborným prostředkem proti kašli. Nedávejte ho ale dětem mladším než jeden rok. 
  • Ohnivý cider můžete používat také místo klasického octa do salátových dresinků, marinád na maso, polévek nebo omáček, které vyžadují trochu kyselosti. 

Ohnivý cider podle Rosemary Gladstar

Co budete potřebovat:

  • 1/2 šálku nastrouhaného čerstvého křenu
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/4 šálku nasekaného česneku
  • 1/4 šálku nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • kajenský pepř (sušený nebo čerstvý nasekaný), podle chuti
  • jablečný ocet na zalití
  • med podle chuti

Postup:

1. Do půllitrové sklenice dejte křen, cibuli, česnek, zázvor a pepř. Vše zalijte jablečným octem tak, aby sahal asi 10 cm nad ostatní ingredience. Sklenici uzavřete dobře přiléhajícím víčkem a dejte na teplé místo. Každý den obsah sklenice protřepejte.

2. Po 3 až 4 týdnech tekutinu přeceďte přes sítko, nalijte do čisté sklenice a podle chuti oslaďte medem. Ten by měl vyvážit kyselou chuť ostatních přísad.  

3. Nápoj můžete skladovat i při pokojové teplotě, lepší je ale dát ho do lednice, kde vydrží až rok. 

Když nemáte čas

Ne každý chce nebo může čekat několik týdnů, než bude nápoj hotový. Proto existuje i blesková verze receptu, díky které můžete mít ohnivý cider hotový už za 15 minut!

Bleskový ohnivý cider

Co budete potřebovat:

  • 2/3 šálku jablečného octa
  • 1/2 šálku nakrájeného čerstvého ananasu
  • kousek oloupaného čerstvého zázvoru (asi 5 cm)
  • kousek oloupaného čerstvého křenu (asi 2 cm)
  • 1 velký oloupaný stroužek česneku
  • 1/4 malé limetky, včetně kůry
  • 1 a 1/2 lžíce medu 
  • 1/2 lžičky mleté ​​kurkumy
  • špetku mletého černého pepře
  • 1/8 lžičky mletého kajenského pepře

Postup:

1. Všechny přísady dejte do mixéru a mixujte alespoň 30 vteřin při vysokých otáčkách, dokud nebude směs hladká a bez hrudek.

2. Směs přelijte přes jemné sítko do čisté lahve, měli byste získat krásně oranžový nápoj. Podle chuti ho oslaďte medem, případně dolaďte chuť a štiplavost ještě přidáním kurkumy nebo kajenského pepře. Uchovávejte ho v chladu a užívejte výše zmíněným způsobem.

Víte, jak správně připravit zázvorový čaj? >>>

Video se připravuje ...

Autor: AK