Steaky z květáku: Levná dobrota, u které vám vůbec nebude vadit, že je bez masa

14. září 2023 • 06:00

Opravdu musí být steaky jen z masa? Když trochu přimhouříte oči, tak určitě ne. Zkuste si je udělat z květáku. Je to úžasná surovina, a když objevíte možnosti, které skýtá, můžete z něj připravit spoustu opravdových delikates, jež možná ještě neznáte. Vyzkoušejte jednu z nich. 

Ano, je to pořád jen květák a maso z něj nevykouzlíte. Ale když ho nakrájíte na plátky, opravdu pak připomínají steaky z masa. Navíc nejsou tak drahé, s minimem kalorií, a když je dobře ochutíte, vůbec vám nebude vadit, že je tentokrát večeře vegetariánská.

Uvařte si z květáku i výbornou polévku>>>

Video se připravuje ...

Jak steaky z květáku připravit

Kupte květák, který je hezky pevný, větší a nemá mezi růžicemi moc velké mezery. Takový se při krájení nebude rozpadat.

Opatrně odstraňte listy, odkrojte kousek košťálu, květák omyjte a nechte důkladně oschnout. Kdyby v květáku zůstala voda, v troubě by se pak spíš dusil, než pekl. 

Pak květák položte na bok a spodní část zarovnejte nožem trochu do roviny, aby se květák při krájení nekýval.

Květák rozkrojte na dvě poloviny a každou pak nakrájejte směrem od středu na plátky silné asi 1–1,5 cm.Na krájení použijte ostrý nůž.

Pokud při krájení některé růžičky odpadnou, nic se neděje. Můžete je upéct společně se steaky (budou měkké trochu dřív) nebo je použijte třeba do polévky.

Hotové steaky posypejte nasekanou petrželkou Hotové steaky posypejte nasekanou petrželkou • Autor: iStock

Základní recept na květákové steaky

Co budete potřebovat:

  • 1 větší květák nakrájený na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř, případně další koření nebo bylinky podle vlastní chuti (viz naše tipy níže)

Postup:

1. Plátky květáku rozložte na plech vyložený papírem na pečení, z obou stran je lehce potřete olivovým olejem, trochu osolte a opepřete.  

2. Plech dejte do trouby vyhřáté na 220 °C a steaky pečte asi 20 minut. Pak je opatrně otočte a pečte ještě 10–15 minut, dokud nezačne květák hnědnout (nebojte se nechat ho zhnědnout trochu víc, bude chutnější).

NAŠE TIPY: 

Na ochucení květákových steaků se hodí i mletá paprika, sušený nebo čerstvý česnek, kari koření, italské bylinky nebo třeba dobré grilovací koření. 

Steaky z květáku můžete připravit i na grilu. Budou mít ještě lepší chuť, opékejte je ale pomalu a ne na přímém žáru, aby se nepřipálily.

Téměř hotové steaky lze také posypat nastrouhaným sýrem (například parmazánem) a nechat ho roztavit.

Hotové steaky posypejte nasekanou zelenou petrželkou. Skvělé jsou i nasekané lehce opražené loupané mandle. 

Jak steaky podávat

Pokud květákové steaky dobře ochutíte, jsou výborné jen tak samotné nebo s kouskem pečiva. Podávat je můžete i jako přílohu k masu nebo naopak s přílohou, například bramborovou kaší. A ještě vylepšit se dají různými omáčkami:

S gremolatou

Co budete potřebovat:

  • steaky z květáku podle základního receptu + 1 citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 bio citron
  • 1/4 hrnku jemně nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 střední cibuli šalotku
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a mletý pepř

Postup:

1. Na plátky květáku rozložte před pečením ještě jeden citron nakrájený na plátky.

2. V misce smíchejte olivový olej, omytý a jemně nasekaný citron (včetně kůry), petrželku, jemně nasekanou cibuli a česnek, trochu soli a pepře.

3. Horké steaky rozdělte na talíře, na každý dejte asi lžičku gremolaty a ihned podávejte.

Omáčka chimichurri Omáčka chimichurri • Autor: iStock

S omáčkou chimichurri

Co budete potřebovat:

  • steaky z květáku podle základního receptu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku paprikových vloček
  • 3/4 hrnku čerstvého koriandru
  • 1/4 hrnku čerstvého oregana
  • šťávu z 1 limetky
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř

Postup:

Utřený stroužek česneku rozmixujte s ostatními přísadami na hladkou hustší omáčku a podávejte ke steakům.

Květákové steaky s parmazánem Květákové steaky s parmazánem • Autor: iStock

S citronem a parmazánem

Co budete potřebovat:

  • steaky z květáku podle základního receptu
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 1/4 hrnku piniových semínek
  • 1 lžičku čerstvého tymiánu
  • 1 citron
  • nasekanou zelenou petrželku na posypání

Postup:

1. Horké steaky posypte parmazánem, piniovými semínky a lístky tymiánu a pokapejte citronem. Vraťte je zpátky do trouby a pečte asi 5 minut, dokud se sýr neroztaví a semínka nezačnou lehce tmavnout.

2. Před podáváním steaky podle chuti ještě pokapejte trochou citronové šťávy a olivového oleje a lehce posypte petrželkou.

Se zázvorovo-sójovou omáčkou

Co budete potřebovat:

  • steaky z květáku podle základního receptu
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžíci vody
  • špetku cukru
  • 1 jemně nasekanou zelenou cibulku
  • 1 lžičku jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky opražených sezamových semínek

Postup:

Všechny přísady na omáčku smíchejte v misce, rozdělte ji na horké steaky a ihned podávejte.

Květákové steaky po italsku Květákové steaky po italsku • Autor: iStock

Po italsku

Co budete potřebovat:

  • 1 květák nakrájený na plátky
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • špetku paprikových vloček
  • sůl a mletý pepř
  • 1 hrnek vaší oblíbené rajčatové omáčky na těstoviny
  • 200 g plátků mozzarelly na zapékání
  • nasekanou zelenou petrželku na posypání

Postup:

1. V misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, paprikové vločky, sůl a pepř. Touto směsí potřete plátky květáku a upečte je stejně jako v základním receptu.

2. Na každý upečený plátek dejte asi dvě lžíce rajčatové omáčky, přidejte dva plátky mozzarelly a vše dejte ještě asi na 10 minut do trouby, až se sýr začne roztékat.

3. Nakonec troubu přepněte na gril a nechte zapékat ještě asi 2 minuty, dokud sýr nezačne lehce hnědnout (pozor, ať ho nespálíte).  

Video se připravuje ...

Autor: AK