Letní těstovinové saláty 5x jinak: Caprese, s masem, tuňákem nebo pečenou zeleninou

13. srpna 2024 • 05:50

Těstovinové saláty jsou v horkých letních dnech skvělou volbou pro každou příležitost – ať už jde o rodinnou večeři, piknik v parku nebo grilování s přáteli. Můžete je podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu. Připravili jsme pro vás pět úžasných receptů, které využívají sezónní suroviny a jsou jednoduché na přípravu. 

Jaký těstovinový salát si připravíte?

Těstovinový salát Caprese

Těstovinový salát s kuřecím masem a avokádem

Řecký těstovinový salát

Těstovinový salát s tuňákem a piniovými oříšky

Letní těstovinový salát s pečenou zeleninou

Zkuste i tuto variantu těstovinového salátu s tuňákem>>>

Těstovinový salát Caprese

Co budete potřebovat:

  • 250 g krátkých těstovin (např. fusilli nebo penne)
  • 200 g cherry rajčátek
  • 200 g mini mozzarelly
  • čerstvou bazalku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • mletý pepř
  • sůl

Těstovinový salát Caprese Těstovinový salát Caprese • Autor: iStock

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus). Sceďte je a nechte vychladnout.

2. Rajčátka nakrájejte na půlky, mozzarellu na menší kousky.

3. V míse smíchejte těstoviny, rajčátka, mozzarellu a natrhané lístky bazalky. Přidejte olivový olej, balzamikový ocet, osolte a opepřete podle chuti. Vše dobře promíchejte a podávejte.

Těstovinový salát s kuřecím masem a avokádem

Těstovinový salát s kuřecím masem a avokádem Těstovinový salát s kuřecím masem a avokádem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g krátkých těstovin
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 avokádo
  • 10 cherry rajčátek
  • 1/2 římského salátu
  • 2 lžíce oleje na opečení
  • hrst chlebových krutonů
  • mletý pepř
  • sůl
  • 50 g nastrouhaného parmazánu

Na zálivku:

  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce řeckého bílého jogurtu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžíci nastrouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a nechte je vychladnout.

2. Kuřecí prsa z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej a kuřecí prsa na něm opečte z obou stran dozlatova, asi 6-8 minut z každé strany. Maso nechte chvíli odpočinout a pak ho nakrájejte na menší kousky.

3. Avokádo podélně rozkrojte, odstraňte pecku, dužninu vydlabejte lžící a nakrájejte na kostičky. Rajčátka nakrájejte na čtvrtky. Salát natrhejte na kousky.

4. V misce smíchejte majonézu, řecký jogurt, citronovou šťávu, drcený česnek, dijonskou hořčici a nastrouhaný parmazán a zálivku dochuťte podle potřeby solí a pepřem. 

5. V míse smíchejte uvařené těstoviny, nakrájená kuřecí prsa, římský salát, cherry rajčata a krutony. Přidejte zálivku a vše dobře promíchejte, aby se ingredience obalily v omáčce. Salát podávejte posypaný strouhaným parmazánem.

Řecký těstovinový salát

Řecký těstovinový salát Řecký těstovinový salát • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g krátkých těstovin (např. conchiglie)
  • 1 okurku
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 červenou cibuli
  • 150 g černých oliv bez pecek
  • 150 g sýru feta
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci červeného vinného octa
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus), sceďte je a nechte vychladnout.

2. Okurku nakrájejte na kostičky, rajčátka na čtvrtky, cibuli na tenké plátky a olivy překrojte na půlky.

3. Těstoviny dejte do mísy, přidejte okurku, rajčata, cibuli, olivy a rozdrobený sýr feta a lehce promíchejte. Pak přidejte olivový olej, vinný ocet, natrhanou bazalku, sůl a pepř, opět vše promíchejte a podávejte.

Těstovinový salát s tuňákem a piniovými oříšky

Těstovinový salát s tuňákem Těstovinový salát s tuňákem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g krátkých těstovin (např. fusilli)
  • 1 konzervu tuňáka v olivovém oleji
  • 100 g rukoly
  • 200 g cherry rajčátek
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citronovou šťávu (podle chuti)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus), sceďte je a nechte vychladnout.

2. Cherry rajčátka nakrájejte na půlky. Piniové oříšky lehce opražte na suché pánvi, dokud nezískají zlatavou barvu. Rukolu omyjte a osušte.

3. Ve velké míse smíchejte vychladlé těstoviny s tuňákem (včetně oleje z konzervy), rukolou, cherry rajčátky a piniovými oříšky. Přidejte olivový olej, sůl, pepř a případně šťávu z citronu a vše dobře promíchejte. Salát můžete podávat ihned, nebo ho nechat odležet v lednici, aby se chutě lépe propojily.

Letní těstovinový salát s pečenou zeleninou 

Těstovinový salát s pečenou zeleninou Těstovinový salát s pečenou zeleninou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g těstovin penne
  • 1 menší cuketu
  • 1 střední lilek
  • 1 žlutou papriku
  • 1 červenou papriku
  • 200 g cherry rajčátek
  • 2–3 stroužky česneku (lze vynechat)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvou bazalku
  • balzamikový ocet na dochucení
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Cuketu, lilek a papriky omyjte a nakrájejte na menší kousky. Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, přidejte prolisovaný česnek, vše pokapejte 2 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete. Zeleninu dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20-25 minut, dokud není měkká a lehce opečená. Na posledních 5 minut přidejte k zelenině i cherry rajčátka překrojená na půlky.

2. Během pečení zeleniny uvařte těstoviny v osolené vodě al dente (tvrdší na skus), sceďte je a nechte vychladnout.

3. V míse smíchejte vychladlé těstoviny s pečenou zeleninou. Přidejte zbylou lžíci olivového oleje a nakrájenou čerstvou bazalku. Salát osolte, opepřete a můžete přidat i trochu balzamikového octa pro zvýraznění chuti. 

Chutnat by vám mohl i tento těstovinový salát s kuřecím masem>>>

Autor: Jana Dvořáková