Letní těstovinové saláty 5x jinak: Caprese, s masem, tuňákem nebo pečenou zeleninou
Těstovinové saláty jsou v horkých letních dnech skvělou volbou pro každou příležitost – ať už jde o rodinnou večeři, piknik v parku nebo grilování s přáteli. Můžete je podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu. Připravili jsme pro vás pět úžasných receptů, které využívají sezónní suroviny a jsou jednoduché na přípravu.
Jaký těstovinový salát si připravíte?
Těstovinový salát s kuřecím masem a avokádem
Těstovinový salát s tuňákem a piniovými oříšky
Letní těstovinový salát s pečenou zeleninou
Zkuste i tuto variantu těstovinového salátu s tuňákem>>>
Těstovinový salát Caprese
Co budete potřebovat:
- 250 g krátkých těstovin (např. fusilli nebo penne)
- 200 g cherry rajčátek
- 200 g mini mozzarelly
- čerstvou bazalku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci balzamikového octa
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus). Sceďte je a nechte vychladnout.
2. Rajčátka nakrájejte na půlky, mozzarellu na menší kousky.
3. V míse smíchejte těstoviny, rajčátka, mozzarellu a natrhané lístky bazalky. Přidejte olivový olej, balzamikový ocet, osolte a opepřete podle chuti. Vše dobře promíchejte a podávejte.
Těstovinový salát s kuřecím masem a avokádem
Co budete potřebovat:
- 300 g krátkých těstovin
- 2 kuřecí prsa
- 1 avokádo
- 10 cherry rajčátek
- 1/2 římského salátu
- 2 lžíce oleje na opečení
- hrst chlebových krutonů
- mletý pepř
- sůl
- 50 g nastrouhaného parmazánu
Na zálivku:
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce řeckého bílého jogurtu
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 drcený stroužek česneku
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžíci nastrouhaného parmazánu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a nechte je vychladnout.
2. Kuřecí prsa z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej a kuřecí prsa na něm opečte z obou stran dozlatova, asi 6-8 minut z každé strany. Maso nechte chvíli odpočinout a pak ho nakrájejte na menší kousky.
3. Avokádo podélně rozkrojte, odstraňte pecku, dužninu vydlabejte lžící a nakrájejte na kostičky. Rajčátka nakrájejte na čtvrtky. Salát natrhejte na kousky.
4. V misce smíchejte majonézu, řecký jogurt, citronovou šťávu, drcený česnek, dijonskou hořčici a nastrouhaný parmazán a zálivku dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
5. V míse smíchejte uvařené těstoviny, nakrájená kuřecí prsa, římský salát, cherry rajčata a krutony. Přidejte zálivku a vše dobře promíchejte, aby se ingredience obalily v omáčce. Salát podávejte posypaný strouhaným parmazánem.
Řecký těstovinový salát
Co budete potřebovat:
- 250 g krátkých těstovin (např. conchiglie)
- 1 okurku
- 200 g cherry rajčátek
- 1 červenou cibuli
- 150 g černých oliv bez pecek
- 150 g sýru feta
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci červeného vinného octa
- 1 hrst čerstvé bazalky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus), sceďte je a nechte vychladnout.
2. Okurku nakrájejte na kostičky, rajčátka na čtvrtky, cibuli na tenké plátky a olivy překrojte na půlky.
3. Těstoviny dejte do mísy, přidejte okurku, rajčata, cibuli, olivy a rozdrobený sýr feta a lehce promíchejte. Pak přidejte olivový olej, vinný ocet, natrhanou bazalku, sůl a pepř, opět vše promíchejte a podávejte.
Těstovinový salát s tuňákem a piniovými oříšky
Co budete potřebovat:
- 300 g krátkých těstovin (např. fusilli)
- 1 konzervu tuňáka v olivovém oleji
- 100 g rukoly
- 200 g cherry rajčátek
- 2 lžíce piniových oříšků
- 2 lžíce olivového oleje
- citronovou šťávu (podle chuti)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus), sceďte je a nechte vychladnout.
2. Cherry rajčátka nakrájejte na půlky. Piniové oříšky lehce opražte na suché pánvi, dokud nezískají zlatavou barvu. Rukolu omyjte a osušte.
3. Ve velké míse smíchejte vychladlé těstoviny s tuňákem (včetně oleje z konzervy), rukolou, cherry rajčátky a piniovými oříšky. Přidejte olivový olej, sůl, pepř a případně šťávu z citronu a vše dobře promíchejte. Salát můžete podávat ihned, nebo ho nechat odležet v lednici, aby se chutě lépe propojily.
Letní těstovinový salát s pečenou zeleninou
Co budete potřebovat:
- 250 g těstovin penne
- 1 menší cuketu
- 1 střední lilek
- 1 žlutou papriku
- 1 červenou papriku
- 200 g cherry rajčátek
- 2–3 stroužky česneku (lze vynechat)
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvou bazalku
- balzamikový ocet na dochucení
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Cuketu, lilek a papriky omyjte a nakrájejte na menší kousky. Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, přidejte prolisovaný česnek, vše pokapejte 2 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete. Zeleninu dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20-25 minut, dokud není měkká a lehce opečená. Na posledních 5 minut přidejte k zelenině i cherry rajčátka překrojená na půlky.
2. Během pečení zeleniny uvařte těstoviny v osolené vodě al dente (tvrdší na skus), sceďte je a nechte vychladnout.
3. V míse smíchejte vychladlé těstoviny s pečenou zeleninou. Přidejte zbylou lžíci olivového oleje a nakrájenou čerstvou bazalku. Salát osolte, opepřete a můžete přidat i trochu balzamikového octa pro zvýraznění chuti.
Chutnat by vám mohl i tento těstovinový salát s kuřecím masem>>>