Zdravé těstoviny: Boloňské špagety, pesto i těstovinový salát s lososem

10. ledna 2019 • 00:00

Těstoviny v kombinaci s dobře zvolenou omáčkou se řadí na první místo mezi dietními obědy. Pomocí těchto pár tipů si zvládnete uvařit těstoviny chutně a zároveň zdravě, bez zbytečných kalorií! Inspirujte se známými recepty, jako jsou boloňské špagety, nebo vsaďte na jednoduchost a připravte těstoviny s pestem a jemnou ricottou.

Špagety aglio olio nebo s boloňskou omáčkou

Zejména děti ze všeho nejvíce milují špagety. Jedním z tradičních receptů jsou boloňské špagety, které najdete v jídelním lístku téměř každé restaurace. Ale proč si je zdravě nepřipravit doma? Vybírejte kvalitní hovězí maso s nižším obsahem tuku a sterilovaná rajčata bez přidaného cukru. Pokud nemáte na přípravu špaget příliš času, pak si uvařte lehce pikantní špagety aglio olio e peperoncino s olivovým olejem, které máte hotové raz dva.

Těstoviny s tuňákem, kuřetem i zeleninou

Chystáte si oběd do krabičky na pár dní dopředu? Udělejte si těstovinový salát. Sázkou na jistotu je těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou nebo těstovinový salát s lososem, který přetvoříte snadno v dietnější verzi, a to výměnou majonézy nebo její části za bílý jogurt. O něco rychlejší variantou jsou pak penne s kukuřicí a tuňákem. Ve zdravém jídle by ale neměla chybět ani zelenina. Na jejím množství proto nešetřete a uvařte si bezmasé těstoviny, které vás zasytí. Pokud ale maso přece jen postrádáte, vyzkoušejte recept na těstoviny se špenátem a kuřecím masem nebo čerstvé těstoviny s chřestem a pancettou.

Pesto: záruka oběda do 15 minut

Omáčku na těstoviny můžete připravit i za studena, a to ve formě pesta. Nemusíte ho kupovat, snadno a během chvilky ho umixujete i doma. Na linguine s rukolovým pestem budete kromě těstovin potřebovat rukolu, kvalitní olivový olej, piniové oříšky a výrazný italský sýr. O něco vydatnějším jídlem jsou pak těstoviny s ricottou a pestem. Čerstvý sýr ricotta ovšem obsahuje minimum kalorií, a tak se ho ani během dietního režimu nemusíte obávat do jídelníčku zařadit.

Zapečené těstoviny dvakrát jinak

Zapečené těstoviny často obsahují příliš mnoho tuku kvůli smetanovým zálivkám, proto se zejména v dietě příliš nedoporučují. Odpírat si je ale rozhodně nemusíte. Takové zapečené těstoviny s brokolicí připravíte i ze smetany s nižším podílem tuku. Neholdujete-li masu, zamilujete si zapečené těstoviny se špenátem a tofu, které vás díky vyššímu obsahu bílkovin zasytí na dlouhou dobu.

Milujete těstoviny? Zkuste i další recepty, které najdete ZDE >>>

Autor: Veronika Duží