Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že se jim máte vyhnout?

11. října 2023 • 00:00

Cuketa je úžasná a všestranná zelenina, kterou je navíc velmi snadné si vypěstovat na vlastní zahradě. Má ale i svou stinnou stránku. V určitých případech totiž může způsobit nepříjemnou otravu. Podle čeho poznáte, že je cuketa, kterou se chystáte zpracovat, jedovatá?

Cukety patří do rodiny tykví a říká se jim také maso vegetariánů. Jsou chudší na vitaminy (nejvíce obsahují vitaminu A), zato poskytují minerály, které naše tělo potřebuje (draslík, fosfor, hořčík i vápník). Nejchutnější a také nejvíc ceněné jsou cukety do velikosti 20 cm, které není nutné loupat. Z těch si můžete uvařit třeba výbornou polévku>>>

Video se připravuje ...

Cukety patří mezi zeleninu nenáročnou na pěstování. I při minimální péči můžete sklízet velkou úrodu. Jenže právě domácí plody mohou v sobě skrývat nebezpečí v podobě chemické látky zvané kukurbitacin, kterou obsahují například i okurky, dýně nebo tykve. Kukurbitacin má rostlinu chránit před hmyzem a nemocemi, nicméně pro člověka je toxický, a to i v případě, že cuketu budete smažit, péct nebo dlouho vařit. Příznaky otravy se většinou projevují několik hodin po konzumaci a naštěstí nebývají závažné. I tak vás mohou ale pěkně potrápit. „Po konzumaci hořkých cuket je možno očekávat průjem, křeče v břiše, zvracení. Obtíže se objevují 1-2 hodiny po požití. Křeče mohou trvat i několik dní, jiné účinky jsou méně časté. Zřídka se popisují i korozivní účinky na zažívací trakt s krvácením, u hořkých dýní a tykví mohou být příznaky závažnější. Sledování v nemocnici se doporučuje, jsou-li příznaky závažnější než lehké zažívací obtíže, zejména při hořké chuti dýně," říká MUDr. Kateřina Kotíková, Ph.D., vedoucí lékařka z pražského Toxikologického informačního střediska. Ve velmi vzácných případech může dojít až ke smrtelné otravě. Například v roce 2014 zemřel důchodce z německého Hildesheimu poté, co snědl guláš vyrobený z cuket, které dostal od souseda ze zahrádky.  

Při podezření na otravu jedovatými cuketami se doporučuje zvýšený příjem tekutin a dieta v podobě netučných jídel, jako je vařená rýže, suché rohlíky nebo banány. Při vážnějších potížích byste určitě měli kontaktovat lékaře.

Jedovaté mohou být jen cukety z vlastní úrody Jedovaté mohou být jen cukety z vlastní úrody • Autor: iStock

Jak poznat jedovatou cuketu?

Přítomnost kukurbitacinu v cuketě se dá naštěstí odhalit velmi snadno podle nepříjemně hořké chuti. Stačí si trochu kousnout do syrového plodu, a pokud chutná hořce, sousto vyplivněte a cuketu vyhoďte. Toxické látky se vyskytují u cuket vypěstovaných z vlastních semínek, hlavně u přezrálých plodů a v okolí stopek. Dobrou prevencí je tedy i sklízení cuket v době, kdy jsou ještě menší. Raději se vyhněte velkým cuketám, které jste nestihli včas sklidit, nebo které jste dostali od známých či sousedů. Chutná-li cuketa hořce, nesnažte se hořkost odstranit tím, že ji budete dlouho vařit nebo přidáte víc koření. Hořkost nezmizí ani po delší tepelné úpravě a nebezpečné toxiny se tím nezničí. Pouze zkazíte celé jídlo, které bude chutnat nahořkle.

Pozor na plody ze zahrádky

K otravám způsobeným cuketami dochází pouze u plodů z vlastní úrody. Komerční pěstitelé zeleniny používají semena geneticky upravená tak, aby jedovatou chemikálii neobsahovala, díky čemuž jsou plody i chutnější. Také většina běžně pěstovaných odrůd cuket obsahuje díky dlouhodobému šlechtění minimální obsah kukurbitacinu, takže pokud jste si cukety vypěstovali z kupovaných semínek, měly by být naprosto bezpečné. K nadměrné produkci jedovatého kukurbitacinu dochází jen za určitých podmínek, kdy se rostlina snaží bránit. Například při velkém suchu a vysokých teplotách, nevhodné zemině nebo přítomnosti škůdců.

Jedovaté látky se v plodech mohou zvyšovat i v důsledku velkého sucha a horka Jedovaté látky se v plodech mohou zvyšovat i v důsledku velkého sucha a horka • Autor: iStock

Nebezpečí mohou představovat i vlastní semínka. Řada zahrádkářů si na konci sezóny schovává semínka z přerostlých cuket, aby si z nich příští rok vypěstovali nové rostliny. Často se ale stává, že rostlinu, ze které taková přerostlá cuketa pochází, opylují včely, které předtím opylovaly i okrasné (nejedlé) druhy tykví někde v okolí (může to být v okruhu až tří kilometrů). A tyto okrasné tykve na rozdíl od svých jedlých příbuzných naopak zadržují vysoké hladiny toxických látek. Říká se tomu křížové opylení, které sice aktuální úrodu neovlivní, ale semena z této úrody určená na výsadbu v následujícím roce mohou být jedovatá.

Pokud se tedy chcete vyhnout jedovatým cuketám, dodržujte tyto zásady:

Pěstujte cukety (i okurky) pouze z kupovaných semínek. Nepoužívejte semínka z vlastní úrody.

Cukety sklízejte ve chvíli, kdy jsou ještě menší a křehké. Nenechávejte je přerůst do velkých rozměrů.

Každý plod před použitím ochutnejte, zda nechutná hořce. Pokud ano, vyhoďte ho.

Pokud je sucho a horko, zajistěte rostlinám dostatek vody.

Cuketové placky Cuketové placky • Autor: iStock

Nezatracujete cukety

Ani přes výše zmíněné byste na cukety určitě neměli zanevřít. Je to skvělá zelenina, a pokud nechutná hořce, můžete ji bez obav použít a v kuchyni s ní doslova kouzlit. Naslano i nasladko. Zkuste třeba tyto recepty:

 Cukeťák z trouby

Cuketové placičky

Cukety plněné mletým masem

Cuketové cannelloni s ricottou

Cuketové muffiny se slaninou a sýrem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová bábovka

Čokoládová buchta z cukety

Cuketový perník

Video se připravuje ...

Autor: AK