Pečená zelenina z trouby: Řepa, květák i dýně

1. února 2018 • 00:00

Pečená zelenina je v chladném období pro naše tělo přesně to pravé  je zdravá, zahřeje a hlavně s ní není tolik práce! Hodí se jako příloha k masu, k obědu i k večeři. Jak ji připravit, aby chutnala i tomu nejzarytějšímu masožravci? Není to nic složitého.

Pečlivě zvažte, jakou zeleninu budete péct

Nejlépe se pečou takové druhy zeleniny, které mají větší množství škrobu a vlákniny. Mezi ně patří řepa, mrkev, dýně, petržel, celer, brambory, brokolice nebo květák. Velmi chutné jsou také cibule, česnek nebo tuřín. Naopak vodnaté druhy zeleniny mohou pečení zkomplikovat, jsou to například rajčata a houby. Ty obsahují velké množství vody, ve které se zelenina nebude péct, ale spíše dusit. Nevhodná je také listová zelenina, kterou byste v troubě velmi brzo spálili. 

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem a rybou!

Pečená zelenina je výbornou přílohou k masu, ale chutná skvěle i samotná Pečená zelenina je výbornou přílohou k masu, ale chutná skvěle i samotná • Autor: istock

Příprava zeleniny před pečením

Zeleninu pořádně umyjte a zbavte těch částí, které se nedají jíst. Můžete ji také oloupat, ale pokud slupku pořádně umyjete, není to třeba. Nakrájejte ji na menší kousky, aby se rychle upekla. Všechny kousky by měly být stejně velké, aby se zelenina upekla rovnoměrně. Poté ji promíchejte ve větším množství oleje. Na oleji nešetřete, abyste zeleninu nepekli nasucho. 

Zeleninu před pečením pořádně umyjte Zeleninu před pečením pořádně umyjte • Autor: istock

Sůl, koření i bylinky

Koření by na zelenině určitě nemělo chybět, propůjčuje jí totiž chuť. Samozřejmostí je pepř a sůl, pokud chcete trochu orientální nádech, použijte třeba římský kmín, kari nebo chilli. Zeleninu solte i kořeňte rovnou, aby se chuť stihla se zeleninou propojit. S bylinkami ale chvíli počkejte. Jsou hodně křehké, takže by se mohly spálit  je vhodné je přidat spíše pár minut před dopečením. 

S olejem, bylinkami ani s kořením nešetřete S olejem, bylinkami ani s kořením nešetřete • Autor: istock

Dejte zelenině čas

Zeleninu pečte na vyšší stupeň, jedině tak krásně zezlátne a bude mít výraznější chuť. Rozhodně jí dejte čas a pečte ji nejméně 20 minut, tvrdší zelenině, jako je například řepa, dejte i více. Občas ji promíchejte, aby se z jedné strany nestihla spálit.  

Tipy na pečenou zeleninu z časopisu F.O.O.D.

Pokud jste pečenou zeleninu ještě neochutnali, určitě vyzkoušejte pečenou dýni s cizrnou a pestem. Dýně je po upečení krásně šťavnatá, nasládlá a vláčná, zato cizrna křupavá. Upečenou dýni pak podávejte přelitou pestem a posypanou čerstvou bazalkou. Pesto dodá pikantnost a bazalka krásnou vůni. 

Dýně je po upečení krásně šťavnatá a nasládlá Dýně je po upečení krásně šťavnatá a nasládlá • Autor: istock

Šanci určitě také dejte řepě. Pečená řepa chutná nejlépe česnekem a fetou, moc dobrá je také s rukolou a ořechy. Když přidáte nějaké dobré pečivo, budete mít výbornou večeři nebo lehký oběd. 

Vynikající červená řepa: Skvělé recepty za pár kaček!

Pečená řepa je skvělá s feta sýrem nebo s vlašskými ořechy Pečená řepa je skvělá s feta sýrem nebo s vlašskými ořechy • Autor: istock

Jestli chcete experimentovat s kořením, zkuste pečený květák s kari. Květák je chuťově velmi neutrální zelenina, ke které když přidáte nějaké koření, promění se v lahůdku. Pikantně kořeněný květák je skvělý samotný, ale moc dobře chutná i s jogurtovým dipem. 

Květák s kari je lehce pikantní Květák s kari je lehce pikantní • Autor: istock

Zeleninu rozhodně nemusíte jíst jen tak samotnou. Brambory můžete zapéct společně s dalšími surovinami. Zkuste tyto zapečené brambory se smetanou a parmazánem  hned máte oběd, který nezklame! 

 Proč jíst kořenovou zeleninu? Je to zásobárna vitamínů i přírodní afrodiziakum!

Zapečené brambory se smetanou a sýrem je klasika, která nikdy nezklame Zapečené brambory se smetanou a sýrem je klasika, která nikdy nezklame • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová