Od pondělí do pátku: Výborné studené saláty, které oceníte v parných dnech

22. července 2024 • 05:51

Jestli jste si mysleli, že salát není pořádné jídlo, vyvedeme vás z omylu. I salátem se můžete pěkně nacpat, ale neodrovná vás po horkém letním dni tak, jako knedlíky. A ještě si výborně pochutnáte. Od pondělí až do pátku!

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Těstovinový salát s tuňákem

Úterý: Letní kuřecí salát 

Středa: Quinoový salát s fetou a zeleninou

Čtvrtek: Caprese salát s mozzarellou a bazalkou

Pátek: Turecký bulgurový salát

Pondělí: Studený těstovinový salát s tuňákem

Těstovinový salát s tuňákem Těstovinový salát s tuňákem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g krátkých těstovin (lze použít i zbytek vařených)
  • 1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 hrnek cherry rajčátek
  • 1/2 hrnku černých oliv bez pecek
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente, sceďte je, nasypte do mísy a nechte vychladnout.

2. Mezitím z tuňáka slijte šťávu a natrhejte ho vidličkou na menší kousky. Rajčátka a olivy rozkrojte na půlky, bazalku nakrájejte nadrobno a vše přidejte do mísy k vychladlým těstovinám. 

3. V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, jemně nasekaný česnek, sůl a pepř. Zálivku přidejte do mísy se salátem, dobře promíchejte a salát podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Před podáváním ho nechte rozležet v lednici, aby se chutě propojily. 

TIP: Máte-li rádi parmazán, nastrouhejte ho a lehce jím posypte salát těsně před podáváním. 

Můžete zkusit i tuto verzi salátu s tuňákem a těstovinami>>>

Video se připravuje ...

Úterý: Letní kuřecí salát 

Co budete potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 lžíci řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 1 hlávku římského salátu
  • 1/2 hrnku nastrouhané mrkve
  • 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů, nasekaných
  • 1/4 hrnku rozinek (nemusí být)

Na zálivku:

  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžičku medu
  • mletý pepř
  • sůl

Letní kuřecí salát Letní kuřecí salát • Autor: iStock

Postup:

1. Kuřecí prsa osolte a opepřete a opečte je z obou stran v pánvi na oleji (asi 3-4 minuty z každé strany). Přendejte je do malého pekáčku a dejte ještě asi na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, aby se propekla i uvnitř.

2. Mezitím natrhejte salát na kousky a z uvedených ingrediencí umíchejte zálivku.

3. Upečená prsa nechte krátce prochladnout a pak je nakrájejte na tenčí plátky.

4. Ve velké míse smíchejte římský salát, nastrouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy. Přidejte kuřecí plátky a promíchejte. Pak přidejte připravenou zálivku a opět promíchejte.

5. Salát podávejte ihned, doplněný čerstvým pečivem.

Středa: Quinoový salát s fetou a zeleninou 

Quinoový salát s fetou a zeleninou Quinoový salát s fetou a zeleninou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 200 g quinoy
  • 250 g cherry rajčátek
  • 1 zelenou papriku
  • 1 menší červenou cibuli
  • hrst rukoly
  • hrst baby špenátu
  • 2 lžíce mandlí
  • 150 g sýru Feta
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Quinou uvařte podle návodu na obalu, přesypte ji do mísy a nechte vychladnout.

2. Rajčátka nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, očištěnou papriku na kostičky, cibuli na menší kousky, mandle nasekejte nahrubo a vše přidejte spolu s rukolou a baby špenátem do mísy s vychladlou quinoou.

3. Z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře umíchejte zálivku, přidejte ji k salátu a promíchejte.

4. Nakonec salát posypte rozdrobenou fetou a podávejte. 

Čtvrtek: Caprese salát s mozzarellou a bazalkou

Caprese salát s mozzarellou a bazalkou Caprese salát s mozzarellou a bazalkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 velká rajčata
  • 300 g mozzarelly v nálevu
  • hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Střídavě je pokládejte na talíř a občas je proložte lístkem bazalky. 

2. V misce smíchejte olivový olej s balzamikovým octem, solí a pepřem.

3. Salát pokapejte připraveným dresinkem a podávejte s čerstvou bagetou.

Pátek: Turecký bulgurový salát 

Bulgurový salát Bulgurový salát • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek bulguru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibuli
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžíci paprikové pasty (lze vynechat)
  • 1 okurku
  • 2 rajčata
  • 4 jarní cibulky
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • hrst nasekané máty
  • šťávu ze 2 citronů
  • 1 lžíci sirupu z granátového jablka (nebo balzamikového octa)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Bulgur nasypte do mísy, zalijte ho hrnkem vroucí vody, přikryjte a nechte stát asi 10-15 minut, dokud bulgur neabsorbuje veškerou vodu a nezměkne.

2. Mezitím na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte rajčatový protlak a případně paprikovou pastu, dobře promíchejte a restujte ještě pár minut. Přidejte šálek horké vody a povařte několik minut.

3. Hotovou cibulovou směs přidejte do mísy s bulgurem a dobře promíchejte. Pak přidejte okurku a rajčata nakrájené na malé kostičky, jarní cibulky nakrájené na tenké plátky, nasekanou petržel a mátu a opět dobře promíchejte.

4. Nakonec salát dochuťte citronovou šťávou, granátovým sirupem nebo balzamikovým octem, solí a pepřem. Podávejte ho vychlazený nebo ohřátý na pokojovou teplotu.

Salát s grilovaným sýrem halloumi je skvělá věc!>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková