Od pondělí do pátku: Výborné studené saláty, které oceníte v parných dnech
Jestli jste si mysleli, že salát není pořádné jídlo, vyvedeme vás z omylu. I salátem se můžete pěkně nacpat, ale neodrovná vás po horkém letním dni tak, jako knedlíky. A ještě si výborně pochutnáte. Od pondělí až do pátku!
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Těstovinový salát s tuňákem
Úterý: Letní kuřecí salát
Středa: Quinoový salát s fetou a zeleninou
Čtvrtek: Caprese salát s mozzarellou a bazalkou
Pátek: Turecký bulgurový salát
Pondělí: Studený těstovinový salát s tuňákem
Co budete potřebovat:
- 300 g krátkých těstovin (lze použít i zbytek vařených)
- 1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 hrnek cherry rajčátek
- 1/2 hrnku černých oliv bez pecek
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- šťávu z 1 citronu
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente, sceďte je, nasypte do mísy a nechte vychladnout.
2. Mezitím z tuňáka slijte šťávu a natrhejte ho vidličkou na menší kousky. Rajčátka a olivy rozkrojte na půlky, bazalku nakrájejte nadrobno a vše přidejte do mísy k vychladlým těstovinám.
3. V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, jemně nasekaný česnek, sůl a pepř. Zálivku přidejte do mísy se salátem, dobře promíchejte a salát podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Před podáváním ho nechte rozležet v lednici, aby se chutě propojily.
TIP: Máte-li rádi parmazán, nastrouhejte ho a lehce jím posypte salát těsně před podáváním.
Můžete zkusit i tuto verzi salátu s tuňákem a těstovinami>>>
Úterý: Letní kuřecí salát
Co budete potřebovat:
- 2 kuřecí prsa
- 1 lžíci řepkového nebo slunečnicového oleje
- 1 hlávku římského salátu
- 1/2 hrnku nastrouhané mrkve
- 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů, nasekaných
- 1/4 hrnku rozinek (nemusí být)
Na zálivku:
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžičku medu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuřecí prsa osolte a opepřete a opečte je z obou stran v pánvi na oleji (asi 3-4 minuty z každé strany). Přendejte je do malého pekáčku a dejte ještě asi na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, aby se propekla i uvnitř.
2. Mezitím natrhejte salát na kousky a z uvedených ingrediencí umíchejte zálivku.
3. Upečená prsa nechte krátce prochladnout a pak je nakrájejte na tenčí plátky.
4. Ve velké míse smíchejte římský salát, nastrouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy. Přidejte kuřecí plátky a promíchejte. Pak přidejte připravenou zálivku a opět promíchejte.
5. Salát podávejte ihned, doplněný čerstvým pečivem.
Středa: Quinoový salát s fetou a zeleninou
Quinoový salát s fetou a zeleninou
Co budete potřebovat:
- 200 g quinoy
- 250 g cherry rajčátek
- 1 zelenou papriku
- 1 menší červenou cibuli
- hrst rukoly
- hrst baby špenátu
- 2 lžíce mandlí
- 150 g sýru Feta
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Quinou uvařte podle návodu na obalu, přesypte ji do mísy a nechte vychladnout.
2. Rajčátka nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, očištěnou papriku na kostičky, cibuli na menší kousky, mandle nasekejte nahrubo a vše přidejte spolu s rukolou a baby špenátem do mísy s vychladlou quinoou.
3. Z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře umíchejte zálivku, přidejte ji k salátu a promíchejte.
4. Nakonec salát posypte rozdrobenou fetou a podávejte.
Čtvrtek: Caprese salát s mozzarellou a bazalkou
Caprese salát s mozzarellou a bazalkou
Co budete potřebovat:
- 4 velká rajčata
- 300 g mozzarelly v nálevu
- hrst čerstvé bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Střídavě je pokládejte na talíř a občas je proložte lístkem bazalky.
2. V misce smíchejte olivový olej s balzamikovým octem, solí a pepřem.
3. Salát pokapejte připraveným dresinkem a podávejte s čerstvou bagetou.
Pátek: Turecký bulgurový salát
Co budete potřebovat:
- 1 šálek bulguru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibuli
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 1 lžíci paprikové pasty (lze vynechat)
- 1 okurku
- 2 rajčata
- 4 jarní cibulky
- hrst nasekané zelené petrželky
- hrst nasekané máty
- šťávu ze 2 citronů
- 1 lžíci sirupu z granátového jablka (nebo balzamikového octa)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Bulgur nasypte do mísy, zalijte ho hrnkem vroucí vody, přikryjte a nechte stát asi 10-15 minut, dokud bulgur neabsorbuje veškerou vodu a nezměkne.
2. Mezitím na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte rajčatový protlak a případně paprikovou pastu, dobře promíchejte a restujte ještě pár minut. Přidejte šálek horké vody a povařte několik minut.
3. Hotovou cibulovou směs přidejte do mísy s bulgurem a dobře promíchejte. Pak přidejte okurku a rajčata nakrájené na malé kostičky, jarní cibulky nakrájené na tenké plátky, nasekanou petržel a mátu a opět dobře promíchejte.
4. Nakonec salát dochuťte citronovou šťávou, granátovým sirupem nebo balzamikovým octem, solí a pepřem. Podávejte ho vychlazený nebo ohřátý na pokojovou teplotu.
Salát s grilovaným sýrem halloumi je skvělá věc!>>>