Od pondělí do pátku: Večeře z těstovin 5x jinak, od klasiky až po netradiční kombinace

27. května 2024 • 04:46

Těstoviny jsou tak variabilní surovina, že vám vůbec nebude vadit jíst je celý pracovní týden. Od pondělí do pátku si tak můžete pochutnávat na úžasně různorodých a chutných pokrmech. Máme pro vás pět jednoduchých receptů, od italské klasiky až po kombinace, které možná ještě neznáte. 

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Špagety carbonara

Úterý: Penne s pestem a sušenými rajčaty

Středa: Těstoviny s rajčaty a sardinkami

Čtvrtek: Těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou

Pátek: Linguine s krevetami a citronovou omáčkou

Pondělí: Špagety carbonara

Špagety carbonara Špagety carbonara • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g špaget
  • 200 g pancetty, nakrájené na kostičky
  • 2 velká vejce
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl

1. Špagety uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus).

2. Mezitím na pánvi opečte pancettu dokřupava.

3. Ve velké míse smíchejte syrová vejce, parmazán a dostatek černého pepře.

4. Uvařené špagety sceďte, ihned je přidejte do mísy s vejci a rychle promíchejte, aby se vejce spojila s těstovinami a vytvořila krémovou omáčku. Pokud je moc hustá, přidejte jednu až dvě naběračky vody z těstovin.

5. Přidejte opečenou pancettu, promíchejte a podávejte. 

Pondělní večeři si můžete uvařit i podle videa>>>

Video se připravuje ...

Úterý: Penne s pestem a sušenými rajčaty

Co budete potřebovat:

  • 400 g penne
  • 3–4 lžíce bazalkového pesta
  • 100 g sušených rajčat v oleji, nakrájených
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 50 g piniových oříšků
  • nastrouhaný parmazán na posypání

Penne s pestem a sušenými rajčaty Penne s pestem a sušenými rajčaty • Autor: iStock

Postup:

1. Penne uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus).

2. Sušená rajčata nakrájejte na kousky a lehce je orestujte na pánvi s olivovým olejem.

3. Pánev s rajčaty odstavte z ohně, přidejte uvařené a scezené těstoviny, pesto a dobře promíchejte.

4. Těstoviny rozdělte do misek nebo talířů, každou porci posypte parmazánem a piniovými oříšky, podávejte. 

Středa: Těstoviny s rajčaty a sardinkami

Těstoviny s rajčaty a sardinkami Těstoviny s rajčaty a sardinkami • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 400 g těstovin (např. tagliatelle)
  • 400 g cherry rajčat
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 120 g sardinek v oleji
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • nastrouhaný parmazán na posypání

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus).

2. Drobně nasekanou cibuli a česnek zpěňte v pánvi na rozehřátém oleji. Přidejte cherry rajčata překrojená na půlky, osolte, opepřete a restujte, dokud nezměknou. Pak přidejte sardinky rozdělené na kousky, promíchejte a krátce prohřejte.

3. Uvařené těstoviny slijte, přidejte je do pánve s rajčaty a sardinkami, promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

4. Těstoviny rozdělte na talíře, každou porci posypte trochou parmazánu a podávejte.

Výborné jsou i těstoviny s tuňákem>>>

Video se připravuje ...

Čtvrtek: Těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou

Co budete potřebovat:

  • 400 g těstovin (např. penne nebo fusilli)
  • 300 g kuřecích prsou
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou Těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou • Autor: iStock

Postup:

Kuřecí prsa nakrájejte na kousky, osolte je, opepřete, opečte ze všech stran v pánvi na olivovém oleji a dejte stranou.

Na téže pánvi krátce orestujte nasekanou cibuli a česnek. Přilijte smetanu, přidejte špenátové listy, osolte, opepřete a krátce povařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě al dente (tvrdší na skus), sceďte je a přidejte spolu s kuřecím masem do pánve se smetanovou omáčkou. Vše dobře promíchejte a podávejte.

Pátek: Linguine s krevetami a citronovou omáčkou

Linguine s krevetami Linguine s krevetami • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g těstovin linguine
  • 300 g oloupaných krevet
  • šťávu a nastrouhanou kůru z 1 velkého citronu
  • 100 ml bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • nasekanou zelenou petrželku nebo bazalku na posypání

Postup:

1. Linguine uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus).

2. Nasekaný česnek krátce orestujte v pánvi na olivovém oleji jen tak, aby nezačal hnědnout. Přidejte krevety a opečte je, dokud nebudou růžové. Vše zalijte bílým vínem, přidejte citronovou šťávu, kůru a nechte omáčku lehce zredukovat na středním ohni.

3. Uvařené linguine sceďte, přidejte do pánve s omáčkou a krevetami, promíchejte a nechte chvilku společně prohřát. 

4. Těstoviny rozdělte na talíře a podávejte posypané petrželkou nebo bazalkou a trochou čerstvě umletého pepře. 

Autor: Jana Dvořáková