Která část melounu je nejzdravější? Ta, kterou většinou vyhazujeme!

6. července 2023 • 10:00

Melouny jsou ideálním letním ovocem nejen proto, že skvěle chutnají a obsahují spoustu vody. Ukrývají v sobě i zdraví prospěšný poklad, který bohužel většinou vyhazujeme. A slupka to není.

Melounová semínka považuje většina z nás za odpad, který pečlivě z dužniny odstraňujeme. Nebo si rovnou kupujeme speciálně vyšlechtěné melouny bez pecek. Možná jste i vy dospívali s myšlenkou, že když spolknete semínko melounu, vyroste ve vás velký meloun. To je samozřejmě hloupost, stejně jako je chyba semínka z vodního melounu vyplivovat nebo předem preparovat a vyhazovat.  

Video se připravuje ...

I když jsou semínka z melounu malá, ukrývají v sobě spoustu tělu prospěšných látek. Dokonce byla v roce 2017 prohlášena za superpotravinu! Takže když je správně a chutně připravíte, mohou úžasně nahradit třeba smažené bramborové chipsy nebo jiné nezdravé svačinky a využijete je i při vaření nebo pečení. Nemusíte se bát ani kalorií, které obsahují, protože semínek nikdy nesníte najednou tolik, aby to ohrozilo vaši postavu. Pozor si dejte jen pokud máte doma pejska. Tomu klidně dejte červenou dužninu, semínka z ní ale předem vyndejte, protože by mohla vašemu psímu kamarádovi ucpat střeva.

Čím jsou výjimečná?

Semínka melounu jsou jedním z nutričně nejbohatších druhů semen. Obsahují například hořčík, který je nesmírně důležitý pro normální funkci svalů a nervů a také pomáhá udržovat zdravé kosti. Také jsou dobrým zdrojem zinku, jenž je nezbytný pro správné fungování imunitního systému. A podobně jako ořechy a ostatní druhy semen, také melounová semínka obsahují nenasycené mastné kyseliny, které patří mezi takzvané „dobré tuky“, protože pozitivně ovlivňují kardiovaskulární systém a snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi.

Melounová semínka jsou to nejzdravější, co z melounu můžete získat Melounová semínka jsou to nejzdravější, co z melounu můžete získat • Autor: iStock

Podrtit a povařit

Pokud chcete ze semínek vytěžit maximum toho, co obsahují, nestačí je spolknout. Musíte je alespoň rozkousat, aby jen tak neprošla trávicím traktem. Odborníci radí ještě lepší postup, díky kterému tělo maximálně využije jejich benefity: vezměte hrst semínek, podrťte je, zalijte litrem vody a povařte asi 15 minut. Tento odvar (buď i se semínky, nebo jen samotnou tekutinu) se doporučuje užívat dva až tři dny po sobě.

Zdravé zobání nejen k televizi

Příjemnější a chutnější možnost nabízí pojídání dokřupava opražených semínek. Když trochu zapátráte na internetu, objevíte firmy, které je prodávají, a někdy dokonce i doplněná o různé příchutě. Taková si snadno vyrobíte i sami doma. Můžete je nasucho opražit na pánvi nebo je upéct v troubě. Nejdříve semínka omyjte vodou a usušte, například rozložená na plechu umístěném na sluníčku. Pak je dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut. V polovině pečení semínka promíchejte, aby se rovnoměrně propekla a byla hezky křupavá. Hotová semínka můžete ochutit přidáním trochy olivového oleje a soli, případně je posypat skořicí a lehce moučkovým cukrem. Máte-li rádi výraznější chuť, zkuste limetkovou šťávu a mleté chilli nebo kajenský pepř.  

Pražená melounová semínka jsou ideální zdravá svačinka Pražená melounová semínka jsou ideální zdravá svačinka • Autor: iStock

Pražená neochucená melounová semínka mají zajímavou oříškovou nasládlou chuť, takže je lze použít tam, kde se přidávají mandle nebo ořechy. Například do salátů, oblíbených smoothie bowls, koláčů a dalších moučníků. V Indii nebo na Blízkém východě je to naprosto běžné a melounová semínka se tu používají místo oříšků například do kaší, pudinků či různých dezertů.

Vyrobte si melounové koření

Z pražených semínek se v asijských zemích vyrábí i pikantní kořenicí směs, kterou lze posypat třeba rýži.

Na její přípravu potřebujete:

  • 3/4 hrnku semínek z vodního melounu
  • 7–8 sušených chilli papriček
  • 3–4 stroužky česneku
  • špetku soli

Omytá a usušená melounová semínka nasucho opražte na pánvi a vyjměte. Na stejné pánvi opečte chilli papričky, nechte je vychladnout a pak rozmixujte se semínky, nasekanými stroužky česneku a solí. Vzniklou hmotu pak usušte na sluníčku nebo v mírně vyhřáté troubě.

Čím prospějí vašemu zdraví?

Výzkum amerických odborníků z počátku dvacátého století potvrdil, že je možné melounová semínka využít zejména při léčbě onemocnění ledvin a infekcí močových cest. Mají výborný diuretický (močopudný) účinek, a proto jsou vhodná pro pacienty, kteří se potřebují zbavit ledvinových nebo močových kamenů. Ale to není zdaleka všechno, protože melounová semínka jsou velmi účinná při prevenci i léčení mnoha dalších neduhů:

  • Cukrovka – Popíjení odvaru z melounových semínek pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Doporučuje se pít ho tři dny po sobě, pak si dát den přestávku a postup zopakovat.
  • Lepší trávení – Semínka melounu jsou plná vlákniny, která je nezbytná pro správné fungování střev. Aby semínka střevy jen neprošla a byla dokonale využita, je potřeba je předem alespoň podrtit a ideálně i povařit výše zmíněným způsobem a pak vypít.
  • Posílení srdce – Abyste posílili činnost srdce, opět povařte drcená melounová semínka ve vodě a odvar pravidelně popíjejte. Tento postup je dokonce vědecky ověřen. Srdci pomáhá v tomto případě hlavně velké množství hořčíku obsažené v melounových semínkách.
  • Krevní tlak – S krevním tlakem dokážou melounová semínka udělat doslovat zázraky. Obsahují totiž arginin, což je aminokyselina, kterou si lidské tělo neumí za určitých podmínek samo vytvořit. Arginin pomáhá nejen regulovat krevní tlak, ale také obnovuje pružnost cév a snižuje riziko aterosklerózy.
  • Silné kosti – Lidské tělo potřebuje aminokyseliny, jako je arginin a lysin, aby tělo správně fungovalo. A melounová semínka jich obsahují opravdu hodně a pomáhají posilovat kosti a tkáně a také budovat svaly. U lysinu bylo také prokázáno, že jeho příjem urychluje hojení oparů.
  • Nervový systém – Melounová semínka jsou bohatá i na vitaminy skupiny B (například thiamin, niacin nebo kyselinu pantothenovou) nezbytné pro správné fungování metabolismu. Hlavně niacin přispívá k normální činnosti nervové soustavy a také ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Krásnější díky melounovým semínkům

  • Zdravé a silné vlasy – Malá černá semínka vám pomohou získat i krásné a silné vlasy. Popíjením vody svařené se semínky nebo pravidelným pojídáním semínek ochráníte vlasy před negativními vnějšími vlivy a zabráníte i případnému nepříjemnému svrbění pokožky hlavy a tvorbě lupů.
  • Zářivá pleť – Melounová semínka obsahují také značné množství antioxidantů, což jsou zdatní bojovníci proti vráskám. Chcete-li si tedy udržet zdravou, krásnou a mladě vypadající pleť, odvar z melounových semínek popíjejte pravidelně.
Video se připravuje ...
Autor: AK