Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte

19. června 2024 • 04:33

Sladký a šťavnatý vodní meloun je sice plný vody, ale nenechte se mýlit. Může vám totiž prospět mnohem víc, než jen jako osvěžující pochoutka v horkých letních dnech. A navíc se dá chutně využít úplně celý!

Říkáme mu červený, správný název ale je vodní meloun a přízvisko vodní nedostal jen tak pro nic za nic. Obsahuje totiž zhruba 92 procent vody, což z něj dělá skvělý prostředek na uhašení žízně. Také se botanicky řadí mezi plodovou zeleninu, přestože se používá spíš jako ovoce. I když je plný vody, najdete v něm i vlákninu a je vynikajícím zdrojem vitaminu C a velmi dobrým zdrojem vitaminu A. Je prokázáno, že vysoký příjem právě těchto dvou vitaminů snižuje riziko srdečních onemocnění, zlepšuje astmatické stavy, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a zmírňuje některé příznaky osteoartrózy a revmatoidní artritidy. Meloun je také velmi koncentrovaným zdrojem karotenoidu lykopenu, který má silné antioxidační a protirakovinné vlastnosti.

Takto si z celého melounu snadno vyrobíte domácí limonádu>>>

Video se připravuje ...

Meloun je skvělý, a to nejen díky své příjemně sladké chuti. Tady je pár dalších důvodů, proč byste si ho měli hlavně během léta dopřávat co nejvíc.

Ochrání vás před infarktem

Meloun obsahuje silný antioxidant lykopen, který najdete například i v rajčatech, zejména tepelně upravených. V melounu je lykopenu dokonce ještě víc. Jeho hlavním benefitem je, že má protinádorové účinky a pomáhá snižovat rizika srdečních onemocnění a infarktu.

Snižuje krevní tlak a chrání svaly

Meloun obsahuje jako jedna z mála potravin aminokyselinu citrulin, která má téměř magickou schopnost zpomalit ztrátu svalové hmoty způsobenou stárnutím. Při cvičení také přispívá k lepšímu výkonu a pomáhá spálit víc tělesného tuku. Citrulin se v těle přeměňuje na další aminokyselinu zvanou
L-arginin. Z něj se pak vytváří oxid dusnatý, který rozšiřuje krevní cévy, a tím zajišťuje vyšší průtok krve a snižování krevního tlaku.

Dodá tekutiny, i když necítíte žízeň

Meloun je doslova napěchovaný vodou, což je skvělé hlavně v létě, kdy je kvůli horku a případné zvýšené fyzické aktivitě obzvlášť důležité tělo dostatečně hydratovat. Meloun je výborný hlavně pro ty, jejichž tělo má tendenci zaměňovat signály žízně za signály hladu. Je celkem běžné, že lidé mají pocit, že mají hlad, přitom ve skutečnosti pociťují začínající dehydrataci. A tak si místo vody, po které jejich tělo touží, dají něco dobrého k snědku. Když si dají meloun, je problém vyřešen. Hydratuje a zároveň uspokojí chuť na sladké.

Žádný tuk a málo sacharidů

I když meloun chutná sladce, ve srovnání s většinou ostatních druhů ovoce má relativně nízký obsah sacharidů. Navíc neobsahuje vůbec žádný tuk ani cholesterol. Je tak jednou z mála potravin, kterou si mohou vychutnat lidé téměř s jakýmkoli stravovacím plánem. Ať už drží nízkotučnou, nebo třeba nízkosacharidovou dietu.

Vodní meloun Vodní meloun • Autor: iStock

Je skvělý při cvičení v horku

Léto je vhodná doba pro venkovní cvičení, jenže když se v horku hodně potíte, může rychle dojít k nerovnováze elektrolytů, jako je sodík, draslík nebo horčík. Elektrolyty jsou pro tělo nezbytné, protože pomáhají regulovat chemické reakce a udržovat rovnováhu mezi tekutinami uvnitř a vně buněk. A meloun je naštěstí obsahuje. Díky jednomu šálku nakrájeného melounu tak můžete doplnit draslík a pokud si dáte meloun se semínky, získáte i slušné množství hořčíku. Ve velkém horku můžete zkusit také meloun trochu osolit. Zvýrazníte tím jeho sladkou chuť a doplníte sodík, o který tělo přišlo pocením.

Dá se využít úplně celý

Z melounu si zdaleka nejvíc pochutnáváme na krásně červené dužnině.
A protože spoustě lidí vadí semínka, kupují si raději bezpeckovou variantu. Přitom právě melounová semínka jsou nesmírně zdravá, dokonce patří k nutričně nejbohatším druhům semen. Jsou plná hořčíku, zinku a také nenasycených mastných kyselin. Konzumovat se dá i melounová kůra, která je plná živin. Můžete ji přidávat do smoothie či salátů, také se z ní dělá džem, nakládá se do sladkokyselého nálevu nebo z ní lze uvařit chutné indické kari. 

Meloun 3x jinak

Vychlazený meloun je skvělý jen tak samotný, nakrájený na kousky. Jeho šťavnatou dužninu si ale můžete vychutnat i jinak:  

Řecký melounový salát

Řecký melounový salát Řecký melounový salát • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 3 šálky melounu bez semínek, nakrájeného na kostky
  • 1 okurku, nakrájenou na půlkolečka
  • 1 menší červenou cibuli, nakrájenou na tenké plátky
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1/2 šálku nakrájených černých oliv bez pecek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • nasekanou zelenou petrželku na posypání

Postup:

1. V míse smíchejte meloun, okurku, červenou cibuli, sýr feta a olivy.

2. V misce smíchejte olivový olej a citronovou šťávu a zálivku dochuťte solí a pepřem.

3. Zálivku jemně promíchejte se salátem v míse a podávejte ho nejlépe vychlazený, posypaný nasekanou petrželkou, případně doplněný čerstvým pečivem.

Melounový sorbet

Melounový sorbet Melounový sorbet • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 šálky nakrájeného melounu bez semínek
  • 1/2 šálku cukru (můžete upravit množství podle sladkosti melounu a vlastní chuti)
  • 1/4 šálku vody
  • šťávu z 1 limety nebo citronu
  • čerstvé lístky máty na ozdobení

Postup:

1. V kastrůlku zahřejte vodu s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs trochu nezhoustne. Vzniklý cukrový sirup nechte vychladnout.

2. Nakrájený meloun dejte do mixéru, přidejte limetovou šťávu, vychladlý sirup a vše rozmixujte dohladka.

3. Směs přelijte do vhodné mělké nádoby a dejte asi na 2 hodiny do mrazáku. Pak směs vidličkou promíchejte, abyste rozbili ledové krystalky, vraťte zpět do mrazáku a toto opakujte každou hodinu, dokud nebude mít sorbet pevnou konzistenci (trvá to asi 4–5 hodin). 

4. Před podáváním nechte sorbet pár minut změknout při pokojové teplotě, pak ho rozdělte do skleniček a ozdobte čerstvými lístky máty.

Grilovaný meloun

Grilovaný meloun Grilovaný meloun • Autor: nejmelouny.cz

Co budete potřebovat:

  • 1/2 červeného vodního melounu bez pecek
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 citron
  • špetku mletého chilli

Postup:

1. Meloun nakrájejte na silnější kolečka, ty pak překrojte na trojúhelníky a každý napíchněte na špejli. Pokapejte je citronovou šťávou a posypte třtinovým cukrem, do kterého můžete přimíchat trochu mletého chilli.

2. Melounové trojúhelníky položte na rozpálený gril a opečte je z obou stran, až cukr zkaramelizuje. Podávejte je samostatně nebo například jako neobvyklou přílohu k pečenému masu.

Zkuste i další melounové recepty:

Melounová limonáda

Salát s grilovaným melounem

Studená melounovo-okurková polévka

Melounové nanuky

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková