Neuvěřitelné recepty s melounem: Využít můžete sladkou dužninu, slupku i semínka!

27. června 2024 • 05:16

Byla by velká škoda zůstat jen u toho, že meloun nakrájíte a sníte jeho červenou dužninu. Dají se z něj připravit dobroty, které by vás nejspíš vůbec nenapadly. Chutně využít se totiž dá nejen sladká dužnina, ale i kůra a semínka.

Když se to tak vezme, z melounu byste si klidně mohli sestavit celé menu, od předkrmu až po závěrečný koktejl. I když je samotný nakrájený meloun nesmírně osvěžující, nezůstávejte jen u tohoto způsobu jeho konzumace. Připravíte se tím totiž o řadu gurmánských zážitků. Z mražených melounových kostek se například dá velmi jednoduše vyrobit nejen osvěžující zmrzlina, ale třeba i skvělé mražené koktejly, na které už nepotřebujete žádný led. I meloun nakrájený na plátky si můžete chuťově vylepšit. Chcete-li, aby měl sladší chuť, zkuste ho trochu posolit. Nebojte se toho, opravdu to funguje. Nebo přidejte kromě soli ještě limetovou šťávu a špetku mletého chilli.

Naprosto skvělý je meloun také v salátech, například v kombinaci s osvěžující okurkou. Nemusíte se ale omezovat jen na sladkou dužninu. Jedlá je i melounová kůra. Kdybyste ji chroupali jen tak, moc si na ní nepochutnáte, dá se ale například nakládat do sladkokyselého nálevu, dělá se z ní džem a použít ji lze třeba i do indického curry místo masa. A zapomenout bychom neměli ani na melounová semínka, která jsou velmi zdravá a chutná. 

Máme pro vás pár neobvyklých melounových receptů, které určitě stojí za vyzkoušení:

Takto si můžete z melounu vyrobit třeba limonádu>>>

Video se připravuje ...

Melounový soudek s vodkou

Co budete potřebovat:

  • 1 celý bezpeckový meloun
  • vodku
  • ponorný mixér
  • plastový kelímek

Postup:

1. Postup je stejný jako ve videu výše. Do horní části melounu vyřízněte v kůře čtvercový otvor. Měl by být tak velký, aby se do něj vešel ponorný mixér.

2. Do otvoru zatlačte ponorný mixér, zapněte ho na střední rychlost a mixujte asi 2 minuty. Snažte se, abyste rozmixovali všechnu dužninu uvnitř.

3. Do otvoru přilijte vodku a promíchejte. Množství alkoholu je na vás, neměl by ale přebít chuť melounu. Nechte vychladit.

4. Před podáváním do otvoru v melounu zasuňte napůl rozstřižený plastový kelímek, který poslouží jako nálevka.

TIP: Pokud nechcete obsah melounu mixovat, můžete vodku do melounu napíchat pomocí injekční stříkačky. Nechte ho pak dobře vychladit a před podáváním ho nakrájejte na plátky, jak jste zvyklí. Jen ho tentokrát nedávejte dětem.

Bleskové mražené melounové daiquiri

Melounové daiquiri Melounové daiquiri • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 šálky bezpeckového melounu nakrájeného na kostky
  • šťávu z 1 limety
  • 1/2 šálku rumu

Postup:

1. Melounové kostky dejte na několik hodin do mrazáku, aby dobře ztuhly.

2. Pak je nasypte do mixéru, přidejte limetovou šťávu a rum a rozmixujte.

3. Daiquiri přelijte do sklenic, doplňte brčkem a ihned podávejte.

Melounový salát s fetou

Řecký melounový salát Řecký melounový salát • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 3 šálky bezpeckového melounu nakrájeného na kostky
  • 1 šálek okurky nakrájené na půlkolečka
  • 1 šálek rozdrobeného sýru feta
  • několik snítek čerstvé máty
  • 1 červenou cibuli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl
  • černé olivy bez pecek (nemusí být)

Postup:

1. V misce smíchejte olivový olej, vinný ocet a trochu soli.

2. Do větší mísy dejte melounové kostky, okurku, nasekanou mátu a cibuli nakrájenou na tenké plátky. Přidejte zálivku a opatrně promíchejte.

3. Nakonec salát posypte rozdrobenou fetou. Kdo chce, může přidat ještě rozpůlené černé olivy.

Nakládané melounové slupky

Nakládané melounové slupky Nakládané melounové slupky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 šálku nakrájených melounových slupek (bez tmavě zelené části, kterou odstraníte škrabkou na zeleninu)
  • 1 menší mrkev nakrájenou na plátky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vinného octa
  • 1 lžíci omáčky sriracha
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžičku čerstvě mletého pepře

Postup:

1. V kastrůlku přiveďte k varu sójovou omáčku, ocet, cukr a černý pepř, odstavte z ohně a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

2. Nakrájenou melounovou kůru a mrkev dejte do vhodné zavařovací sklenice a zalijte horkým nálevem.

3. Sklenici uzavřete, jemně protřepejte, aby se zelenina rovnoměrně pokryla roztokem, pak pomalu uvolněte víčko a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Víčko opět utáhněte, sklenici dejte do ledničky a nechte alespoň 8 hodin odležet.

4. Takto naloženou melounovou kůru si můžete dávat jako chuťovku, přidávat ji do salátů, smažené rýže nebo třeba sendvičů.

Džem z melounových slupek

Džem z melounových slupek Džem z melounových slupek • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 750–850 g melounových slupek (jen bílé části s tenkou vrstvou růžové, bez tmavě zelené horní vrstvy, kterou odstraňte škrabkou na zeleninu)
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 l vody
  • 150 ml bílého vinného octa
  • šťávu z 1 citronu

Postup:

Melounové slupky omyjte, škrabkou nebo ostrým nožem z nich odstraňte vrchní tmavě zelenou část, která je hodně tvrdá, a nakrájejte je na stejně velké kousky o straně asi 3 cm. 

V hrnci svařte vodu s vinným octem. Přisypte nakrájené slupky a vařte asi hodinu, až budou slupky průsvitné. Díky octu by se neměly moc rozvařit. Slupky pak sceďte, propláchněte studenou vodou a vymačkejte. 

Slupky zvažte, mělo by jich být přibližně 500 g. Do hrnce, ve kterém jste slupky vařili, dejte cukr, přidejte 250 ml vody a zahřejte za průběžného míchání, až se cukr rozpustí. Sirup přiveďte k varu, přidejte slupky a citronovou šťávu a vařte asi 40 minut do zhoustnutí. 

Zavařeninu nalijte do sterilizovaných skleniček, uzavřete je víčky a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí je uložte v chladu. 

Melounový salát s prosciuttem

Melounový salát s prosciuttem Melounový salát s prosciuttem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1/2 menšího vodního melounu bez pecek
  • 8 plátků prosciutta
  • 1 krabičku rukoly
  • 2 lžíce nasucho opražených piniových semínek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Z melounu okrájejte kůru a dužninu nakrájejte na kostky. Plátky prosciutta překrojte podélně na půlky a stočte do ruliček.

2. Na větší talíř nasypte rukolu, přidejte kostičky melounu, prosciutto a vše posypte piniovými semínky. Nakonec salát pokapejte olivovým olejem a podle chuti opepřete. Kdo chce, může přidat i trochu balzamikového octa.

 

Melounová mojito lízátka pro dospělé

Melounová mojito lízátka Melounová mojito lízátka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1/2 vodního melounu nakrájeného na trojúhelníky
  • 1/2 šálku krupicového cukru
  • hrst čerstvé máty
  • 3 limety
  • 1 a 1/2 šálku bílého rumu
  • nasekanou mátu a nastrouhanou limetovou kůru na ozdobení
  • nanuková dřívka

Postup:

1. Na dno větší mísy dejte cukr, mátu a limety nakrájené na kolečka. Vše rozdrťte pomocí barmanské paličky nebo zadní strany lžíce, zalijte rumem a promíchejte.

2. Do mísy přidejte nakrájený meloun, obalte ho rumovou směsí a nechte hodinu marinovat.

3. Dva vhodné tácky, které se vejdou do mrazáku, vyložte papírem na pečení. Plátky melounu vyndejte z rumové směsi, menším ostrým nožem udělejte u každého do kůry malý řez a jemně do něj zatlačte dřívko. Melounové kousky pak rozložte na tácky a nechte alespoň 2 hodiny tuhnout v ledničce.

4. Před podáváním ozdobte lízátka nastrouhanou limetovou kůrou a nasekanou mátou.

Pikantní meloun

Pikantní meloun Pikantní meloun • Autor: Instagram/curry.and.chips

Co budete potřebovat:

  • 1/2 bezpeckového vodního melounu
  • olivový olej
  • chilli vločky
  • rozdrobený sýr feta

Postup:

Z melounu odstraňte kůru a dužninu nakrájejte na trojúhelníkové plátky. Pokapejte je olivovým olejem, posypte chilli vločkami a posypte rozdrobenou fetou. Podávejte jako pikantní chuťovku.

 

Pražená melounová semínka

Pražená melounová semínka jsou ideální zdravá svačinka. Pražená melounová semínka jsou ideální zdravá svačinka. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • melounová semínka
  • olivový olej
  • sůl, případně vaše oblíbené koření

Postup:

1. Semínka dobře omyjte vodou a osušte. Dejte je do misky, zakapejte olivovým olejem, přidejte sůl, případně koření a důkladně promíchejte. 

2. Semínka rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut, dokud nejsou křupavá. Během pečení semínka promíchejte. 

Video se připravuje ...

 

Autor: Anna Kopečková