Neuvěřitelné recepty s melounem: Využít můžete sladkou dužninu, slupku i semínka!
Byla by velká škoda zůstat jen u toho, že meloun nakrájíte a sníte jeho červenou dužninu. Dají se z něj připravit dobroty, které by vás nejspíš vůbec nenapadly. Chutně využít se totiž dá nejen sladká dužnina, ale i kůra a semínka.
Když se to tak vezme, z melounu byste si klidně mohli sestavit celé menu, od předkrmu až po závěrečný koktejl. I když je samotný nakrájený meloun nesmírně osvěžující, nezůstávejte jen u tohoto způsobu jeho konzumace. Připravíte se tím totiž o řadu gurmánských zážitků. Z mražených melounových kostek se například dá velmi jednoduše vyrobit nejen osvěžující zmrzlina, ale třeba i skvělé mražené koktejly, na které už nepotřebujete žádný led. I meloun nakrájený na plátky si můžete chuťově vylepšit. Chcete-li, aby měl sladší chuť, zkuste ho trochu posolit. Nebojte se toho, opravdu to funguje. Nebo přidejte kromě soli ještě limetovou šťávu a špetku mletého chilli.
Naprosto skvělý je meloun také v salátech, například v kombinaci s osvěžující okurkou. Nemusíte se ale omezovat jen na sladkou dužninu. Jedlá je i melounová kůra. Kdybyste ji chroupali jen tak, moc si na ní nepochutnáte, dá se ale například nakládat do sladkokyselého nálevu, dělá se z ní džem a použít ji lze třeba i do indického curry místo masa. A zapomenout bychom neměli ani na melounová semínka, která jsou velmi zdravá a chutná.
Máme pro vás pár neobvyklých melounových receptů, které určitě stojí za vyzkoušení:
Takto si můžete z melounu vyrobit třeba limonádu>>>
Melounový soudek s vodkou
Co budete potřebovat:
- 1 celý bezpeckový meloun
- vodku
- ponorný mixér
- plastový kelímek
Postup:
1. Postup je stejný jako ve videu výše. Do horní části melounu vyřízněte v kůře čtvercový otvor. Měl by být tak velký, aby se do něj vešel ponorný mixér.
2. Do otvoru zatlačte ponorný mixér, zapněte ho na střední rychlost a mixujte asi 2 minuty. Snažte se, abyste rozmixovali všechnu dužninu uvnitř.
3. Do otvoru přilijte vodku a promíchejte. Množství alkoholu je na vás, neměl by ale přebít chuť melounu. Nechte vychladit.
4. Před podáváním do otvoru v melounu zasuňte napůl rozstřižený plastový kelímek, který poslouží jako nálevka.
TIP: Pokud nechcete obsah melounu mixovat, můžete vodku do melounu napíchat pomocí injekční stříkačky. Nechte ho pak dobře vychladit a před podáváním ho nakrájejte na plátky, jak jste zvyklí. Jen ho tentokrát nedávejte dětem.
Bleskové mražené melounové daiquiri

Co budete potřebovat:
- 4 šálky bezpeckového melounu nakrájeného na kostky
- šťávu z 1 limety
- 1/2 šálku rumu
Postup:
1. Melounové kostky dejte na několik hodin do mrazáku, aby dobře ztuhly.
2. Pak je nasypte do mixéru, přidejte limetovou šťávu a rum a rozmixujte.
3. Daiquiri přelijte do sklenic, doplňte brčkem a ihned podávejte.
Melounový salát s fetou

Co budete potřebovat:
- 3 šálky bezpeckového melounu nakrájeného na kostky
- 1 šálek okurky nakrájené na půlkolečka
- 1 šálek rozdrobeného sýru feta
- několik snítek čerstvé máty
- 1 červenou cibuli
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl
- černé olivy bez pecek (nemusí být)
Postup:
1. V misce smíchejte olivový olej, vinný ocet a trochu soli.
2. Do větší mísy dejte melounové kostky, okurku, nasekanou mátu a cibuli nakrájenou na tenké plátky. Přidejte zálivku a opatrně promíchejte.
3. Nakonec salát posypte rozdrobenou fetou. Kdo chce, může přidat ještě rozpůlené černé olivy.
Nakládané melounové slupky

Co budete potřebovat:
- 1 a 1/2 šálku nakrájených melounových slupek (bez tmavě zelené části, kterou odstraníte škrabkou na zeleninu)
- 1 menší mrkev nakrájenou na plátky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového vinného octa
- 1 lžíci omáčky sriracha
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžičku čerstvě mletého pepře
Postup:
1. V kastrůlku přiveďte k varu sójovou omáčku, ocet, cukr a černý pepř, odstavte z ohně a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
2. Nakrájenou melounovou kůru a mrkev dejte do vhodné zavařovací sklenice a zalijte horkým nálevem.
3. Sklenici uzavřete, jemně protřepejte, aby se zelenina rovnoměrně pokryla roztokem, pak pomalu uvolněte víčko a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Víčko opět utáhněte, sklenici dejte do ledničky a nechte alespoň 8 hodin odležet.
4. Takto naloženou melounovou kůru si můžete dávat jako chuťovku, přidávat ji do salátů, smažené rýže nebo třeba sendvičů.
Džem z melounových slupek

Co budete potřebovat:
- 750–850 g melounových slupek (jen bílé části s tenkou vrstvou růžové, bez tmavě zelené horní vrstvy, kterou odstraňte škrabkou na zeleninu)
- 500 g krupicového cukru
- 1 l vody
- 150 ml bílého vinného octa
- šťávu z 1 citronu
Postup:
Melounové slupky omyjte, škrabkou nebo ostrým nožem z nich odstraňte vrchní tmavě zelenou část, která je hodně tvrdá, a nakrájejte je na stejně velké kousky o straně asi 3 cm.
V hrnci svařte vodu s vinným octem. Přisypte nakrájené slupky a vařte asi hodinu, až budou slupky průsvitné. Díky octu by se neměly moc rozvařit. Slupky pak sceďte, propláchněte studenou vodou a vymačkejte.
Slupky zvažte, mělo by jich být přibližně 500 g. Do hrnce, ve kterém jste slupky vařili, dejte cukr, přidejte 250 ml vody a zahřejte za průběžného míchání, až se cukr rozpustí. Sirup přiveďte k varu, přidejte slupky a citronovou šťávu a vařte asi 40 minut do zhoustnutí.
Zavařeninu nalijte do sterilizovaných skleniček, uzavřete je víčky a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí je uložte v chladu.
Melounový salát s prosciuttem

Co budete potřebovat:
- 1/2 menšího vodního melounu bez pecek
- 8 plátků prosciutta
- 1 krabičku rukoly
- 2 lžíce nasucho opražených piniových semínek
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Z melounu okrájejte kůru a dužninu nakrájejte na kostky. Plátky prosciutta překrojte podélně na půlky a stočte do ruliček.
2. Na větší talíř nasypte rukolu, přidejte kostičky melounu, prosciutto a vše posypte piniovými semínky. Nakonec salát pokapejte olivovým olejem a podle chuti opepřete. Kdo chce, může přidat i trochu balzamikového octa.
Melounová mojito lízátka pro dospělé

Co budete potřebovat:
- 1/2 vodního melounu nakrájeného na trojúhelníky
- 1/2 šálku krupicového cukru
- hrst čerstvé máty
- 3 limety
- 1 a 1/2 šálku bílého rumu
- nasekanou mátu a nastrouhanou limetovou kůru na ozdobení
- nanuková dřívka
Postup:
1. Na dno větší mísy dejte cukr, mátu a limety nakrájené na kolečka. Vše rozdrťte pomocí barmanské paličky nebo zadní strany lžíce, zalijte rumem a promíchejte.
2. Do mísy přidejte nakrájený meloun, obalte ho rumovou směsí a nechte hodinu marinovat.
3. Dva vhodné tácky, které se vejdou do mrazáku, vyložte papírem na pečení. Plátky melounu vyndejte z rumové směsi, menším ostrým nožem udělejte u každého do kůry malý řez a jemně do něj zatlačte dřívko. Melounové kousky pak rozložte na tácky a nechte alespoň 2 hodiny tuhnout v ledničce.
4. Před podáváním ozdobte lízátka nastrouhanou limetovou kůrou a nasekanou mátou.
Pikantní meloun

Co budete potřebovat:
- 1/2 bezpeckového vodního melounu
- olivový olej
- chilli vločky
- rozdrobený sýr feta
Postup:
Z melounu odstraňte kůru a dužninu nakrájejte na trojúhelníkové plátky. Pokapejte je olivovým olejem, posypte chilli vločkami a posypte rozdrobenou fetou. Podávejte jako pikantní chuťovku.
Pražená melounová semínka

Co budete potřebovat:
- melounová semínka
- olivový olej
- sůl, případně vaše oblíbené koření
Postup:
1. Semínka dobře omyjte vodou a osušte. Dejte je do misky, zakapejte olivovým olejem, přidejte sůl, případně koření a důkladně promíchejte.
2. Semínka rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut, dokud nejsou křupavá. Během pečení semínka promíchejte.