Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?

1. července 2022 • 00:00

Teplé a slunné počasí vybízí k tomu, abychom se zbavili pár nadbytečných kil a měli tak ideální postavu do plavek. Z každé strany na nás číhají nejrůznější diety, které mají za následek rychlý úbytek váhy, ale zároveň i jojo efekt. Co je to melounová dieta a kdy ji držet? To vše a ještě mnohem víc se dozvíte v tomto článku.

Ačkoliv ho většina z nás považuje za ovoce, meloun je zelenina patřící do čeledi tykvovitých. Existují dva základní druhy, a to vodní a cukrový, který se ještě dále dělí na několik typů. Vodní meloun má načervenalou dužinu, černá semínka a tvrdou zelenou slupku, která se při konzumaci odkrajuje. Cukrový meloun je menší a má odlišnou barvu i chuť.

Video se připravuje ...

Proč melounová dieta?

Slyšeli jste už o melounové dietě? Jedná se o dietu, která dokáže zbavit tělo až o 1 kg za den. Funguje na principu přijímání velkého množství vody, přičemž dochází k zavodnění a následnému vylučování tekutin, při kterém zhubnete. Rozhodně byste melounovou dietu neměli držet déle než 2–3 dny. Během těchto dní jezte jakýkoliv druh melounu a dbejte na dostatečné množství neslazených tekutin.

Opravdu jen meloun?

Při melounové dietě bude váš jídelníček složen opravdu pouze z melounu. Vyzkoušet můžete melounový koktejl, nanuk, melounový salát nebo meloun jen tak samotný. S druhem si nelámejte hlavu, jelikož pro dietu je vhodný vodní i cukrový.

Zdravotní rizika – ano, nebo ne

Přestože je meloun tvořen až z 91 % vodou, obsahuje také cukr, při této dietě nehubnete tuk, ale jen dostáváte vodu pryč ze svého těla. Melounová dieta může posloužit jako skvělý prostředek, když se potřebujete dostat do upnutých šatů nebo plavek, ale nikoliv k dlouhodobému hubnutí. Dodržovat by se měla maximálně 3 dny, jelikož velký váhový úbytek s sebou nese značná zdravotní rizika. Navíc myslete vždy na to, že tělo jen odvodňujete, a proto se po skončení často dostaví všemi nenáviděný jojo efekt. Vhodnější varianta je začlenění melounu do běžného jídelníčku vedle pestré stravy.

Video se připravuje ...

Autor: DF