Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť

12. července 2023 • 10:00

O svou pleť můžete pečovat dvojím způsobem – zvenčí a zevnitř. I když na sebe budete denně nanášet nejrůznější krémy, vodičky a další kosmetické přípravky, nikdy nebude vaše pleť dokonalá, pokud jí nedopřejete zdravou a správně zvolenou stravu. Kterým potravinám byste měli dát přednost?

Abyste se cítili skvěle a měli zářivou pleť, nemusíte utrácet hromady peněz za luxusní esenciální oleje, růžová tělová másla nebo masky s jílem. Uprostřed regálů plných lákavých krabiček a lahviček s kosmetikou je lehké zapomenout na to, že ten největší účinek mívají ty nejjednodušší přírodní produkty. Vraťte se zpět k základům a zaměřte svou pozornost na zdravé potraviny. Pokud existuje přírodní ingredience, která dělá dobře vašemu tělu, když ji jíte, je pravděpodobné, že bude mít pozitivní vliv i na vaši pleť. Správně zvoleným jídelníčkem je možné ovlivnit akné, vrásky, různé vyrážky a ekzémy nebo i kožní alergie. Je k tomu potřeba jen systematičnost a trpělivost.

Některé potraviny vám pomohou i s kruhy pod očima >>>

Video se připravuje ...

Které konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku?

Tučné ryby, avokádo, vlašské ořechy, tmavé hroznové víno, batáty, červená nebo žlutá paprika, brokolice, rajčata, sója, hořká čokoláda, zelený čaj

Tučné ryby

Ryby jsou skvělou součástí zdravého jídelníčku. Ke krásné a zářivé pleti vám pomohou zejména ty tučné, jako je losos, makrela nebo sleď, protože obsahují hodně zdraví prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty zajistí, že pleť bude hezky pružná, pomohou vám zbavit se zarudnutí, akné, některé studie dokonce uvádějí, že rybí olej může pomoci v boji s lupénkou. Tučné ryby jsou také zdrojem vitaminu E, jednoho z nejdůležitějších antioxidantů, a vysoce kvalitních bílkovin, které jsou důležité pro udržení pevné pokožky. Aby toho nebylo málo, ryby obsahují i zinek, důležitý minerál bránící tvorbě zánětů a podporující tvorbu nových kožních buněk. Dejte si lososa s restovanou zeleninou, výborný salát s uzenou makrelou nebo si opečte sledě na másle a podávejte je s fazolovo-mandlovou kaší.

Avokádo

I avokádo má vysoký obsah zdravých tuků, kterých se vůbec nemusíte bát, protože jsou nezbytné pro udržení pružné a hydratované pleti. Také se zjistilo, že avokádo obsahuje sloučeniny, které chrání pleť před poškozením sluncem. Stejně jako tučné ryby obsahuje avokádo důležitý antioxidant v podobě vitaminu E. Zajímavé je, že tento vitamin funguje nejlépe v kombinaci s vitaminem C, což je další důležitý antioxidant, který v avokádu najdete. Rozhodně neprohloupíte, když si uděláte avokádový hummus, okurkovo-avokádový salát nebo chlebíčky s avokádem, fetou a kukuřicí.

Skvělé jídlo pro krásnou pleť – toasty s lososem a avokádem Skvělé jídlo pro krásnou pleť – toasty s lososem a avokádem • Autor: iStock

Vlašské ořechy

Obecně platí, že ořechy a semínka jsou skvělým zdrojem živin potřebných pro udržení krásné a zdravé pleti. Skvělým příkladem jsou vlašské ořechy. Jsou dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin, které si naše tělo neumí samo vytvořit, také bílkovin a zinku, který dokáže ničit bakterie, mírnit záněty a je nezbytný pro hojení ran. Najdete v nich i menší množství vitaminu E a selenu. Dost dobrých důvodů, abyste vlašské ořechy zakomponovali třeba do pesta na těstoviny, posypali jimi krémovou celerovou polévku nebo z nich upekli famózní hraběnčiny řezy.

Tmavé hroznové víno

Kuličky tmavého hroznového vína obsahují látku resveratrol, které je připisována řada pozitivních účinků, včetně zmírnění projevů stárnutí. Kromě pojídání nebo vaření ze šťavnatých kuliček můžete využít i olej z hroznového vína, kterému se říká tekuté zlato. Nejenže je zdravý a chutný a v kuchyni se přidává do salátů a dresinků, ale je také zvláště cenný pro pokožku. Je plný antioxidantů a vitaminu E. Aktivní látky jsou olejem vpravovány do hlubší vrstvy kůže, kde mají pak vyšší účinnost. Zejména v létě pomáhá chránit před poškozením sluncem, má tišící, regenerační, hydratační a zjemňující účinky. Připravte si z kuliček hroznového vína třeba luxusní a zdravý salát s hrozny a vlašskými ořechy nebo neobvyklý kompot s portským vínem a likérem. 

Skvělé jsou plněné pečené batáty. Skvělé jsou plněné pečené batáty. • Autor: iStock

Batáty

Sladké brambory jsou zdrojem beta-karotenu, který funguje jako přirozený opalovací krém a chrání tak pleť před spálením. V těle se pak přeměňuje na vitamin A. Pokud budete jíst hodně batátů, vaše kůže dokonce získá hezkou barvu připomínající opálení. Vyzkoušejte plněné batáty, rychlé karí s květákem a batáty nebo batátové lívance.

Červená nebo žlutá paprika

I papriky jsou skvělým zdrojem beta-karotenu a zároveň jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C, o kterém je známo, že je nezbytný pro tvorbu kolagenu, a tudíž skvěle funguje proti vráskám. Udělejte z paprik k večeři plný pekáč kuřecích paliček se zeleninou, uvařte z nich skvělou polévku nebo pikantní omáčku.

Udělejte si v létě grilované papriky, jsou skvělé a prospěšné pro pleť. Udělejte si v létě grilované papriky, jsou skvělé a prospěšné pro pleť. • Autor: iStock

Brokolice

Brokolice je plná vitaminů a minerálů důležitých pro zdravou pokožku, včetně zinku, vitaminu A a vitaminu C. Obsahuje také lutein, který funguje podobně jako beta-karoten a pomáhá chránit pleť před oxidačním poškozením způsobujícím vysušení a tvorbu vrásek. V růžičkách brokolice najdete i speciální sloučeninu zvanou sulforafan, která dokáže velmi silně chránit kůži před poškozením sluncem a pomáhá předcházet rakovině kůže. Z brokolice si můžete uvařit výbornou polévku, upéct slaný koláč nebo ji přidat spolu s vlašskými ořechy do těstovin.

Rajčata

Rajčata jsou skvělým zdrojem vitaminu C a obsahují všechny hlavní karotenoidy, včetně lykopenu, takže chrání pleť před poškozením sluncem a pomáhají předcházet tvorbě vrásek. Abyste karotenoidy využili na maximum, přidejte k rajčatům trochu tuku. Rajčatový salát pokapejte olivovým olejem nebo si dejte rajčata s mozzarellou. Pokud jde o lykopen, je dobré rajčata ještě tepelně upravit, třeba z nich uvařit polévku. Pak ho tělo využije mnohem lépe.

Sója

Sója obsahuje isoflavony, což jsou rostlinné sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že redukují jemné vrásky, zlepšují elasticitu pokožky a chrání ji před poškozením UV zářením. Zejména u žen po menopauze pomáhají zvýšit tvorbu kolagenu. Zakomponujte sóju do salátu nebo si udělejte sójové maso jako indické karí

Čokoládu můžete zakomponovat do nadýchané rolády. Čokoládu můžete zakomponovat do nadýchané rolády. • Autor: iStock

Hořká čokoláda

Pokud potřebujete další důvod, proč si dát čokoládu, tady je. Kakao obsahuje antioxidanty, které chrání pokožku před spálením, zvyšují průtok krve a zlepšují vzhled vrásek. Důležité je ale vybírat čokoládu s nejméně 70% obsahem kakaa a dávkovat si ji v přiměřeném množství. Vychutnejte si ji v dortíku se zmrzlinou a malinami nebo v roládě s lehkým krémem a borůvkami a nezapomeňte si trochu čokolády nastrouhat i do chilli con carne.

Zelený čaj

Účinné a silné antioxidanty obsažené v zeleném čaji se nazývají katechiny a působí na zlepšení zdraví pokožky několika způsoby. Stejně jako několik výše zmíněných potravin i popíjení zeleného čaje může chránit pleť před poškozením sluncem a zamezit jejímu zarudnutí. Také zvyšuje její elasticitu a hydrataci. Místo čaje si v horkých letních dnech vyrobte domácí zmrzlinu ze zeleného čaje.

Video se připravuje ...
Autor: AK