Avokádová pomazánka – snídaně plná zdravých tuků

Víte, že tuky rostlinného původu by měly v naší stravě převažovat nad těmi živočišnými v poměru 70:30? „Rostlinné tuky obsahují méně nasycených mastných kyselin a naopak více nenasycených mastných kyselin, které podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi. Do jídelníčku doporučuji jejich denní zařazení ve formě ořechů, semínek, avokáda, margarínů či olejů,“ říká nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková. Dejte si rostlinné tuky už k snídani – třeba v pomazánce z avokáda!
Suroviny:
- 250 g avokáda
- 100 g Rama
- 20 g koriandr
- 7 g česnek
- 100 g červená paprika
- 20 g kandované pomelo
- Sůl, pepř
Avokádo zbavíme pecky, česnek oloupeme a pomelo omyjeme, abychom ho zbavili přebytečného cukru. Papriku a pomelo nakrájíme na jemné kostičky. Česnek utřeme se solí. Trochu pomela, papriky a koriandru necháme na ozdobu. Avokádo s Ramou a koriandrem vymixujeme do hladké pěny. Vmícháme česnek, papriku a pomelo. Osolíme a opepříme. Posypeme pomelem, paprikou, koriandrem a podáváme s pečivem nebo nachos chipsy.