Jak poznat dobrý meloun? 6 způsobů, díky kterým poznáte, že je zralý

22. června 2023 • 00:00

Jedno italské přísloví říká, že do ženy a do melounu se nevidí. Jenže kdo by se chtěl z obchodu domů tahat s několikakilovým melounem, na kterém si nakonec vůbec nepochutná? Naštěstí existuje pár metod, díky kterým se dá poznat, že je vodní meloun zralý, aniž byste ho museli nejdříve rozkrojit.

Zakousnout se do šťavnatého a sladkého melounu je jednou z těch krásných letních radostí. Ve vedru vás málokteré ovoce osvěží víc. Tedy vlastně zelenina, protože meloun, ač chutná sladce, se botanicky řadí mezi zeleninu a patří do stejného rodu jako okurka. 

Víte, jak nakrájet meloun na perfektní kousky?>>>

Video se připravuje ...

Meloun, stejně jako jahody, patří mezi plody, které po utržení již dále nezrají. Zatímco u jahod poznáte na první pohled, že byly sklizeny nezralé, u melounu to tak jednoduché není. Nejjednodušší způsob je podívat se, jak uvnitř vypadá, tedy požádat prodavače, aby vám ho rozkrojil. To ale není pokaždé možné. Pak můžete vyzkoušet některý z následujících způsobů, díky kterým se dá zralost melounu určit: 

Zaklepejte na něj

Zralý meloun by měl vydávat při poklepání na kůru hluboký dutý zvuk. Ideální je, když máte na výběr víc melounů, a můžete tedy porovnávat hloubku zvuku u jednotlivých plodů.

Vezměte ho do náruče

Kdo má sílu, může vzít meloun do náruče a lehce ho stlačit. Měl by se ozvat vrzavý zvuk. Meloun je plný vody, takže zralost poznáte i podle toho, že je dostatečně těžký. Ideální je potěžkat si dva přibližně stejně velké melouny a vybrat si ten těžší. Je-li meloun naopak lehký, může to být známkou přezrálosti, kdy už je uvnitř moučný.

Znakem zralosti je i žlutá skvrna. Drobné hnědé strupy pak naznačují, že bude meloun sladký. Znakem zralosti je i žlutá skvrna. Drobné hnědé strupy pak naznačují, že bude meloun sladký. • Autor: iStock

Zkontrolujte „bříško"

Dalším dobrým ukazatelem zralosti je skvrna, kterou má meloun na spodní části. Říká se jí bříško nebo polní skvrna a je to místo, na kterém meloun ležel na zemi a na nějž nesvítilo sluníčko. U zralého melounu má skvrna krémově žlutou barvu, nezralý meloun ji má bílou nebo zelenou. 

Podívejte se na kůru

Prohlédněte si meloun ze všech stran, zda nemá na kůře měkká místa, otlačeniny nebo praskliny. U zralého melounu by měla mít kůra matný vzhled. Je-li lesklá, meloun ještě není zralý. 

Hledejte skvrny

Některé hodně zralé melouny mívají na sobě také nahnědlé tečky nebo skvrnky. Říká se jim cukrové skvrny a jsou to místa, kudy prosakuje cukr. Jsou známkou toho, že meloun bude hodně sladký. Jen pozor, nepleťte si tyto skvrny s počínající hnilobou.

Pokud má meloun stopku, musí být zaschlá Pokud má meloun stopku, musí být zaschlá • Autor: iStock

Sledujte stopku

V obchodech se většinou prodávají melouny, které mají stopku uříznutou. Pokud ale najdete takový, který ji ještě má, podívejte se, zda je zaschlá. Meloun se zelenou stopkou byl sklizený nedozrálý, a jak již bylo zmíněno výše, už nedozraje. Jednoznačným ukazatelem zralosti pro ty, kteří si pěstují melouny na zahradě nebo na poli, je pak zaschlý listový úponek. Ten, stejně jako stopka, vyrůstá  hned vedle stopky z paždí listu, spolu s melounem se ale nesklízí.  

Když už ho máte, vychutnejte si ho!

Pokud si nekoupíte přezrálý meloun, můžete ho celý skladovat při pokojové teplotě, kde vydrží jeden až dva týdny. Dejte jen pozor, abyste v jeho blízkosti neměli jablka, která urychlují zrání i následné kažení. Jakmile meloun rozkrojíte, už ho musíte skladovat v lednici. Zabalte ho do mikrotenové fólie nebo vzduchotěsné nádoby, aby neoschnul. A spotřebujte ho co nejdříve. Buď jen tak samotný, nebo ho využijte třeba do některého z těchto receptů

Melounová limonáda

Salát s melounem a fetou

Melounový sorbet

Salát s grilovaným melounem

Salát s grilovaným melounem Salát s grilovaným melounem • Autor: F.O.O.D.

A ještě jeden recept pro dospělé:

Červený meloun s vodkou 

Co budete potřebovat:

  • 1 červený vodní meloun
  • 2 - 4 dl vodky

Postup:

Celý meloun důkladně omyjte a ze všech stran do něj pomocí injekční stříkačky s jehlou vpíchněte vodku. Nechte několik hodin odležet v chladničce, pak meloun rozkrájejte na porce a ihned podávejte.

Autor: AK