Báječné ořechové dezerty: Velká galerie a skvělé recepty pro každou příležitost

19. února 2022 • 00:00

Vsaďte na oblíbené ořechy a připravte z nich výborné dezerty, na které hned tak někdo nezapomene. Inspirujte se našimi skvělými recepty a pestrou galerií o 50 tipech na sladké pohoštění v podobě úžasných koláčů, dortů, bábovek i závinů. Jistě si pochutnáte.

Dezerty z ořechů:
Řezy
Buchty a záviny
Koláče
Bábovky a muffiny
Dorty

Z ořechů snadno připravíte výtečnou náplň, těsto i krém. Není proto divu, že lze vybírat z celé řady výtečných moučníků, na kterých si můžete pochutnat ve všední den i ve svátek. S našimi recepty si přijdou na své milovníci kynutých, křehkých, piškotových i třených těst. Zkrátka všichni, kdo si občas rádi s chutí dopřejí něco sladkého ke kávě. Tak nachystejte ingredience a jdeme na to.

Video se připravuje ...

Řezy

Pokud milujete vlašáky, pak jsou pro vás jako stvořené ořechové řezy se žloutkovou polevou. Tuhle jednoduchou buchtu na plech budete mít raz dva připravenou a dopřát si ji můžete i jako sladkou víkendovou snídani. Receptem plným ořechů od korpusu přes náplň až po ozdobu jsou naopak ořechové řezy podle časopisu F.O.O.D. Po tomto na malé kostičky nakrájeném dezertu nezbude na talíři ani drobeček. Pokud však máte raději moučníky z křehkého těsta, pak si dozajista pochutnáte na vynikajících řezech s ořechovou nádivkou, které můžete upéct také v dortové formě. Nakrájené na trojúhelníkové výseče vypadají náramně. Milovníci kávy by si zase rozhodně neměli nechat ujít kávovo-ořechové řezy s kakaovou polevou.

Buchty a záviny

Kynuté těsto se těší v české kuchyni velké oblibě a mísa zakrytá kostkovanou utěrkou s pozvolna kynoucím těstem se objeví jednou začas na stole snad v každé domácnosti. Vláčné, nadýchané moučníky s lahodnými náplněmi uchvátily svou chutí gurmány všech generací a vůně právě vytažených buchet z trouby je zkrátka synonymem vůně domova. Zadělejte kvásek a pusťte se do přípravy kynutých buchet s ořechovou náplní nebo kynutého ořechového závinu ještě dnes. Nemáte-li ale času nazbyt, upečte ořechový závin z listového těsta. I ten chutná naprosto famózně.

Koláče

Skořicí provoněný jablečný koláč s ořechy je skutečným sladkým potěšením, které je jako stvořené k posezení u šálku čaje s přáteli, rodinou či kolegy. Uvidíte, že si na něm všichni pochutnají, stejně jako na jemném ořechovém koláči od Lidušky. Jeho vynikající náplň z vlašských ořechů, cukru, vajec a rumu si zamilujete od prvního sousta. Naopak opravdu šťavnatým moučníkem z pekáčku je mrkvový koláč s ořechy, který si podle našeho hrnečkového receptu snadno připravíte i bez vážení. Rychlou buchtou na plech jako stvořenou do pracovního týdne je také úžasně vláčný kefírový koláč s ořechy. Stačí ho jen pocukrovat a servírovat.   

Bábovky a muffiny

Bábovky patří mezi nejvyhledávanější moučníky naší kuchyně a po vláčné ořechové bábovce s kousky čokolády se doslova jen zapráší. Neznáme snad nikoho, kdo by alespoň jeden krajíček ořechové bábovky nikdy neokusil. Třeba taková ořechová bábovka s čokoládovou polevou je sázkou na jistotu, že bude hostům opravdu chutnat. Pokud rádi zkoušíte nové kombinace chutí, pak je pro vás jako stvořený recept na ořechovou bábovku s mrkví a pastinákem, který pro vás připravil časopis F.O.O.D. Velmi oblíbeným sladkým pohoštěním z formiček se u nás ale staly také ořechové muffiny, na kterých si pochutnají zejména naši nejmenší. Výtečné jsou ale také ořechové muffiny s mákem

Dorty

Chystáte rodinnou oslavu a přemýšlíte, jaký dort upéct? Překvapte své blízké dvoupatrovým kávovo-ořechovým dortem nebo ořechovým dortem z majonézy. Ozdobte jej vanilkovým pudinkovým krémem a všichni hosté se budou zaručeně olizovat až za ušima. Výborný je také ořechovo-kakaový dort s máslovou náplní. Pokud však oslavenec preferuje spíše lehčí dezerty bez klasického zdobení marcipánovými růžičkami, překvapte ho pusinkovo-ořechovým dortem se švestkami. Tento delikátní dezert se smetanovým krémem, ovocným rozvarem a karamelovými střepy se stane skvostnou ozdobou každé slavnostně prostřené tabule.

Mnoho další sladké inspirace a skvělých receptů na ořechové dezerty, včetně úžasné baklavy, nadýchané ořechové rolády nebo jablkového crumblu s ořechy a brusinkami, naleznete na našem webu.

Autor: VDŠ