Jídlo na dva dny: Tradiční recepty, které druhý den chutnají ještě lépe

21. dubna 2021 • 13:40

Už vás nebaví každý den vymýšlet nová jídla a trávit celé dopoledne u plotny? Uvařte jedno jídlo, které bude chutnat dobře i za dva dny. Volný čas můžete využít k dokončení starých restů nebo jen hodit nohy nahoru a užít si pár hodin cenného volna.

Vařit každý den je opravdu náročné, zvlášť pokud máte doma děti, musíte se s nimi učit a na každodenní rutinu vám nezbývá čas a mnohdy ani síla. Vyhněte se tomu a navařte si do zásoby. Jsou jídla, která naopak po uležení chutnají ještě lépe. Jen si je jeden den navaříte a další dny ohřejete. 

Guláš

Klasickým jídlem k ohřátí je guláš. Naopak, když se ještě přes noc uleží, chutná druhý den lépe, protože se chutě usadí. V hrnci orestujte na sádle nakrájenou cibulku, přihoďte kostky masa (může to být hovězí kližka nebo vepřová krkovička) a pořádně ze všech stran osmahněte, aby se maso zatáhlo. Opepřete, osolte, přidejte lžíci sušené papriky, lžíci rajského protlaku, zamíchejte, zalijte horkou vodou a nechejte na mírném plameni vařit, dokud nebude maso měkké. Poměr cibule a masa by měl být vyvážený. Pokud tolik cibule nemáte, zahustěte na závěr guláš hladkou moukou nebo chlebem. Podívejte se na podrobný návod, jak připravit dokonalý domácí guláš.

Masová směs se zeleninou

V tomto případě se představivosti meze nekladou a můžete mít v podstatě každý týden jiné jídlo. K ohřívání ideální a navíc neušpiníte moc nádobí – potřebujete jen jeden pekáč nebo hrnec. Základem je maso, které jen zprudka na tuku v pekáči osmahnete, aby se zatáhlo. Můžete použít kuřecí, hovězí kostky, vepřové, králíka nebo krůtí. Vyjměte ho a orestujte v pekáči cibulku se zeleninou. Základem může být mrkev a celer a pak už si volíte, co chcete – řepu, květák, brokolici, dýni a další. Dejte k zelenině zpět maso, osolte, opepřete, můžete ještě přidat bobkový list, nové koření nebo další koření a bylinky, podlijete vodou, přiklopte a vložte do horkovzdušné trouby na hodinku a půl na 170 °C. Pokud děti zelenině neholdují, maso vyndejte a zeleninu z pekáče rozmixujte na omáčku. Takhle chytře schovanou už nikdo nepozná. Sepsali jsme pro vás pět nejlepších receptů na masové směsi.

Omáčky

Omáčky s masem jsou ideálním jídlem k ohřívání. Ať už zvolíte svíčkovou na smetaně, kuře na paprice, králíka na smetaně nebo rajskou s hovězím, jsou to klasiky, které nezklamou. Rajská je navíc docela rychlá, pokud ji připravujete jen z rajského protlaku. Do hrnce vhoďte kus hovězího zadního, cibuli, mrkev, celer a petržel, osolte a opepřete, přidejte bobkový list a nové koření, zalijte vodou, zavřete a uvařte maso do změknutí. Maso vyndáte a ze zbývajícího vývaru připravíte omáčku. Udělejte si jíšku z másla a mouky jako základ, zalijte vývarem a přidejte rajský protlak, nové koření, 2 hřebíčky, trochu skořice a soli. Povařte a na závěr dochuťte octem, cukrem a solí. Podávejte s nakrájeným masem a těstovinami. Naučte se poctivou rajskou omáčku s masovými koulemi, na které si pochutná celá rodina.

Husté polévky a vývary

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. Zvlášť v současné době, kdy potřebujete pořádně posilovat imunitu, je vývar ideální. Do hrnce dáte cibuli, mrkev, celer, petržel, maso (hovězí žebra nebo kuřecí skelet) a koření – bobkový list, nové koření, libeček, sůl a pepř. Vše zalijete vodou, přivedete k varu a necháte vařit na mírném ohni. Do polévky přidejte před podáváním bylinky jako pažitku a petržel a zahustěte knedlíčky nebo nudlemi. Jak připravit poctivý vývar podle šéfkuchařů? Podívejte se na návod. Pokud vývary zrovna nemusíte, zkuste husté polévky. Výborná je například fazolová, zeleninová polévka s luštěninou nebo houbová polévka s bramborem.

Luštěniny

Jídla z luštěnin jsou dobrá, i když se ohřejí. Vezměme si třeba klasickou čočku. Stačí si orestovat na oleji nakrájenou cibulku, poprášíte moukou a pak jen přidáte uvařenou čočku, kterou jste si den předem namočili. Promícháte, podlijete trochou vody a ještě povaříte. Ochuťte solí a tymiánem. Uvařte klasickou čočku nakyselo podle našeho receptu a klidně zkuste 5 minut před koncem vaření přidat sušené švestky. Zní to možná netradičně, ale tato skvělá chuťová kombinace vás překvapí.

Už nevíte, co vařit? Podívejte se na levné večeře do 100 Kč pro celou rodinu ZDE >>>

Autor: Redakce