Recept na bramboráky desetkrát jinak! Vyzkoušejte tradiční cmundu nebo bramborák se zelím a slaninou

11. června 2019 • 00:00

Fenomén české kuchyně? Překvapivě nikoli svíčková nebo knedlo-vepřo-zelo, ale právě tahle křupavá placka z brambor. Potvrzují to i sociologické průzkumy, které jasně dokázaly, že Češi bramboráky milují! A tyto recepty jsou ty nejlepší, co známe.

Máte-li doma spoustu starých brambor a přemýšlíte, co s nimi, pak se vrhněte právě na bramboráky. Jsou levné, rychle hotové a opravdu vynikající. A s inspirací základním receptem můžete vykouzlit nejrůznější varianty. Kdysi dávno se bramboráky připravovaly bez vajec, pouze z mouky a přidávala se tam kromě česneku i cibulka. Tahle směs se pak lila do vymazané nádoby a pekla v troubě. Bramborák se pak nakrájel a zapíjel mlékem. Později se přidala vejce a bramborák se připravoval přímo na plotně, kterou předtím hospodyňky potřely kůží se slaniny (téhle variantě se říká v Podkrkonoší sejkory). A křupavá pochoutka byla na světě!

Jihočeská klasika na mnoho způsobů

Naprostou delikatesou je bramborák, jak ho známe neboli jihočeská klasická cmunda, která se připravuje ze strouhaných syrových brambor, do nichž se přidá mouka, česnek, vejce, sůl a majoránka. Takhle vznikne doslova gastronomický zážitek, který si nenechají ujít ani cizinci, kteří v životě bramboráky nejedli. Do těsta můžete přidat i několik lžic mléka a mletý pepř, díky čemuž budou pikantnější. Když se do směsi přidá kysané zelí a uzené maso (nebo slanina), vznikne pokrm známý jako kaplická cmunda na pekáči, která se peče v troubě. K ní se jako příloha podává nejčastěji zelí nebo kyselá okurka. Chcete-li bramboráčky servírovat jako hlavní chod, připravte je s houbami. Bramboráky s houbami dušenými na víně gurmeta neurazíte. A ostatně mu k nim můžete připravit i šťavnatý steak.

Bramboráky s řepou nebo mrkví

Populární jsou také bramboráky, do nichž se místo brambor dává cuketa, ale to už nejsou typické bramboráky. Nicméně jako doplněk bramborového základu se můžou v různých poměrech použít i jiné druhy zeleniny. Vytvořit tak můžete například mrkvový bramborák nebo červené bramboráky s červenou řepou. Obě varianty připravujete na rozpáleném oleji a hned podáváte, třeba jako přílohu k masu nebo omáčce, ale samozřejmě je můžete konzumovat samotné. Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou.

Plněné bramboráky s masem

Z bramborákového těsta můžete vytvořit i sytý oběd. Do základního bramborového těsta přidáte masovou směs nebo nejprve usmažíte bramboráky, které masovou směsí naplníte. Ochutnat byste měli bramboráky s mletým masem, které chutnají nejlépe s kysaným zelím a chlazeným pivem. Vyzkoušet můžete i bramboráčky s masovou směsí, které připravíte z kuřecích prsíček a dochutíte sójovou a worcestrovou omáčkou, nakrájenou paprikou, cibulí a pekingským zelím. Zajímavé jsou i bramboráky plněné lečem a slaninou, kde je spousta papriky, rajčat a aromatický libeček. 

Do bramboráků patří bezpochyby česnek. Naučte se ho rychle a snadno oloupat podle tohoto návodu >>>

Autor: aši